Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Masło

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Masło

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-27 10:54:00

Temat: Re: Masło
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "aneta" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b3e0rj$gj5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> news:b3dqp7$on1$1@news.onet.pl...
> > Jak zrobić dobre masło?
> >
> > Aguś
>
> Cześć
> musze się najpierw przedstawic, a wiec jestem Aneta.
> nie wiem czy chodzi Ci o zwykłe masło czy jakieś
wymyślane, ale ja robie to
> tak:
> Śmietanę wlewam do takiej maśniczki ze
słoika(śmietana najlepiej taka
> swojska , gesta ,kwaśna)robie dotąd aż się zrobi, potem
tak lekko jakby
> ubijam zeby powstała jednolita masa. Następnie odlewam
maślankę wyjmuje
> masło i je przerabiam łyżką drewnianą w zimnej wodzie
dotąd aż woda wychodzi
> czysta i od razu sole.
> Nie wiem czy o to Ci chodziło. Ja tak robie zwykłe masło i
jest pyszne nich
> sie schowa to ze sklepu.
> Smacznego.
>
>

Moja ciocia robiła masło najpierw w jakiejś maszynce, a gdy
ta się zepsuła to zupełnie ręcznie. Po prostu wlewała
śmietanę do gąsiorka takiego chyba na 15 litrów, korkowała
gałgankiem i trzymając na kolanach (półleżący) potrząsała
(równolegle do osi pionowej gąsiorka) aż tłuszcz zbił się w
osełkę. Szczegółów nie mogę podać, bo cioci zmarło się 10
lat temu. Ale masło było rewelka, ze śmietany z prawdziwego
mleka od własnej krowy :-P~~
pozdrawiam

--

Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-28 10:55:04

Temat: Re: Masło
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:b3lu5e$alo$6@news.onet.pl...
.> Po prostu wlewała
> śmietanę do gąsiorka takiego chyba na 15 litrów, korkowała
> gałgankiem i trzymając na kolanach (półleżący) potrząsała
> (równolegle do osi pionowej gąsiorka) aż tłuszcz zbił się w
> osełkę. Szczegółów nie mogę podać, bo cioci zmarło się 10
> lat temu. Ale masło było rewelka, ze śmietany z prawdziwego
> mleka od własnej krowy :-P~~
> pozdrawiam
> Rafał

jak sama nazwa wskazuje, gasiorek ma dluga ,waska szyjke. Tak kombinuje, jak
ta ciocia wyjmowala to maslo:)))
chyba drutem...

Jola L-L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-02 00:06:46

Temat: Re: Masło
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w
wiadomości news:b3nf2c$8em$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>
> jak sama nazwa wskazuje, gasiorek ma dluga ,waska szyjke.
Tak kombinuje, jak
> ta ciocia wyjmowala to maslo:)))
> chyba drutem...
>
to może był to kaczorek? ;-))) nie pamiętam, było to naście
lat temu. szyjka była krótka, taki balon jak od wina,
pamiętam tylko, że robiła, i było rewelacyjne, po prostu
PRAWDZIWE MASŁO.
pozdrawiam

--

Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: maka zytnia razowa - help
Re: Masło czy margaryna?
Jak wejść do archiwum???
Re: E330 [było: barwniki; E konserwanty; E antyutleniacze i inne E]
Prośba o pomoc - sos do ryżu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »