Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2009-12-25 21:55:21

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 25 Dec 2009 20:38:48 +0100, Prawusek napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:m7clm7moycpq.1mv5fihrb8f0z.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 25 Dec 2009 06:51:15 +0100, Mateusz Piąty napisał(a):
>>
>>> Okazało się, że 120 minut to było może za długo i może temperatura
> trochę
>>> za duża. Mięsko jest bardzo smaczne ale straciło trochę miękkości. Kroi
> się
>>> dobrze ale bardzo ostrym nożem i trudno ukroić cienki pasterek.
>>
>> Polecam to:
>>
> http://www.decorata.pl/catalog/product_info.php?manu
facturers_id=1&products_id=565&osCsid=f42362789efb7e
64fb7d21114512f9b7
>> Mam, korzystam zawsze, nie umiem już bez tego ustrojstwa!
>> :-)
>> Swietne do krojenia gorącej pieczeni i mięs na zimno, po prostu wynalazek
>> dziejowy, jak dla mnie ;-)
>> --
>>
>> Ikselka.
>
> Czy nie lepsza maszynka do krojenia ręczna lub elektryczna.

Nie, nie lepsza. Tymi szczypcami wyjmuje się mięso z rondla czy brytfanny i
kładzie na desce oraz od razu służą do jego pokrojenia. Maszynka się zbyt
brudzi od sosu i nie trzyma mięsa - musisz dodatkowo podtrzymywać, a gdy
jest śliskie i gorące - to jest niebezpieczne.

> Nie podano jaką
> średnicę można objąć (rozwarcie)...

Bardzo dużą. Dobre do każdej pieczeni o regularnym podłużnym kształcie typu
schab, ligawa, regularny kawałek udźca wołowego. Działa na zasadzie
szczypiec, którymi sie trzyma mocno mięso w tym samym miejscu i prowadzi
nóż w równoległych szczelinach - mięso nie przesuwa się, jest ściśnięte
więc nie rozpada się podczas krojenia. Plastry wychodzą równe, można
pokroić nawet bardzo gorące mięso, po czym zsunąć na półmisek i podać
gorące od razu po pokrojeniu. Po prostu świetne. Świetne i proste
narzędzie.
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2009-12-25 22:27:50

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:5neebv228t1h.4z1g0h0c1ew7$.dlg@40tude.net...

He...he, detaliczna jesteś, a pytałem o rozwarcie - wystarczyło zmierzyć
w cm.
Kupując w necie przekonałem się, że ludzie opisują co widać na fotografi
miast zmierzyć niektóre parametry.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2009-12-25 22:54:20

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 25 Dec 2009 23:27:50 +0100, Prawusek napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:5neebv228t1h.4z1g0h0c1ew7$.dlg@40tude.net...
>
> He...he, detaliczna jesteś, a pytałem o rozwarcie - wystarczyło zmierzyć
> w cm.
> Kupując w necie przekonałem się, że ludzie opisują co widać na fotografi
> miast zmierzyć niektóre parametry.

Nocoty, a bo to chce mi się mierzyc rozwarcie. ważne, że od kilku lat,
odkąd mam te szczypce, nie potrafię się bez nich obejść :-)
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2009-12-26 04:48:58

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:1w2bjrtib8et3.1dhg9g7vpzvfq$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 25 Dec 2009 23:27:50 +0100, Prawusek napisał(a):
>
> > "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:5neebv228t1h.4z1g0h0c1ew7$.dlg@40tude.net...
> >
> > He...he, detaliczna jesteś, a pytałem o rozwarcie - wystarczyło
zmierzyć
> > w cm.
> > Kupując w necie przekonałem się, że ludzie opisują co widać na fotografi
> > miast zmierzyć niektóre parametry.
>
> Nocoty, a bo to chce mi się mierzyc rozwarcie. ważne, że od kilku lat,
> odkąd mam te szczypce, nie potrafię się bez nich obejść :-)
> --
>
> Ikselka.

A ja jak absolwent ZSZ (mam inne szkoły na koncie) staram się o szkiełko,
oko i miarkę. :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2009-12-26 14:33:07

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 26 Dec 2009 05:48:58 +0100, Prawusek napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1w2bjrtib8et3.1dhg9g7vpzvfq$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 25 Dec 2009 23:27:50 +0100, Prawusek napisał(a):
>>
>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:5neebv228t1h.4z1g0h0c1ew7$.dlg@40tude.net...
>>>
>>> He...he, detaliczna jesteś, a pytałem o rozwarcie - wystarczyło
> zmierzyć
>>> w cm.
>>> Kupując w necie przekonałem się, że ludzie opisują co widać na fotografi
>>> miast zmierzyć niektóre parametry.
>>
>> Nocoty, a bo to chce mi się mierzyc rozwarcie. ważne, że od kilku lat,
>> odkąd mam te szczypce, nie potrafię się bez nich obejść :-)
>> --
>>
>> Ikselka.
>
> A ja jak absolwent ZSZ (mam inne szkoły na koncie) staram się o szkiełko,
> oko i miarkę. :-)

Tak czy inaczej - można tym szczypcami objąć wielki kawał mięsa, bez obawy.
Długość nie ma znaczenia - po prostu po pokrojeniu danego odcinka mięsa
przesuwa się szczypce na nastepny. Super sprawa.
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2009-12-26 14:54:27

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:ro7d56wf4uve$.1f9ee4z0nnpzv.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 26 Dec 2009 05:48:58 +0100, Prawusek napisał(a):
>
> > "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:1w2bjrtib8et3.1dhg9g7vpzvfq$.dlg@40tude.net...
> >> Dnia Fri, 25 Dec 2009 23:27:50 +0100, Prawusek napisał(a):
> >>
> >>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> >>> news:5neebv228t1h.4z1g0h0c1ew7$.dlg@40tude.net...
> >>>
> >>> He...he, detaliczna jesteś, a pytałem o rozwarcie - wystarczyło
> > zmierzyć
> >>> w cm.
> >>> Kupując w necie przekonałem się, że ludzie opisują co widać na
fotografi
> >>> miast zmierzyć niektóre parametry.
> >>
> >> Nocoty, a bo to chce mi się mierzyc rozwarcie. ważne, że od kilku lat,
> >> odkąd mam te szczypce, nie potrafię się bez nich obejść :-)
> >> --
> >>
> >> Ikselka.
> >
> > A ja jak absolwent ZSZ (mam inne szkoły na koncie) staram się o
szkiełko,
> > oko i miarkę. :-)
>
> Tak czy inaczej - można tym szczypcami objąć wielki kawał mięsa, bez
obawy.
> Długość nie ma znaczenia - po prostu po pokrojeniu danego odcinka mięsa
> przesuwa się szczypce na nastepny. Super sprawa.

Kogo chcesz upewnić, ze jestem durniem?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2009-12-26 15:03:49

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:hh588r$jhd$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:ro7d56wf4uve$.1f9ee4z0nnpzv.dlg@40tude.net...
> > Dnia Sat, 26 Dec 2009 05:48:58 +0100, Prawusek napisał(a):
> >
> > > "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> > > news:1w2bjrtib8et3.1dhg9g7vpzvfq$.dlg@40tude.net...
> > >> Dnia Fri, 25 Dec 2009 23:27:50 +0100, Prawusek napisał(a):
> > >>
> > >>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> > >>> news:5neebv228t1h.4z1g0h0c1ew7$.dlg@40tude.net...
> > >>>
> > >>> He...he, detaliczna jesteś, a pytałem o rozwarcie - wystarczyło
> > > zmierzyć
> > >>> w cm.
> > >>> Kupując w necie przekonałem się, że ludzie opisują co widać na
> fotografi
> > >>> miast zmierzyć niektóre parametry.
> > >>
> > >> Nocoty, a bo to chce mi się mierzyc rozwarcie. ważne, że od kilku
lat,
> > >> odkąd mam te szczypce, nie potrafię się bez nich obejść :-)
> > >> --
> > >>
> > >> Ikselka.
> > >
> > > A ja jak absolwent ZSZ (mam inne szkoły na koncie) staram się o
> szkiełko,
> > > oko i miarkę. :-)
> >
> > Tak czy inaczej - można tym szczypcami objąć wielki kawał mięsa, bez
> obawy.
> > Długość nie ma znaczenia - po prostu po pokrojeniu danego odcinka mięsa
> > przesuwa się szczypce na nastepny. Super sprawa.
>
> Kogo chcesz upewnić, ze jestem durniem?

Nie mam ukonczonej zawodówki... :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2009-12-26 15:53:37

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 26 Dec 2009 15:54:27 +0100, Prawusek napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:ro7d56wf4uve$.1f9ee4z0nnpzv.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 26 Dec 2009 05:48:58 +0100, Prawusek napisał(a):
>>
>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:1w2bjrtib8et3.1dhg9g7vpzvfq$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Fri, 25 Dec 2009 23:27:50 +0100, Prawusek napisał(a):
>>>>
>>>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>> news:5neebv228t1h.4z1g0h0c1ew7$.dlg@40tude.net...
>>>>>
>>>>> He...he, detaliczna jesteś, a pytałem o rozwarcie - wystarczyło
>>> zmierzyć
>>>>> w cm.
>>>>> Kupując w necie przekonałem się, że ludzie opisują co widać na
> fotografi
>>>>> miast zmierzyć niektóre parametry.
>>>>
>>>> Nocoty, a bo to chce mi się mierzyc rozwarcie. ważne, że od kilku lat,
>>>> odkąd mam te szczypce, nie potrafię się bez nich obejść :-)
>>>> --
>>>>
>>>> Ikselka.
>>>
>>> A ja jak absolwent ZSZ (mam inne szkoły na koncie) staram się o
> szkiełko,
>>> oko i miarkę. :-)
>>
>> Tak czy inaczej - można tym szczypcami objąć wielki kawał mięsa, bez
> obawy.
>> Długość nie ma znaczenia - po prostu po pokrojeniu danego odcinka mięsa
>> przesuwa się szczypce na nastepny. Super sprawa.
>
> Kogo chcesz upewnić, ze jestem durniem?

Ja cały czas mówię O SZCZYPCACH i na nich sie skupiam, natomiast co do
Twojej durnowatości - nie wypowiadałam się :->
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2009-12-26 16:00:43

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:17itdd91jefob.1as77kndvctuj$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 26 Dec 2009 15:54:27 +0100, Prawusek napisał(a):
>
> > "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:ro7d56wf4uve$.1f9ee4z0nnpzv.dlg@40tude.net...
> >> Dnia Sat, 26 Dec 2009 05:48:58 +0100, Prawusek napisał(a):
> >>
> >>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> >>> news:1w2bjrtib8et3.1dhg9g7vpzvfq$.dlg@40tude.net...
> >>>> Dnia Fri, 25 Dec 2009 23:27:50 +0100, Prawusek napisał(a):
> >>>>
> >>>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> >>>>> news:5neebv228t1h.4z1g0h0c1ew7$.dlg@40tude.net...
> >>>>>
> >>>>> He...he, detaliczna jesteś, a pytałem o rozwarcie - wystarczyło
> >>> zmierzyć
> >>>>> w cm.
> >>>>> Kupując w necie przekonałem się, że ludzie opisują co widać na
> > fotografi
> >>>>> miast zmierzyć niektóre parametry.
> >>>>
> >>>> Nocoty, a bo to chce mi się mierzyc rozwarcie. ważne, że od kilku
lat,
> >>>> odkąd mam te szczypce, nie potrafię się bez nich obejść :-)
> >>>> --
> >>>>
> >>>> Ikselka.
> >>>
> >>> A ja jak absolwent ZSZ (mam inne szkoły na koncie) staram się o
> > szkiełko,
> >>> oko i miarkę. :-)
> >>
> >> Tak czy inaczej - można tym szczypcami objąć wielki kawał mięsa, bez
> > obawy.
> >> Długość nie ma znaczenia - po prostu po pokrojeniu danego odcinka mięsa
> >> przesuwa się szczypce na nastepny. Super sprawa.
> >
> > Kogo chcesz upewnić, ze jestem durniem?
>
> Ja cały czas mówię O SZCZYPCACH i na nich sie skupiam, natomiast co do
> Twojej durnowatości - nie wypowiadałam się :->
> --
>
> Ikselka.

Poidszczpliwe sugestie łatwo czytelne dla większosci...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sernik Misiczki
wedzenie sera
Vin de Savoi, Vin du Jura, Crepy - gdzie kupic w Warszawie.
Zupa rybna
Pierogi z kapustą i grzybami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »