Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Date: Fri, 25 Dec 2009 22:55:21 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 45
Message-ID: <5neebv228t1h.4z1g0h0c1ew7$.dlg@40tude.net>
References: <hgurhm$hhs$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<4...@n...onet.pl>
<hgv6a3$307$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<jhsodf6q18x1$.rfcnv2lnlnsa.dlg@40tude.net>
<m...@4...net>
<hh34i3$2u9$1@atlantis.news.neostrada.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: afip127.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1261778159 6127 95.49.223.127 (25 Dec 2009 21:55:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Dec 2009 21:55:59 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:326216
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 25 Dec 2009 20:38:48 +0100, Prawusek napisał(a):
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:m7clm7moycpq.1mv5fihrb8f0z.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 25 Dec 2009 06:51:15 +0100, Mateusz Piąty napisał(a):
>>
>>> Okazało się, że 120 minut to było może za długo i może temperatura
> trochę
>>> za duża. Mięsko jest bardzo smaczne ale straciło trochę miękkości. Kroi
> się
>>> dobrze ale bardzo ostrym nożem i trudno ukroić cienki pasterek.
>>
>> Polecam to:
>>
> http://www.decorata.pl/catalog/product_info.php?manu
facturers_id=1&products_id=565&osCsid=f42362789efb7e
64fb7d21114512f9b7
>> Mam, korzystam zawsze, nie umiem już bez tego ustrojstwa!
>> :-)
>> Swietne do krojenia gorącej pieczeni i mięs na zimno, po prostu wynalazek
>> dziejowy, jak dla mnie ;-)
>> --
>>
>> Ikselka.
>
> Czy nie lepsza maszynka do krojenia ręczna lub elektryczna.
Nie, nie lepsza. Tymi szczypcami wyjmuje się mięso z rondla czy brytfanny i
kładzie na desce oraz od razu służą do jego pokrojenia. Maszynka się zbyt
brudzi od sosu i nie trzyma mięsa - musisz dodatkowo podtrzymywać, a gdy
jest śliskie i gorące - to jest niebezpieczne.
> Nie podano jaką
> średnicę można objąć (rozwarcie)...
Bardzo dużą. Dobre do każdej pieczeni o regularnym podłużnym kształcie typu
schab, ligawa, regularny kawałek udźca wołowego. Działa na zasadzie
szczypiec, którymi sie trzyma mocno mięso w tym samym miejscu i prowadzi
nóż w równoległych szczelinach - mięso nie przesuwa się, jest ściśnięte
więc nie rozpada się podczas krojenia. Plastry wychodzą równe, można
pokroić nawet bardzo gorące mięso, po czym zsunąć na półmisek i podać
gorące od razu po pokrojeniu. Po prostu świetne. Świetne i proste
narzędzie.
--
Ikselka.
|