« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-18 19:40:32
Temat: Imbirczesc,
mam pytanko dotyczace korzenia imbiru.. co z tym mozna
zrobic? czy mozna to jakos ususzyc aby zatrzymac cos na
pozniej?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-18 20:02:06
Temat: Re: Imbir
> czesc,
> mam pytanko dotyczace korzenia imbiru.. co z tym mozna
> zrobic? czy mozna to jakos ususzyc aby zatrzymac cos na
> pozniej?
>
Ja dodaję do wszelkich dań pozorowanych na Tajskie (szczególnie zup z
owocami morza). Będąc w tym kraju zakochałam się w ich kuchni, a Tajowie
prawie do wszystkiego dodają imbir - świeży oczywiście. Bezsensu jest go
suszyć, bo można kupić suszony, ale ma zupełnie inny smak i zapach.
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-18 20:09:32
Temat: Re: ImbirOn Mon, 18 Oct 2004 21:40:32 +0200, monia wrote:
> czesc,
> mam pytanko dotyczace korzenia imbiru.. co z tym mozna zrobic? czy mozna
> to jakos ususzyc aby zatrzymac cos na pozniej?
Imbir świeży jest niezbędnym dodatkiem do dań azjatyckich. Jak się
boisz, że się zmarnuje to w ostateczności można zamrozić.
--
Magdalena Fabrykowska Młotek
Obecnie czytane: "The Regiment", "Omega", "Absolution Gap", "Zobaczyć Lankhmar i
umrzeć"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-18 20:10:40
Temat: Re: Imbir
Użytkownik "Magdalena Fabrykowska-Młotek"
<m...@k...foobar.pl> napisał w wiadomości
news:pan.2004.10.18.20.09.30.344788@kufel.foobar.pl.
..
> On Mon, 18 Oct 2004 21:40:32 +0200, monia wrote:
>
> > czesc,
> > mam pytanko dotyczace korzenia imbiru.. co z tym
mozna zrobic? czy mozna
> > to jakos ususzyc aby zatrzymac cos na pozniej?
>
> Imbir świeży jest niezbędnym dodatkiem do dań
azjatyckich. Jak się
> boisz, że się zmarnuje to w ostateczności można
zamrozić.
>
>
> --
>
Nie chodzi o to, że sie zmarnuje, tylko korzenie imbiru
zostaly wykopane z ziemii i dostałam je w dość dużej
ilości.
no i nie bardzo wiem jak to przechować.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-18 20:13:04
Temat: Re: Imbir
Użytkownik "monia" <w...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:cl1817$i7$1@atlantis.news.tpi.pl...
|
| Użytkownik "Magdalena Fabrykowska-Młotek"
| <m...@k...foobar.pl> napisał w wiadomości
| news:pan.2004.10.18.20.09.30.344788@kufel.foobar.pl.
..
| > On Mon, 18 Oct 2004 21:40:32 +0200, monia wrote:
| >
| > Imbir świeży jest niezbędnym dodatkiem do dań
| azjatyckich. Jak się
| > boisz, że się zmarnuje to w ostateczności można
| zamrozić.
|
| Nie chodzi o to, że sie zmarnuje, tylko korzenie imbiru
| zostaly wykopane z ziemii i dostałam je w dość dużej
| ilości.
| no i nie bardzo wiem jak to przechować.
A jak się robi imbir kandyzowany? I do czego używa - tylko do ciast?
S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-18 20:37:38
Temat: Re: Imbir
Użytkownik "monia" <w...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:cl168l$k1t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> czesc,
> mam pytanko dotyczace korzenia imbiru.. co z tym mozna
> zrobic? czy mozna to jakos ususzyc aby zatrzymac cos na
> pozniej?
>
> po co suszyc, skoro mozna kupic sproszkowane w torebkach. lepiej dodac
swiezy do potraw.drobno pokroic i dodac np do duszenia warzyw do ryzu i
bardzo dobry jest losos pieczony, wlasnie ze swiezym imbirem, cebulka,
czosnkiem czy innymi dodatkami.
pozdrawiam
paula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-18 21:04:52
Temat: Re: Imbirmonia wrote:
> czesc,
> mam pytanko dotyczace korzenia imbiru.. co z tym mozna
> zrobic? czy mozna to jakos ususzyc aby zatrzymac cos na
> pozniej?
===
Przechowuję w lodówce nawet kilka miesięcy bez żadnych skutków ubocznych.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-18 21:09:37
Temat: Re: ImbirOn Mon, 18 Oct 2004 22:10:40 +0200, monia wrote:
>
> Użytkownik "Magdalena Fabrykowska-Młotek" <m...@k...foobar.pl>
> napisał w wiadomości
> news:pan.2004.10.18.20.09.30.344788@kufel.foobar.pl.
..
>> On Mon, 18 Oct 2004 21:40:32 +0200, monia wrote:
>>
>> > czesc,
>> > mam pytanko dotyczace korzenia imbiru.. co z tym
> mozna zrobic? czy mozna
>> > to jakos ususzyc aby zatrzymac cos na pozniej?
>>
>> Imbir świeży jest niezbędnym dodatkiem do dań
> azjatyckich. Jak się
>> boisz, że się zmarnuje to w ostateczności można
> zamrozić.
>>
>>
>> --
>>
> Nie chodzi o to, że sie zmarnuje, tylko korzenie imbiru zostaly wykopane
> z ziemii i dostałam je w dość dużej ilości.
> no i nie bardzo wiem jak to przechować.
W lodówce mogą leżeć dość długo (u mnie kupowane w sklepie korzenie
leżą po 2 tygodnie). Część można przetworzyć - zamrozić, kandyzować,
zamarynować.
--
Magdalena Fabrykowska Młotek
Obecnie czytane: "The Regiment", "Omega", "Absolution Gap", "Zobaczyć Lankhmar i
umrzeć"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-18 21:20:18
Temat: Re: Imbirmonia wrote:
> czesc,
> mam pytanko dotyczace korzenia imbiru.. co z tym mozna
> zrobic? czy mozna to jakos ususzyc aby zatrzymac cos na
> pozniej?
>
>
Imbir jest wysmienita przyprawa do wszelkiego rodzaju mies i ryb.
Mozna go stosowac podobnie jak czosnek, siekajac drobno i szpikujac,
nacierajac miesko, dodajac do marynat, etc.
Mozna rowniez dodawac do salatek (ale tzreba bardzo drobno posiekac, bo
jest twardy).
Mozna go marynowac i w tej postaci urzywa sie go jako dodatek do sushi,
ale ja lubie go tez do kanapek z wedlina.
Jest uzywany jako lek przeciwko chorobie lokomocyjnej, oraz jako srodek
przeciwko przeziebieniom (drobno pokrojony zmieszany z miodkiem i sokiem
z cytryny).
Przykladowy przepis na imbir marynowany podawalem jakis miesiac temu,
lub dwa. Imbir obierasz, kroisz wzdloz wlokien na bardzo cienkie
plasterki, wkladasz do sloika i zalewasz octem ryzowym (jesli nie ma to
od biedy moze byc z bialego wina) zmieszanym pol na pol obietosciowo z
cukrem (z grubsza), do tego szczypta soli. Poguglaj co do szczegolow.
Jest to generalnie znakomity moim zdaniem sposob na zagospodarowanie
nadwyzek imbiru, bo w zakreconym sloiku w lodowce moze stac i pol roku i
nic mu nie jest.
Pozdr.,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-18 21:22:30
Temat: Re: Imbirmonia napisał(a):
> czesc,
> mam pytanko dotyczace korzenia imbiru.. co z tym mozna
> zrobic? czy mozna to jakos ususzyc aby zatrzymac cos na
> pozniej?
>
>
Ja dodaję świeżego imbiru do herbaty. Pychotka.
Pozdrawiam
--
Patrycja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |