Data: 2009-12-25 21:55:21
Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 25 Dec 2009 20:38:48 +0100, Prawusek napisał(a):
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:m7clm7moycpq.1mv5fihrb8f0z.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 25 Dec 2009 06:51:15 +0100, Mateusz Piąty napisał(a):
>>
>>> Okazało się, że 120 minut to było może za długo i może temperatura
> trochę
>>> za duża. Mięsko jest bardzo smaczne ale straciło trochę miękkości. Kroi
> się
>>> dobrze ale bardzo ostrym nożem i trudno ukroić cienki pasterek.
>>
>> Polecam to:
>>
> http://www.decorata.pl/catalog/product_info.php?manu
facturers_id=1&products_id=565&osCsid=f42362789efb7e
64fb7d21114512f9b7
>> Mam, korzystam zawsze, nie umiem już bez tego ustrojstwa!
>> :-)
>> Swietne do krojenia gorącej pieczeni i mięs na zimno, po prostu wynalazek
>> dziejowy, jak dla mnie ;-)
>> --
>>
>> Ikselka.
>
> Czy nie lepsza maszynka do krojenia ręczna lub elektryczna.
Nie, nie lepsza. Tymi szczypcami wyjmuje się mięso z rondla czy brytfanny i
kładzie na desce oraz od razu służą do jego pokrojenia. Maszynka się zbyt
brudzi od sosu i nie trzyma mięsa - musisz dodatkowo podtrzymywać, a gdy
jest śliskie i gorące - to jest niebezpieczne.
> Nie podano jaką
> średnicę można objąć (rozwarcie)...
Bardzo dużą. Dobre do każdej pieczeni o regularnym podłużnym kształcie typu
schab, ligawa, regularny kawałek udźca wołowego. Działa na zasadzie
szczypiec, którymi sie trzyma mocno mięso w tym samym miejscu i prowadzi
nóż w równoległych szczelinach - mięso nie przesuwa się, jest ściśnięte
więc nie rozpada się podczas krojenia. Plastry wychodzą równe, można
pokroić nawet bardzo gorące mięso, po czym zsunąć na półmisek i podać
gorące od razu po pokrojeniu. Po prostu świetne. Świetne i proste
narzędzie.
--
Ikselka.
|