Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: E330 [było: barwniki; E konserwanty; E antyutleniacze i inne E]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: E330 [było: barwniki; E konserwanty; E antyutleniacze i inne E]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-27 18:50:45

Temat: Re: E330 [było: barwniki; E konserwanty; E antyutleniacze i inne E]
Od: "Ryhoo Sos." <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Kwas cytrynowy nie jest syntetyczny, ale biosyntetyczny.
> Po ludzku: produkuje go specjalna odmiana pleśni Aspergillus
> niger (jak studiowałem to hodowla A.n. to było ćwiczenie z
> biochemii na 3 roku studiów chemii spożywczej).
> Brak asymetrycznych atomów węgla w łańcuchu powoduje, że
> związek nie jest chiralny, i niezależnie od pochodzenia ma
> te same właściwości. > pozdrawiam
>
>
>
To co piszesz jest OK, a dlaczego tak często podawana jest informacja,
że takie to a takie np. witaminy czy substancje z warzyw i owoców są
lepiej przyswajalne aniżeli syntetyczne czy uzyskane w sposób sztuczny
?????


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-28 00:31:15

Temat: Re: E330 [było: barwniki; E konserwanty; E antyutleniacze i inne E]
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 27 Feb 2003 19:50:45 +0100, "Ryhoo Sos." <d...@i...pl>
wrote:

>To co piszesz jest OK, a dlaczego tak często podawana jest informacja,
>że takie to a takie np. witaminy czy substancje z warzyw i owoców są
>lepiej przyswajalne aniżeli syntetyczne czy uzyskane w sposób sztuczny
>?????

Bo spora czesc tych substancji wykazuje izomerie geometryczna
skutkujaca rozna skretnoscia swiarla - i tak np. kwas askorbinowy to
jeszcze nie witamna C, witamina C jest kwas L-askorbinowy... Prosta
snteza chemiczna prowadzi do stechiometrycznej mieszaniny L- i
D-askorbinowego, madre technologie daja przewage 70/30 mniej wiecej
dla L , witamina C pochodzenia biologicznego to w zasadzie sam
L-askorbinowy... Dla uwagi - z wydaleniem D-askorbinowego nerki maja
dokladnie tyle samo roboty co z wydaleniem L-askorbinowego a pozytku w
metabolizmie z niego zadnego... Podobnie z innymi substancjami
biologicznie czynymi - kiedys byla nawet koncepcja produkowania
sacharozy jako polaczenia glukozy i fruktozy o odwrotnych iniz
normalnie w przyrodzie izomeriach optycznychh - ponoc taka sacharoza
smak ma dokladnie taki sam a totalnie nie wchodzi w metablizm. NIe
wiem czemu padlo - czy za drogo bylo czy dodatkowy smiec chemiczny w
przewodzie pokarmowym okazal sie ryzykownym pomyslem?

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-01 16:16:47

Temat: Re: E330 [było: barwniki; E konserwanty; E antyutleniacze i inne E]
Od: "Ryhoo Sos." <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


czy substancje z warzyw i owoców są
> >lepiej przyswajalne aniżeli syntetyczne czy uzyskane w sposób
sztuczny
> >?????
>
> Bo spora czesc tych substancji wykazuje izomerie geometryczna
>> wiem czemu padlo - czy za drogo bylo czy dodatkowy smiec chemiczny
w
> przewodzie pokarmowym okazal sie ryzykownym pomyslem?
>
> --
> Darek

Aacha, kapuje, - przekonujące,
dziękuję.

ryhoo


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Prośba o pomoc - sos do ryżu
Zupa pieczarkowa
jakie kotleciki do chleba?
goloneczka dla smakosza - szukam
słoik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »