Strona główna Grupy pl.rec.dom Indukcyjne płyty kuchenne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Indukcyjne płyty kuchenne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-15 22:05:45

Temat: Indukcyjne płyty kuchenne
Od: "j709" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Strrrrrasznie drogie. Kolejny wynalazek, po gotowaniu ultradźwiękami. Czy
ktoś ma - doświadczenia i oceny, własne lub znajomych ? Proszę o podzielenie
się. Jaś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-18 09:05:43

Temat: Re: Indukcyjne płyty kuchenne
Od: "Jolanta Pers" <j...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

j709 <j...@w...pl> napisał(a):

> Strrrrrasznie drogie. Kolejny wynalazek, po gotowaniu ultradźwiękami. Czy
> ktoś ma - doświadczenia i oceny, własne lub znajomych ? Proszę o podzielenie
> się. Jaś

Znajomy w Holandii zafundował sobie coś takiego - z hasłem, że musi
bezwzględnie, bo ma dwójkę małych dzieci i wszystko inne jest straaaasznie
niebezpieczne. Na początku był zachwycony, ale prędko doszedł do wniosku, że
owszem, fajnie, taka płyta jest cały czas zimna, ale podgrzany na niej garnek
jest i tak gorący...

JoP

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-18 11:47:26

Temat: Re: Indukcyjne płyty kuchenne
Od: "j709" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jolanta Pers" <j...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:araah7$l6u$1@news.gazeta.pl...
> Znajomy w Holandii zafundował sobie coś takiego - z hasłem, że musi
> bezwzględnie, bo ma dwójkę małych dzieci i wszystko inne jest straaaasznie
> niebezpieczne. Na początku był zachwycony, ale prędko doszedł do wniosku,
że
> owszem, fajnie, taka płyta jest cały czas zimna, ale podgrzany na niej
garnek
> jest i tak gorący...
>
> JoP
Czy toto nie wymaga specjalnych garnków ? Czy toto nie wywołuje raka ? Co
nasi "zieloni" ? Sprzedawcy jak zawsze zachwalają. Ja jak zawsze im nie
wierzę. Pytam po kolei kilku (nastu czasem) i głupieję do cna. Z odpowiedzi
nie da się złożyć sensownej całości.
Janusz
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-18 12:47:05

Temat: Re: Indukcyjne płyty kuchenne
Od: "Jolanta Pers" <j...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

j709 <j...@w...pl> napisał(a):

> Czy toto nie wymaga specjalnych garnków ?

Tak, wymaga. Pierońsko drogich, oczywiście.

> Czy toto nie wywołuje raka ?

Na pewno nie jest bezpieczne dla ludzi ze stymulatorami serca. Co do raka -
nie wiem, pewnie nie, ale, kurczę, to są w końcu potężne energie...
Podejrzewam, że tak naprawdę nie wiadomo - to jest stosunkowo nowe.

> Co
> nasi "zieloni" ? Sprzedawcy jak zawsze zachwalają. Ja jak zawsze im nie
> wierzę. Pytam po kolei kilku (nastu czasem) i głupieję do cna. Z odpowiedzi
> nie da się złożyć sensownej całości.

Odnośnie samego gotowania - gotuje się circa jak na prądzie. Wiem, DGCC (de
gustibus cośtam cośtam), ale ja na prądzie gotować nie znoszę, np. przyzwoitą
chińszczyznę można zrobić tylko na ogniu.

Ogólnie moja opinia jest taka, że jest to bajer nie wart tej ceny. Pewnie,
jeśli ktoś kompletnie nie ma na co wydawać kasy, to w sumie czemu nie, może i
fajnie mieć płytę indukcyjną, lodówkę internetową i zlewozmywak z
superduperszmeksu, ale moje osobiste zdanie jest takie, że to niczym
specjalnym się nie wyróżnia, ot, nienagrzewająca się płyta za obłąkane
pieniądze.

JoP

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-18 15:57:46

Temat: Re: Indukcyjne płyty kuchenne
Od: "bolo" <b...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Jolanta Pers <j...@N...gazeta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:arang9$1ns$...@n...gazeta.pl...
> j709 <j...@w...pl> napisał(a):
>
> > Czy toto nie wymaga specjalnych garnków ?
>
> Tak, wymaga. Pierońsko drogich, oczywiście.

skad wiesz?
bo z moich informacji wynika ze wcale nie , w serwisie Whirlpool,
powiedzilei ze idziesz do sklepu z magnesem i te ktore przyciagaja nadaja
sie ...Twoja opinia to taka sama jak mojego znajomego ktory uwaza ze
porzadne garnki (na zwlykla plyte elektryczna) zaczynaja sie od 2000zl za
komplet..


> > Czy toto nie wywołuje raka ?
nie wiadomo


> fajnie mieć płytę indukcyjną, lodówkę internetową i zlewozmywak z
> superduperszmeksu, ale moje osobiste zdanie jest takie, że to niczym
> specjalnym się nie wyróżnia, ot, nienagrzewająca się płyta za obłąkane
> pieniądze.

tez nie dokonca widzialem plyte indukcyjna bosha za 2500zl czyli nie jest
wcale az taka droga biorac pod uwage ze standartowa plyta z wlasnym
sterowaniem moze kosztowac okolo 2000zl
Rafal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-19 08:44:40

Temat: Re: Indukcyjne płyty kuchenne
Od: "Jolanta Pers" <j...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

bolo <b...@c...com.pl> napisał(a):
> skad wiesz?

Od znajomego, który ma takie coś.

> bo z moich informacji wynika ze wcale nie , w serwisie Whirlpool,
> powiedzilei ze idziesz do sklepu z magnesem i te ktore przyciagaja nadaja
> sie ...Twoja opinia to taka sama jak mojego znajomego ktory uwaza ze
> porzadne garnki (na zwlykla plyte elektryczna) zaczynaja sie od 2000zl za
> komplet..

Oj, nie byłabym taka pewna - mnie powiedziano, że można stosować tylko
garnki, które wyraźnie mają napisane, że się nadają. I nie ryzykowałabym
innych - co będzie, jak coś się sknoci? Pożyczać na gwałt
garnki "auoryzowane" przed przyjazdem serwisanta?

> tez nie dokonca widzialem plyte indukcyjna bosha za 2500zl czyli nie jest
> wcale az taka droga biorac pod uwage ze standartowa plyta z wlasnym
> sterowaniem moze kosztowac okolo 2000zl

Też dużo za dużo. Ja mam "gas on glass" Zanussiego za 999 PLN i uważam, że
wydanie więcej na płytę grzejną jest bez sensu. Co innego może robić płyta za
2k PLN? Tańczy, śpiewa, krawaty wiąże?

JoP

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-19 09:04:44

Temat: Re: Indukcyjne płyty kuchenne
Od: b...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Pozwolę sobie włączyć się w tą duskusję. Posiadam takoą płytę od pewnego czasu.
Siemens z 4 polami. Kupiłem sobie taką płytę bo cena nie była dla mnie
jakimkolwiek problemem. Zalety takiej płyty są oczywiste. Po pierwsze szybkość
podgrzewania nie do uzyskania w zadnej innej kucni. Doprowadzenie 1 l wody do
wrzenia w garnku zajmuje kilkanaście sekund. Naprawdę! Precyzja regulacji siły
podgrzewania. Jesli coś za mocno się gotuje zmiana stopnia grzeania powoduje
natychmiastową reakcję. Super sprawą jest automatuka gotowania. Polega to na
tym że np. wstawiamy ziemniaki. Ustawiam poziom na jakim mają się gotować
(powiedzmy 4,5) nastawiam czas (20 min) i ustawiam automatykę. Teraz kuchnia
sama doprowadza jak najszybciej do wrzenia wodę w garnku (ok 1 min) a jak ten
stan osiągnie auytomatycznie obniza stopień grzania do wcześniej zadanego
(4,5). Po 20 min kuchnia sama się wyłącza i przywoluje cię dzwiękiem do
nałożenia sobie na talerz przygotowanej potrawy. Pozz tymi bajerami cenne jest
że jeśli przypadkiem coś ci wykipi z garnka to nie ma tego okropnego smrodu
kiedy wszystko to przypala się do pola grzejnego. Oczywiście odpada również
skrobanie odmaczanie itp czynności.
Ogólnie rzecz biorąc uważam że jest to super sprawa taka płyta. Faktycznie
droga ale mam nadzieję że ceny będą spadać i gorąco zachęcam do zakupu.
P.S.
Jeśli chodzi o garnki to faktycznie lepiej kupić te z oznaczeniem że nadaja się
do użytku na płytach indukcyjnych. Jeśli chodzi o ceny to zależy. Mi udało
siękupić w miarę nie drogi komplet Berghoffa za 600 pln i jestem z niego bardzo
zadowolony.
GREG
> bolo <b...@c...com.pl> napisał(a):
> > skad wiesz?
>
> Od znajomego, który ma takie coś.
>
> > bo z moich informacji wynika ze wcale nie , w serwisie Whirlpool,
> > powiedzilei ze idziesz do sklepu z magnesem i te ktore przyciagaja nadaja
> > sie ...Twoja opinia to taka sama jak mojego znajomego ktory uwaza ze
> > porzadne garnki (na zwlykla plyte elektryczna) zaczynaja sie od 2000zl za
> > komplet..
>
> Oj, nie byłabym taka pewna - mnie powiedziano, że można stosować tylko
> garnki, które wyraźnie mają napisane, że się nadają. I nie ryzykowałabym
> innych - co będzie, jak coś się sknoci? Pożyczać na gwałt
> garnki "auoryzowane" przed przyjazdem serwisanta?
>
> > tez nie dokonca widzialem plyte indukcyjna bosha za 2500zl czyli nie jest
> > wcale az taka droga biorac pod uwage ze standartowa plyta z wlasnym
> > sterowaniem moze kosztowac okolo 2000zl
>
> Też dużo za dużo. Ja mam "gas on glass" Zanussiego za 999 PLN i uważam, że
> wydanie więcej na płytę grzejną jest bez sensu. Co innego może robić płyta za
> 2k PLN? Tańczy, śpiewa, krawaty wiąże?
>
> JoP
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-19 13:00:43

Temat: Re: Indukcyjne płyty kuchenne
Od: "Grzegorz W. Fedorynski" <a...@z...mimuw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


On Tue, 19 Nov 2002, Jolanta Pers wrote:

> Też dużo za dużo. Ja mam "gas on glass" Zanussiego za 999 PLN i uważam, że
> wydanie więcej na płytę grzejną jest bez sensu. Co innego może robić płyta za
> 2k PLN? Tańczy, śpiewa, krawaty wiąże?

Co to jest "gas on glass" - gazowa? Te elektryczne są z założenia dużo
droższe "bo tak". A potem jeszcze rachunki za prąd...

Pozdrawiam,

Alojzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-19 14:49:52

Temat: Re: Indukcyjne płyty kuchenne
Od: "Jolanta Pers" <j...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Grzegorz W. Fedorynski <a...@z...mimuw.edu.pl> napisał(a):

> Co to jest "gas on glass" - gazowa? Te elektryczne są z założenia dużo
> droższe "bo tak". A potem jeszcze rachunki za prąd...

Gazowa płyta szklana. IMHO bardzo estetyczna, łatwo się czyści. Niektórzy
narzekają, że im garnki spadają z fajerek, ale ja jakoś nie mam tego
problemu, niestabilna jest jedna patelnia, więc podejrzewam jednak winę
patelnii.

O, tu jest, w lewym dolnym rogu:

http://strony.wp.pl/wp/electrostar/plyZA.htm

Gotowania na prądzie z zasady nie uznaję, to męczarnia. Miałam jakąś high-
endową kuchenkę gazową (nie wiem, czy nie było to nawet osławione Miele) w
wynajmowanym przez firmę mieszkaniu w Niemczech i nigdy się do tego nie
przyzwyczaiłam, o polubieniu nie mówiąc. Gaz rulezuje, na prądzie gotować nie
będę, choćby był za darmo.

JoP

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-19 16:08:56

Temat: Re: Indukcyjne płyty kuchenne
Od: "bolo" <b...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Jolanta Pers <j...@N...gazeta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:arctlo$1ju$...@n...gazeta.pl...
> bolo <b...@c...com.pl> napisał(a):
> > skad wiesz?
> Oj, nie byłabym taka pewna - mnie powiedziano, że można stosować tylko
> garnki, które wyraźnie mają napisane, że się nadają. I nie ryzykowałabym
> innych - co będzie, jak coś się sknoci? Pożyczać na gwałt
> garnki "auoryzowane" przed przyjazdem serwisanta?

Tylko powtorzylem co serwis powiedzial a dokldanie dzwonilem do Warszawy
gdzie laczyli mnie z dzialem technicznym:) wiec co jest prawda to nie wiem

> Też dużo za dużo. Ja mam "gas on glass" Zanussiego za 999 PLN i uważam, że
> wydanie więcej na płytę grzejną jest bez sensu

tylko mowimy o dwoch roznych Ty o gazowej ja o elektrycznej

. Co innego może robić płyta za
> 2k PLN? Tańczy, śpiewa, krawaty wiąże?

Masz elektronike gotowania , mozesz ustawic czas, moc itd:)))
Rafal



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

blat od zmywarki - powtarzam pytanie ...
wygodna wanna
PARKIET- NAJTANIEJ
Meble Black Red White
Sklepy meblowe - Warszawa - lista.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Wkłady do zniczy...
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii

zobacz wszyskie »