Data: 2001-08-22 15:52:26
Temat: Re: Jak jest z ta sola kamienna?
Od: "Robert Slisz \(Siwy\)" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Od razu zastrzegam że dietetykiem nie jestem, a do dyplomu lekarskiego też
mi troszkę zostało.
O ile wiem wszelkie badania dowodzą wzrostu ryzyka związanego z
nadciśnieniem równolegle do podaży soli kuchennej.
Zwierzętom, głównie roślinożernym, podaje się sól z powodu niedoboru sodu w
pożywieniu. Rośliny mają mniejszą zawartość sodu w tkankach niż zwierzęta,
stąd deficyt.
Ogólnie rzecz biorąc wszystko zależy od dawki. Nie można żyć bez soli, tak
jak ciężko żyć z jej ciągłym nadmiarem. Wszystko z umiarem.
Co do soli nieoczyszczonej to sugeruję wymianę jej na kamienną, w górach na
kamienną jodowaną. Sól kamienna zawiera także inne mikroelementy co zwiększa
jej wartość w diecie.
--
Robert Ślisz (Siwy)
s...@p...onet.pl s...@p...clinika.pl
ICQ (UIN) : 36295819
|