Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak powinien wyglądać prawidłowo zrobiony zakwas na chleb? Pomóżcie!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak powinien wyglądać prawidłowo zrobiony zakwas na chleb? Pomóżcie!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-28 06:15:01

Temat: Jak powinien wyglądać prawidłowo zrobiony zakwas na chleb? Pomóżcie!
Od: i...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Witajcie!

2 dni temu zrobiłam zaczyn na chleb - początkowo zaczyn rósł jak wściekły, 3x
zmieniałam miski. Zakwas wyglądał mniej więcej jak początkowe ciasto drożdżowe.
Zakwas mieszałam 2x dziennie, dzisiaj rano patrzę, a tu zrobiło się coś
takiego: wszystko opadło, rozdzieliło się - na spodzie miski pływa masa z mąki,
a po wierzchu sama woda - wszystko się jakby rozdzieliło i nic nie rośnie!
Czy mam to wyrzucić czy dalej trzymać?
To mój pierwszy zakwas i nie wiem jak ma wyglądać...

Z góry Wam dziękuję za wskazówki

Iwona

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-28 10:30:47

Temat: Re: Jak powinien wyglądać prawidłowo zrobiony zakwas na chleb? Pomóżcie!
Od: syso <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

On 03-02-28 07:15, Użytkownik i...@p...onet.pl napisał:

> To mój pierwszy zakwas i nie wiem jak ma wyglądać...
A jak robilas ten zakwas? Ja mam taki zakwas caly czas, rodziela sie,
potem go mieszam, dodaje odpowiednia ilosc do chleba, uzupelniam maka i
ciepla woda, on sobie troche buzuje, a potem znowu opada i sie
rozwarstwia. :-)
Sylwia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-28 11:54:21

Temat: Re: Jak powinien wyglądać prawidłowo zrobiony zakwas na chleb? Pomóżcie!
Od: i...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

on sobie troche buzuje, a potem znowu opada i sie
> rozwarstwia. :-)


O! wielkie dzięki!!! czyli jestem uratowana!myślałam, że to będzie cały czas
jak ciasto! ;-) laik ze mnie....

A robiłam tak:
2 łyżki drożdży
2 kubki mąki
2 kubki wody
cukier
chyba nic nie pominęłam
(przepis na zakwas pochodzi z książki dołączonej do automatu do pieczenia
chleba)

Serdecznie pozdrawiam
Iwona

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-28 12:33:37

Temat: Re: Jak powinien wyglądać prawidłowo zrobiony zakwas na chleb? Pomóżcie!
Od: syso <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

On 03-02-28 12:54, Użytkownik i...@p...onet.pl napisał:
> on sobie troche buzuje, a potem znowu opada i sie
>
>>rozwarstwia. :-)

> O! wielkie dzięki!!! czyli jestem uratowana!myślałam, że to będzie cały czas
> jak ciasto! ;-) laik ze mnie....
>
> A robiłam tak:
Ja nie jestem zadnym ekspertem, ale robie tak juz dlugo i zawsze chlebek
jest pyszny. :-)) Daje pol szklanki zakwasu, szklanke cieplej wody,
50dkg maki (ostatnio 30dkg zytniej i 20 dkg pszennej chlebowej), czasami
ze dwie lyzki stopionego masla albo oleju, lyzeczke kminku i 1dkg
drozdzy. No i lyzeczke soli. Nasz ulubiony cheb :-) Jest taki wilgotny i
troche zbity, a nie lekki i puchaty. :-)
A masz jakies ciekawe przepisy?

Pozdrawiam
Sylwia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-28 13:03:42

Temat: Re: Jak powinien wyglądać prawidłowo zrobiony zakwas na chleb? Pomóżcie!
Od: i...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora


> A masz jakies ciekawe przepisy?

Przy okazji dzięki zaprzepis, na pewno za 2-3 dni wypróbuję. :)
A przepisów mam kilka, to są wypróbowane, bardzo często pieczone chleby -
przepisy mam z listy kuchennej lub internetu, teraz jestem w pracy, ale w
weekend postaram się je wklepać, może odkryjesz coś nowego. :))

Reszta przepisów pochodzi z ksiązki załączonej do automatu, jak na razie jestem
w fazie tesów - w ciągu 2 tygodni wyszedł mi 1 raz ładnie wyrośnięty chleb. :)
Ale nie załamuję się! ;-)

Jeśli masz automat, to mogę podesłać też i książkę kucharską, mam też w wersji
elektronicznej na szczęście.

Pozdrawiam
Iwona

P.S. A chleba to już od początku stycznia w sklepie nie kupuję! i twarogu i
wędlin :))

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

robot kuchenny
Pizza - piec
Jak marynowac imbir?
wina domowej roboty
Re: Obwarzanki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »