Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jajka wielkanocne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jajka wielkanocne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-03-28 18:34:48

Temat: Jajka wielkanocne
Od: "Princess Charlize:\)" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,



zbliża się okres wielkanocny, stąd moje pytanie.

Czy można w jakiś inny sposób zafarbować jajka wielkanocne, niż tylko za
pomącą sztucznych barwników i łusek cebuli ?



Dziękuję i pozdrawiam.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-03-28 18:39:26

Temat: Re: Jajka wielkanocne
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Princess Charlize:)" <m...@o...pl> napisał w
wiadomości news:gqlqoi$3bs$1@atlantis.news.neostrada.pl...

>
> Czy można w jakiś inny sposób zafarbować jajka wielkanocne, niż tylko
za
> pomącą sztucznych barwników i łusek cebuli ?
>

Ja tam się googla nie brzydzę.
za: http://www.urwis.pl/dzieci/111.html

"Sposoby barwienia

W jaki sposób uzyskać piękne kolory kraszanek? Dawniej używano do tego
tylko i wyłącznie zróżnicowanych regionalnie naturalnych barwników.
żółty: łupiny cebuli; najjaśniejszy żółty (kanarkowy) uzyskiwano z kory
młodej jabłoni z dodatkiem kwiatów majówki błotnej; podobny efekt
dawało użycie suszonych kwiatów jaskrów polnych; złocistożółte stawały
się skorupki jajek ugotowanych w kwiatach nagietka.

zielony: wywar z widłaka, młode żyto ozime, a także inne zboża i trawy,
liście barwinka, pokrzywy, jemioła oraz suszone kwiaty fiołka.

czarny: kora dębu, kora olchy, młode liście klonu czarnego lub łupiny
orzecha włoskiego.
brunatny: liście bazylii, kolor ten uzyskiwano również poprzez moczenie
jajek w wodzie stojącej w wydrążeniu pnia dębu.

fioletowy: płatki ciemnej malwy oraz mieszanie koloru czerwonego i
niebieskiego.

niebieski: owoce tarniny.

różowy: sok z buraka.

czerwony (gama odcieni od pomarańczowego do ciemnego karminu): łupiny
cebuli, kora dębu, krokus, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone
owoce jagody, odwar z robaczków nazywanych czerwcami.

Jajka można też barwić cynamonem, mocnym naparem kawy, atramentem lub
też po prostu ugotować w specjalnych barwnikach spożywczych.
Wykorzystuje się też technikę decoupage."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-03-28 19:59:49

Temat: Re: Jajka wielkanocne
Od: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
news:gqlqt0$ak1$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Princess Charlize:)" <m...@o...pl> napisał w
> wiadomości news:gqlqoi$3bs$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
>>
>> Czy można w jakiś inny sposób zafarbować jajka wielkanocne, niż tylko
> za
>> pomącą sztucznych barwników i łusek cebuli ?
>>
>
> Ja tam się googla nie brzydzę.
> za: http://www.urwis.pl/dzieci/111.html
>
> "Sposoby barwienia
>
> W jaki sposób uzyskać piękne kolory kraszanek? Dawniej używano do tego
> tylko i wyłącznie zróżnicowanych regionalnie naturalnych barwników.
> żółty: łupiny cebuli; najjaśniejszy żółty (kanarkowy) uzyskiwano z kory
> młodej jabłoni z dodatkiem kwiatów majówki błotnej; podobny efekt
> dawało użycie suszonych kwiatów jaskrów polnych; złocistożółte stawały
> się skorupki jajek ugotowanych w kwiatach nagietka.
>
> zielony: wywar z widłaka, młode żyto ozime, a także inne zboża i trawy,
> liście barwinka, pokrzywy, jemioła oraz suszone kwiaty fiołka.
>
> czarny: kora dębu, kora olchy, młode liście klonu czarnego lub łupiny
> orzecha włoskiego.
> brunatny: liście bazylii, kolor ten uzyskiwano również poprzez moczenie
> jajek w wodzie stojącej w wydrążeniu pnia dębu.
>
> fioletowy: płatki ciemnej malwy oraz mieszanie koloru czerwonego i
> niebieskiego.
>
> niebieski: owoce tarniny.
>
> różowy: sok z buraka.
>
> czerwony (gama odcieni od pomarańczowego do ciemnego karminu): łupiny
> cebuli, kora dębu, krokus, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone
> owoce jagody, odwar z robaczków nazywanych czerwcami.
>
> Jajka można też barwić cynamonem, mocnym naparem kawy, atramentem lub
> też po prostu ugotować w specjalnych barwnikach spożywczych.
> Wykorzystuje się też technikę decoupage."


brunatny - liście herbaty, łupiny orzecha włoskiego, fusy kawy
żółty - marchewka pokrojona w talarki
pomarańczowy - łupiny od cebuli (przez 25 minut)
żółto-złoty - curry, szczypta szafranu, skórki od jabłek
purpura - obierki lub sok z buraka
fioletowy - jagody, jagody bzu
zielony - szpinak
Uwaga - jajka gotują się w wodzie przez 10 minut, następnie leżakują około
15 minut. Po wyjęciu i osuszeniu nabłyszczyć szmatką naoliwioną.
Żółty - liście brzozy i olchy, kora szakłaka i młodej jabłoni, drewno morwy,
suszone kwiaty jaskrów polnych, majówka błotna, trzcina i rumianek, łuski
zwykłej cebuli oraz igły modrzewiowe.
Czerwony - marzanna, kora kruszyny i dębu, olchowe szyszki, owoce czarnego
bzu, suszone jagody, cebula.
Pomarańczowy - marchwi i dyni oraz z połączenia czerwonego i żółtego
Brąz - łupiny i korzenie orzecha oraz igliwie jodły.
Bardzo ciemny brązowy - dębu i olchy.
Złoty - Przez połączenie brązowego z żółtym
Niebieski - owoce tarniny
Fiolet - płatki ciemnej malwy, i mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego
Zieleń - niektóre trawy, zioła, w tym głównie pokrzywa, liście barwnika,
młode żyto
Czerń - wygotowane olchowe szyszki.

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Nie każdy Żywiec to piwo...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-03-28 20:09:44

Temat: Re: Jajka wielkanocne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Krzysztof Tabaczynski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gqlvk2$7e2$1@inews.gazeta.pl...

> Nie każdy Żywiec to piwo...

Lepsze piwo w żąłądku, niz woda w płucach.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Proste danie !
kuchenka elektryczna / indukcyjna?
Niemieckie typy mąki a nasze typy mąki??
piekarnik+zmywarka
Jaki ekspres automatyczny do firmy?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »