« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-03-28 18:34:48
Temat: Jajka wielkanocneWitam,
zbliża się okres wielkanocny, stąd moje pytanie.
Czy można w jakiś inny sposób zafarbować jajka wielkanocne, niż tylko za
pomącą sztucznych barwników i łusek cebuli ?
Dziękuję i pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-03-28 18:39:26
Temat: Re: Jajka wielkanocne
Użytkownik "Princess Charlize:)" <m...@o...pl> napisał w
wiadomości news:gqlqoi$3bs$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> Czy można w jakiś inny sposób zafarbować jajka wielkanocne, niż tylko
za
> pomącą sztucznych barwników i łusek cebuli ?
>
Ja tam się googla nie brzydzę.
za: http://www.urwis.pl/dzieci/111.html
"Sposoby barwienia
W jaki sposób uzyskać piękne kolory kraszanek? Dawniej używano do tego
tylko i wyłącznie zróżnicowanych regionalnie naturalnych barwników.
żółty: łupiny cebuli; najjaśniejszy żółty (kanarkowy) uzyskiwano z kory
młodej jabłoni z dodatkiem kwiatów majówki błotnej; podobny efekt
dawało użycie suszonych kwiatów jaskrów polnych; złocistożółte stawały
się skorupki jajek ugotowanych w kwiatach nagietka.
zielony: wywar z widłaka, młode żyto ozime, a także inne zboża i trawy,
liście barwinka, pokrzywy, jemioła oraz suszone kwiaty fiołka.
czarny: kora dębu, kora olchy, młode liście klonu czarnego lub łupiny
orzecha włoskiego.
brunatny: liście bazylii, kolor ten uzyskiwano również poprzez moczenie
jajek w wodzie stojącej w wydrążeniu pnia dębu.
fioletowy: płatki ciemnej malwy oraz mieszanie koloru czerwonego i
niebieskiego.
niebieski: owoce tarniny.
różowy: sok z buraka.
czerwony (gama odcieni od pomarańczowego do ciemnego karminu): łupiny
cebuli, kora dębu, krokus, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone
owoce jagody, odwar z robaczków nazywanych czerwcami.
Jajka można też barwić cynamonem, mocnym naparem kawy, atramentem lub
też po prostu ugotować w specjalnych barwnikach spożywczych.
Wykorzystuje się też technikę decoupage."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-03-28 19:59:49
Temat: Re: Jajka wielkanocne
Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
news:gqlqt0$ak1$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Princess Charlize:)" <m...@o...pl> napisał w
> wiadomości news:gqlqoi$3bs$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
>>
>> Czy można w jakiś inny sposób zafarbować jajka wielkanocne, niż tylko
> za
>> pomącą sztucznych barwników i łusek cebuli ?
>>
>
> Ja tam się googla nie brzydzę.
> za: http://www.urwis.pl/dzieci/111.html
>
> "Sposoby barwienia
>
> W jaki sposób uzyskać piękne kolory kraszanek? Dawniej używano do tego
> tylko i wyłącznie zróżnicowanych regionalnie naturalnych barwników.
> żółty: łupiny cebuli; najjaśniejszy żółty (kanarkowy) uzyskiwano z kory
> młodej jabłoni z dodatkiem kwiatów majówki błotnej; podobny efekt
> dawało użycie suszonych kwiatów jaskrów polnych; złocistożółte stawały
> się skorupki jajek ugotowanych w kwiatach nagietka.
>
> zielony: wywar z widłaka, młode żyto ozime, a także inne zboża i trawy,
> liście barwinka, pokrzywy, jemioła oraz suszone kwiaty fiołka.
>
> czarny: kora dębu, kora olchy, młode liście klonu czarnego lub łupiny
> orzecha włoskiego.
> brunatny: liście bazylii, kolor ten uzyskiwano również poprzez moczenie
> jajek w wodzie stojącej w wydrążeniu pnia dębu.
>
> fioletowy: płatki ciemnej malwy oraz mieszanie koloru czerwonego i
> niebieskiego.
>
> niebieski: owoce tarniny.
>
> różowy: sok z buraka.
>
> czerwony (gama odcieni od pomarańczowego do ciemnego karminu): łupiny
> cebuli, kora dębu, krokus, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone
> owoce jagody, odwar z robaczków nazywanych czerwcami.
>
> Jajka można też barwić cynamonem, mocnym naparem kawy, atramentem lub
> też po prostu ugotować w specjalnych barwnikach spożywczych.
> Wykorzystuje się też technikę decoupage."
brunatny - liście herbaty, łupiny orzecha włoskiego, fusy kawy
żółty - marchewka pokrojona w talarki
pomarańczowy - łupiny od cebuli (przez 25 minut)
żółto-złoty - curry, szczypta szafranu, skórki od jabłek
purpura - obierki lub sok z buraka
fioletowy - jagody, jagody bzu
zielony - szpinak
Uwaga - jajka gotują się w wodzie przez 10 minut, następnie leżakują około
15 minut. Po wyjęciu i osuszeniu nabłyszczyć szmatką naoliwioną.
Żółty - liście brzozy i olchy, kora szakłaka i młodej jabłoni, drewno morwy,
suszone kwiaty jaskrów polnych, majówka błotna, trzcina i rumianek, łuski
zwykłej cebuli oraz igły modrzewiowe.
Czerwony - marzanna, kora kruszyny i dębu, olchowe szyszki, owoce czarnego
bzu, suszone jagody, cebula.
Pomarańczowy - marchwi i dyni oraz z połączenia czerwonego i żółtego
Brąz - łupiny i korzenie orzecha oraz igliwie jodły.
Bardzo ciemny brązowy - dębu i olchy.
Złoty - Przez połączenie brązowego z żółtym
Niebieski - owoce tarniny
Fiolet - płatki ciemnej malwy, i mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego
Zieleń - niektóre trawy, zioła, w tym głównie pokrzywa, liście barwnika,
młode żyto
Czerń - wygotowane olchowe szyszki.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Nie każdy Żywiec to piwo...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-03-28 20:09:44
Temat: Re: Jajka wielkanocneUżytkownik "Krzysztof Tabaczynski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gqlvk2$7e2$1@inews.gazeta.pl...
> Nie każdy Żywiec to piwo...
Lepsze piwo w żąłądku, niz woda w płucach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |