Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak marynowac imbir?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak marynowac imbir?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-22 13:05:21

Temat: Jak marynowac imbir?
Od: "Pawel A." <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktos wie jak zamarynowac imbir?
Kilka razy jadlem takie cudo, jako dodatek do morskich ryb - rewelacja.
Niestety jak probowalem zamarynowac imbir klasycznie (marynata na bazie octu
winnego) to wychodziło jakieś nniejadalne świństwo.
Z gory dziękuję za pomoc
Paweł


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-01-22 13:48:57

Temat: Re: Jak marynowac imbir?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



Pawel A.:
> Czy ktos wie jak zamarynowac imbir?
> Kilka razy jadlem takie cudo, jako dodatek do morskich ryb - rewelacja.
> Niestety jak probowalem zamarynowac imbir klasycznie (marynata na bazie octu
> winnego) to wychodziło jakieś nniejadalne świństwo.

to jest młody imbir. Nie wiem, czy taki kupisz w świeżym stanie. A
marynata to ocet i dziebko cukru (i witamina C jako konserwant ;-))

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-23 10:16:45

Temat: Re: Jak marynowac imbir?
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> to jest młody imbir. Nie wiem, czy taki kupisz w świeżym stanie. A
> marynata to ocet i dziebko cukru (i witamina C jako konserwant ;-))
=========
Waldek (Duzy) , skad ty wiesz takie rzeczy?

waldek (maly)
=========


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-23 10:27:34

Temat: Re: Jak marynowac imbir?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



waldek:
>>to jest młody imbir. Nie wiem, czy taki kupisz w świeżym stanie. A
>>marynata to ocet i dziebko cukru (i witamina C jako konserwant ;-))
>
> =========
> Waldek (Duzy) , skad ty wiesz takie rzeczy?
>
> waldek (maly)
> =========

bo to też bardzo lubię i kupuję u "mojego" chińczyka, który jest
właściwie indonezyjczykiem (znaczy sieć jest chyba wietnamska (Vinh
Loi), ale obsługa w Berlinie indonezyjska). Pytałem się, co to zacz (bo
ten imbir jest różowy, nie biały). No i mówił, że to młode pędy imbiru
są, a nie korzenie i że z korzeni toto nie wyjdzie. A skład przeczytałem
na opakowaniu ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-23 19:02:47

Temat: Re: Jak marynowac imbir?
Od: c...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

w koncu moge sie troche pochwalic :)

robilam tylko raz, ale wyszedl calkiem ok (choc przyznaje, ze mialam dosc
mlode - zdobyczne - kawalki imbiru :)

1 szklanka wrzatku
1/2 szkalnki octu ryzowego (podobno mozna zastapic jablkowym)
2 lyzki stolowe cukru
1/2 lyzeczki soli

imbir pokroic na plasrty, zalac wrzatkiem i niech sobie postoi 30 sek.; dobrze
odcedzic
ocet + cukier + sol do miseczki i dokladnie wymieszac az sie wszystko rozpusci,
dodac imbir
miseczke przykryc i zostawic w temp pokojowej na 1 godzine
wstawic do lodowki i dobrze schlodzic (w tym czasie, jesli klacza imboru nie sa
suche ze starosci, wszystko powinno sie lekko zaczerwienic, mozna dodac
odrobine czerwonego barwnika do zywnosci)

mozna przechowywac do kilku tygodni w lodowie

cynia



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wina domowej roboty
Re: Obwarzanki
CHWALĘ ciasteczka piwne
Re: Masło
Re: maka zytnia razowa - help

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »