Data: 2005-11-21 09:48:19
Temat: Re: Jak poprawić pamięć ?
Od: "Olleo" <o...@c...tlen.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy istnieje sposób aby rozwinąć i usprawnić pamięć(szczególnie słuchową)
> u dorosołego człowieka ?
mi tam dziewczyna kaze jesc ryby i orzeszki ziemne. Pogooglalem i:
Skarby dla umysłu
"Szczególnie ważne dla rozwoju umysłowego są witaminy z grupy B i niezbędne
nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których najbogatszym źródłem są ryby i
oleje.
Witaminy z grupy B, zwłaszcza cholina B8 i niacyna B3 (inaczej PP), są
odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Występują choćby
w soi i właśnie w pieczywie z pełnego przemiału. Niedobór witaminy B3
powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i
kojarzeniem, bezsenność. Osoby jedzące słodycze i pijące alkohol potrzebują
jej 2-3 razy więcej niż wynosi norma.
Niacyna jest w tuńczyku, wątrobie, mięsie indyka, pełnym ziarnie zbóż,
suchej fasoli i grochu, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych (trzeba
je właściwie przechowywać - wystarczy odrobina wilgoci, by uległy zakażeniu
grzybkiem, który produkuje silnie rakotwórcze toksyny).
Lecytyna jest najlepszym źródłem choliny potrzebnej do powstania
acetylocholiny - jednego z neuroprzekaźników. W znacznym stopniu poprawia
pamięć. Niedobór choliny prowadzi do ospałości, demencji starczej i spadku
zdolności pamięciowych. Odkryli to naukowcy zajmujący się chorobą
Alzheimera. Lecytyna występuje w orzeszkach ziemnych, soi i kiełkach
pszenicy. Można ją także kupić w aptece. Uwaga! Dobra lecytyna zawiera ponad
30 proc. fosfatydylocholiny (warto sprawdzić skład).
Żelazo to nośnik tlenu. Jest w orzechach, roślinach strączkowych, owocach
pestkowych, warzywach liściastych, rodzynkach. Jego niedobór upośledza
zdolność rozumowania i uczenia się.
Cynk, którego większe ilości wykrywa się w organizmach dzieci o wybitnej
inteligencji, jest w ostrygach. Ale nie musimy ich sprowadzać z Marsylii:
obficie występuje też w pestkach dyni.
Magnez jest niezbędny do produkcji enzymów współpracujących z witaminami B1
i B6. Razem w wapniem pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych.
Chroni przed metalami ciężkimi, które uszkadzają mózg. Podobnie jak witaminy
B jest wypłukiwany przez kawę i alkohol oraz niszczony przez nikotynę.
Trudno go przyswajamy, warto więc łykać tabletki.
Potas poprawia dotlenienie mózgu. Jego źródła to: winogrona, banany,
pomarańcze, morele, awokado, melony, nektarynki, brzoskwinie, pomidory i
ziemniaki.
Fosfor poprawia nastrój, zwiększa inteligencję, dodaje sił witalnych. Jest
potzrebny, by nie zawodziła nas pamięć. Dużo go w rybach.
Kwas linolowy znajduje się w tłuszczach rybnych i roślinnych. Jego brak
powoduje osłabienie koncentracji, utratę pamięci, apatię, a nawet
halucynacje."
--
Olleo
|