Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "robert" <r...@s...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Halibut i inne ryby....
Date: Sun, 4 Mar 2007 14:33:37 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 77
Message-ID: <esehqr$pa1$1@inews.gazeta.pl>
References: <ese9l3$5n4$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 13-234.89-161.tel.tkb.net.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1173015196 25921 89.161.13.234 (4 Mar 2007 13:33:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 4 Mar 2007 13:33:16 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-User: s_13
X-Antivirus: avast! (VPS 000721-1, 2007-03-03), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:56814
Ukryj nagłówki
> Witajcie koleżanki i kledzy...
> Proszę o pomoc...Jestem w trakcie dietki...nieważne jakiej...ważne jest to
> że po jej zakończeniu chce zmienić swoje nawyki żywieniowe.
witaj imienniku :-)
też dietuję, zrzucam około 20 kg nagromadzonych w przeciągu kilkunastu lat
niezbyt zdrowego życia
> Bardzo lubie ryby...a w szczególności wędzonego halibuta. Ale wydaje mi
> sie że taki ociekający tłuszczem (bo chyba to tłuszcz) jest nie za
> zdrowy...
chyba nie zamierzasz jeść go na okrągło :-)
więc nie przejmuj się, tłuszcz też musisz dostarczać, jest niezbędny do
życia, bardziej skup się na jego ilości w dziennym menu i jakości (ten z ryb
jest wartościowy)
> a może doradzicie jakie gatunki ryb są zdrowe,
każde, oprócz tych trujących :-)
ale generalnie polecam ci morskie
> jak je przyrządzać i jak często można jeść...aby jeść zdrowo i
> dietetycznie?
tak jak wyżej liczy się ilość białka i tłuszczu zawartej w rybie, komponuj
sobie jadłospis opierając się przede wszystkim na ilości kalorii
zapotrzebowanie wyliczasz z prostego wzoru:
aktualna waga x 24 x współczynnik aktywności = dzienne zapotrzebowanie
kaloryczne
gdzie współczynnik aktywności wynosi od 1 (nisko aktywny) do 1,5 (bardzo
aktywny)
od tego odejmujesz deficyt (musi być jeżeli chcesz chudnąć) około 300 - 500
kcal i masz ilość kalorii jaką dziennie powinieneś spożywać.
Drugą sprawą jest bilans: białko - tłuszcz - węglowodany
tutaj sprawa jest sporna, poczytaj archiwum, a zobaczysz, że grupa jest
głównie terenem wojny między zwolennikami niskotłuszczowców i
niskowęglowodanowców (przepraszam za uproszczenie, ale nie chcę rozpętywać
kolejnej potyczki)
o potrzebnych ilościach poczytaj sobie tu:
http://www.izz.waw.pl/wwzz/normy.html
ja dla siebie (32 lata, wzrost 170, masa 95 kg, codziennie trening na
siłowni) przyjąłem:
białko - 1-2g/kg masy ciała
tłuszcze - 1g/kilogram masy ciała
a ręsztę kalorii to węglowodany
do obliczeń przyjmij że:
1g białka = 4kcal
1g tłuszczu = 9kcal
1g węglowodanów = 4 kcal
dla zobrazowania przykład wyliczenia dla mnie:
zapotrzebowanie kaloryczne:
95 x 24 x 1,2 = 2736 kcal
minus deficyt 500kcal
wychodzi 2236 kcal dziennie
białko - 95 x 1,5g = 142,5g x 4kcal = 570 kcal
tłuszcz - 95 x 1g = 95g x 9kcal = 855 kcal
węglowodany - 2236-570-855 = 811kcal / 4kcal =203g
Trzecia sprawa to układ posiłków
- 5 lub 6 posiłków dziennie o stałych porach
- każdy posiłek to: pełnowartościowa porcja białka + warzywa
- węglowodany w pierwszym posiłku i okołotreningowo
Czwarta sprawa:
- trening codziennie lub co drugi dzień
- sen
pozdrawiam
robert
www.sabina.studioonline.pl
P.S.Sorki, że sie tak rozpisałem poza tematem, ale to jest nierozłączne i
ważniejsze od szczegółów
|