| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-27 18:50:45
Temat: Re: E330 [było: barwniki; E konserwanty; E antyutleniacze i inne E]
>
> Kwas cytrynowy nie jest syntetyczny, ale biosyntetyczny.
> Po ludzku: produkuje go specjalna odmiana pleśni Aspergillus
> niger (jak studiowałem to hodowla A.n. to było ćwiczenie z
> biochemii na 3 roku studiów chemii spożywczej).
> Brak asymetrycznych atomów węgla w łańcuchu powoduje, że
> związek nie jest chiralny, i niezależnie od pochodzenia ma
> te same właściwości. > pozdrawiam
>
>
>
To co piszesz jest OK, a dlaczego tak często podawana jest informacja,
że takie to a takie np. witaminy czy substancje z warzyw i owoców są
lepiej przyswajalne aniżeli syntetyczne czy uzyskane w sposób sztuczny
?????
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-28 00:31:15
Temat: Re: E330 [było: barwniki; E konserwanty; E antyutleniacze i inne E]On Thu, 27 Feb 2003 19:50:45 +0100, "Ryhoo Sos." <d...@i...pl>
wrote:
>To co piszesz jest OK, a dlaczego tak często podawana jest informacja,
>że takie to a takie np. witaminy czy substancje z warzyw i owoców są
>lepiej przyswajalne aniżeli syntetyczne czy uzyskane w sposób sztuczny
>?????
Bo spora czesc tych substancji wykazuje izomerie geometryczna
skutkujaca rozna skretnoscia swiarla - i tak np. kwas askorbinowy to
jeszcze nie witamna C, witamina C jest kwas L-askorbinowy... Prosta
snteza chemiczna prowadzi do stechiometrycznej mieszaniny L- i
D-askorbinowego, madre technologie daja przewage 70/30 mniej wiecej
dla L , witamina C pochodzenia biologicznego to w zasadzie sam
L-askorbinowy... Dla uwagi - z wydaleniem D-askorbinowego nerki maja
dokladnie tyle samo roboty co z wydaleniem L-askorbinowego a pozytku w
metabolizmie z niego zadnego... Podobnie z innymi substancjami
biologicznie czynymi - kiedys byla nawet koncepcja produkowania
sacharozy jako polaczenia glukozy i fruktozy o odwrotnych iniz
normalnie w przyrodzie izomeriach optycznychh - ponoc taka sacharoza
smak ma dokladnie taki sam a totalnie nie wchodzi w metablizm. NIe
wiem czemu padlo - czy za drogo bylo czy dodatkowy smiec chemiczny w
przewodzie pokarmowym okazal sie ryzykownym pomyslem?
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-01 16:16:47
Temat: Re: E330 [było: barwniki; E konserwanty; E antyutleniacze i inne E]
czy substancje z warzyw i owoców są
> >lepiej przyswajalne aniżeli syntetyczne czy uzyskane w sposób
sztuczny
> >?????
>
> Bo spora czesc tych substancji wykazuje izomerie geometryczna
>> wiem czemu padlo - czy za drogo bylo czy dodatkowy smiec chemiczny
w
> przewodzie pokarmowym okazal sie ryzykownym pomyslem?
>
> --
> Darek
Aacha, kapuje, - przekonujące,
dziękuję.
ryhoo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |