Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia goloneczka dla smakosza - szukam

Grupy

Szukaj w grupach

 

goloneczka dla smakosza - szukam

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-22 08:23:16

Temat: goloneczka dla smakosza - szukam
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Poszukuję recepty na przesmaczną goloneczkę.
Taką w piwie już smakowałam, ale lubię eksperymentować z nowymi przepisami,
więc może macie coś ciekawego?

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-01-22 08:50:02

Temat: Re: goloneczka dla smakosza - szukam
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Poszukuję recepty na przesmaczną goloneczkę.
> Taką w piwie już smakowałam, ale lubię eksperymentować z nowymi przepisami,
> więc może macie coś ciekawego?
=========
Ponizej przytaczam kompletnego posta z archiwum.
Niedawno przegladalem aby zastosowac :-}}

waldek
=========

Autor:Aleksander Kłosiewicz (s...@w...pl)
Temat:Re: GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis
View: Complete Thread Liczba dokumentów: 8
Original Format
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2002-11-24 00:14:56 PST


Użytkownik Adam <a...@s...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:arp96e$1vj$...@p...warman.nask.pl...
> Walnij glabie.
> Nie moge sie doczekac.
> A

No to proszę

> Golonka w piwie I
>
> 1 duża golonka tylna
> 40 g smalcu
> sól
> pieprz
> ciemne piwo (lecz nie słodowe, tylko typu zbliżonego do porteru)
>
> Skórę golonki pokrajać ukośnie w romby, posolić, popieprzyć, obsmażyć ze
> wszystkich stron na gorącym smalcu. Piec w temp. 250° przez 2 godz., często
> polewając wytopionym tłuszczem. Pod koniec polewać nieco piwem, celem
> uzyskania chrupiącej skórki. Podawać z zimną sałatką kartoflana i piwem.
>
>
> Golonka w piwie II
>
> Golonki peklowane gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu,
> kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Gotuj do miękkości. Trzy
> duże marchewki i pół selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W brytfannie
> ułożyć warstwę warzyw następnie golonki i znowu warzywa pomiędzy golonki. Wlać
> trochę wywaru z golonki i wstawić do gorącego piekarnika. Jak zacznie się piec
> polać golonki ciemnym piwem (porter &#8211; butelka na dwa podlania). Piec ok.
1-1,5
> godz. podlewając powstałym sosem.
>
>
> Golonka w piwie III
>
> Ponakłuwać golonkę ostrym nożem aż do kości, wrzucić do 1,5- 2 l lekko
> pykającego gorzkiego piwa i tak trzymaj ok. 1 godz. Wyjmij golonkę i natrzyj
> delikatnie solą i pieprzem, wstaw do piekarnika 250° i piecz ok. 1-1,5 godz. Do
> 1/2 (1/3) wywaru dodaj i ugotuj: 1 łyżka maggi, 2 duże cebule, 1 łyżkę masła,
> sok z 1 cytryny, przyprawy. Sos po ugotowaniu przetrzeć i zaprawić łyżką mąki.
> Drugą połową (lub 2/3) wywaru polewaj golonkę podczas pieczenia. Obok na blasze
> można upiec ziemniaki. Po upieczeniu polać sosem.
>
>
> Golonka gotowano-pieczona I
>
> 2 golonki
> liść laurowy
> ziele angielskie
> pieprz
> chili
> sól
>
> Włożyć golonki do wrzącego wywaru i gotować około 2 godzin. Potem wyjąć i
> wystudzić.
> Zaprawa: 1/2 do 1 szklanki piwa na każdą golonkę: 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu
> winnego, 1 łyżka musztardy z gorczycą, płaska łyżeczka granulowanego czosnku
> (uważam że to za mało i po co granulowany?), trochę &#8222;warzywka&#8221;, pieprz,
> majeranek, rozmaryn, kminek, trochę oliwy. Wymieszać składniki, golonkę
> ponacinać, zmacerować i piec w piekarniku około 40 min.
>
>
> Golonka gotowano-pieczona II
>
> Ugotować wywar z jarzyn wraz z zielem angielskim i liściem laurowym do wywaru
> wrzucić średnią (ok. 70 dkg) golonkę i gotować do miękkości, tak ze 2 godziny.
> Jak już jest miękka wyjąć posypać przyprawami według gustu, ale koniecznie
> papryką i majerankiem, posmarować oliwą, położyć w brytfannie i wsadzić do
> mocno rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 45 min aż się zarumieni. W trakcie
> zapiekania polewać piwem (umiarkowanie). Podać z chrzanem.
>
>
> Golonka gotowano-pieczona III
>
> Oczyścić skórę, zalać w dużym garnku wodą, dodajesz jedną marchewkę,
> 1 pietruszkę, jedną kostkę rosołową, 3 łyżki wegety, 1 liść laurowy, 3 ziela
> angielskie, 1 cebulę. Gotować ok. 2-2,5 godz. &#8211; aż mięso będzie miękkie.
Wyjąć
> golonki i przełożyć do brytfanki. Położyć na to po plasterku masła i z piec ok.
> 1 h co jakiś czas (15 minut) polewać dość obwicie piwem.
>
>
> Golonka pieczona I
>
> Najlepiej nasmaruj goloneczkę olejem z przyprawami i ziołami odstaw do lodówki
> na dwie godziny, a potem do piekarnika na 1,5 h (ok.180°). Podawać z surówką i
> piwem (może być też ogóreczek korniszony). Golonkę należy polewać co jakiś czas
> sosem z pieczenia, należy też wykorzystać olej ze smarowania.
>
>
> Golonka pieczona II
>
> 2 małe golonki (ok. 1/2 kg każda)
> 1 marchewka
> 1 pietruszka
> 1/2 selera
> 1 cebula
> 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
> szczypta cukru.
>
> marynata:
> 4 dag soli
> 2 g saletry
> 2 g cukru (tylko w zimie)
> 2 g pieprzu
> 2 g ziela angielskiego
> 1 g kolendry
> 1 duży ząbek czosnku
> 1 liść laurowy
> 1-2 goździki
> szczypta tymianku
> kilka jagód jałowca
>
> Golonkę oczyszczamy, opalamy i myjemy. Przyprawy do marynaty mielimy i
> nacieramy nimi dokładnie golonki, po czym układamy w jak najmniejszym
> kamiennym lub szklanym naczyniu. Wynosimy w chłodne miejsce na 24
> godziny, żeby puściły sok. Gdyby soku było mało, należy dolać przestudzonej
> przegotowanej wody i odstawić jeszcze na minimum 3 dni. Golonki należy
> codziennie obracać. Przed przyrządzeniem golonki wyjmujemy z zalewy,
> opłukujemy z przypraw i gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Dodajemy
> obrane i opłukane warzywa, po czym gotujemy jeszcze 20 min.
> Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, który następnie przecedzamy i
> odparowujemy do ilości ok. 150 ml. Golonki układamy w brytfannie, posypujemy
> mielona papryka i polewamy wywarem. Pieczemy około 15 minut w 200°C.
>
>
> Golonka pieczona III
>
> 2 golonki
> 2 łyżki miodu
> 3 łyżki octu winnego
> 1 łyżka tłuszczu
> sól
> pieprz
>
> Umyte golonki osuszyć, mocno wygnieść ręką, lekko ponacinać skórkę. W miseczce
> dokładnie wymieszać ocet z miodem, solą i pieprzem. Tą zaprawą posmarować
> pędzelkiem golonki, ułożyć w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, wstawić do
> gorącego piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. W czasie pieczenia smarować zaprawą
> i polewać wytworzonym sosem (przewrócić przynajmniej dwa razy, aby równo się
> upiekły). Podawać z odsmażonymi ziemniakami.
>
>
> Golonka z bulionu I
>
> Przygotować bulion z cebuli (w połówkę można wbić goździki), czosnku, marchwi,
> selera, ewentualnie innych warzyw. W ten bulion wrzucić golonkę, gotować w
> międzyczasie podlewając piwem. Potem na pół ugotowane mięso przełożyć do
> piekarnika, aby się zrobiła skórka i doszło.
>
> Golonka z bulionu II
>
> Do bulionu dodać kostkę rosołową i gotować mięso do momentu, gdy odchodzi od
> kości
> (tj. ok. 2 godz.). Odcedzić, posypać przyprawami i ułożyć w brytfannie; piec
> ok. 1-1,5 godz. polewając co 20 minut piwem (ok. 0,5 butelki). Piec pod
> przykryciem a ostatnie 15 min bez przykrycia (niektórzy gotują w samym piwie z
> warzywami i później pieką).
>
>
> Golonka faszerowana
>
> 2 golonki
> 2 cebule
> 15 dag mielonej wieprzowiny
> 1 jajo
> 1 łyżka soku z cytryny
> 2 łyżki tłuszczu
> 1 łyżka tartej bułki
> 4 łyżki keczupu
> tymianek
> sól
> pieprz
>
> Z umytych golonek usunąć kości, lekko ponacinać skórkę, natrzeć solą, pieprzem
> oraz tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, mocno wygnieść ręką i zostawić na
> 24h w lodówce.
> Drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, wymieszać z tartą bułką, mielonym
> mięsem, jajem, solą i pieprzem. Farszem nadziać miejsca po usuniętych kościach.
> Golonki polać keczupem, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w żaroodpornym
> naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku. Pod koniec
> pieczenia usunąć folię i często polewając wytworzonym sosem &#8211; dalej piec, aż
> się zarumienią. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą.
>
>
> Golonka z przyprawami
>
> golonka
> liść laurowy
> pieprz
> ziele angielskie
> sól
>
> marynata:
> piwo
> sos sojowy
> mielony kminek
> pieprz
> sól
> miód
> pieprz cayenne
> czosnek
>
> Umyte golonki zalać wodą i wrzucić kilka liści laurowych, kilkanaście ziaren
> pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i dużą garść soli. Gotować ok. 2-3
> godz. Miękkie golonki wyjąć z gara, ostudzić. Przygotować marynatę &#8211;
wymieszać
> piwo z sosem sojowym, dużo ilością pieprzu, kminku, łyżką stołową miodu i
> drobno posiekanym czosnkiem, którego powinno być raczej więcej niż mniej.
> Golonki naciąć nożem w piękna kratkę i dokładnie natrzeć marynatą. Golonki
> włożyć do miski, maksymalnie je upychając i zaląć pozostałą marynatą. Odstawić
> na 2 godziny. Kiedy ślicznie przesiąkną aromatami marynaty, włożyć je do
> piekarnika (200° i nastawione na grill) i piec ok. 40 minut, polewając piwem co
> 10 minut. Podawać z chrzanem i chlebem, ewentualnie zasmażaną kapustą.
>
>
> Golonka na czerwono (po chińsku)
>
> 1 golonka (3/4 kg)
> 2 czubate łyżki bambusa z puszki
> 10 g suszonych prawdziwków
> 50 g twardej części główki sałaty (tzw. głąbik)
> 3 średniej wielkości cebule
> 1 sztuka anyżu gwiaździstego
> 1/2 łyżeczki przyprawy &#8222;jarzynka&#8221;
> 10 ziarenek ziela angielskiego
> 100 g sosu sojowego jasnego
> 1 łyżka siekanej cebuli
> 3/4 szklanki rosołu
> 500 g oleju sojowego
> 1 łyżka mąki ziemniaczanej
> 1 łyżeczka soli
>
> Grzyby namoczyć, bambus pokroić w plasterki, głąbik sparzyć wrzącą wodą, cebule
> drobno posiekać. Golonkę włożyć do rondla z gorącą wodą i gotować aż będzie w
> połowie miękka. Golonkę wyjąć z rosołu, schłodzić, usunąć kość, a mięso natrzeć
> sosem sojowym. Rozgrzać żeliwną patelnię, wlać olej, podgrzać, włożyć golonkę i
> smażyć, aż nabierze złocistej barwy. Golonkę ułożyć skórką do spodu w kamiennym
> naczyniu lub głębokim naczyniu żaroodpornym, dodać anyż, cebulę, resztę sosu
> sojowego, rosół, sól. Naczynie umieścić w dużym garnku z wrzącą wodą, aby
> golonka dochodziła na parze. Gdy golonka będzie gotowa (musi być bardzo
> miękka), wyłożyć ją na półmisek, anyż usunąć. Sos spod golonki zagotować, dodać
> pokrojony głąbik, bambus, grzyby pokrojone w paski, ale tylko namoczone, lecz
> nie gotowane. Sos zagęścić mąką roztrzepaną z wodą, dodać &#8222;jarzynkę&#8221;.
> Sosem polać golonkę.
>
>
> Golonka po śląsku
>
> 2 golonki
> 4 cebule
> 4 łyżki smalcu
> 1 szkl. jasnego piwa
> pieprz
> sól
>
> Opalone nad ogniem, oskrobane i umyte golonki mocno natrzeć solą. W dużym
> rondlu rozgrzać smalec, zrumienić mięso z obu stron, dodać pokrojoną w
> plasterki cebule, chwile smażyć razem, po czym podlać wodą i dusić pod
> przykryciem ok. 1 godz., od czasu do czasu skrapiając piwem. Pod koniec
> duszenia oprószyć mięso pieprzem.
>
>
> Golonka po szeklersku
>
> 2 golonki
> 150 g dobrze posiekanej cebuli
> 80 g smalcu
> 400 g śmietany
> 30 g maki
> 1 ząbek czosnku
> papryka (w proszku)
> kminek
> sól
> pieprz
> koperek
> 1 kg kwaszonej kapusty
>
> Rozgrzać smalec w rondlu, posolić golonki wrzucić do rondla i smażyć przez
> 0,5 godz. Wyjąć. W tym samym rondlu na tłuszczu zarumienić cebule z
> czosnkiem, papryka i kminkiem. Podlać woda i podgotować przez kilka minut.
> Włożyć golonki, zalać wodą, tak aby je przykryła i gotować przez 40 minut.
> Kapustę odcisnąć, włożyć do rondla i dusić aż to wszystko zmięknie. Wyjąć
> golonki, wymieszać mąkę i śmietanę, dodać do kapusty, posypać koperkiem i
> dusić przez kilka minut. Pokrajać golonki (na dwa, trzy kawałki), włożyć
> kapustę na półmiski, na górę położyć golonki.
>
>
> Golonka ze śliwkami
>
> golonka
> 1/2 l piwa
> 1 kg kapusty kiszonej
> kilka śliwek suszonych
> parę suszonych grzybków
> sól
> pieprz
> ziele angielskie
> pieprz ziarnisty czarny
> liście laurowe
>
> Grzybki zaparzyć, po wystudzeniu pokroić na kawałki, wywar zostawiamy, śliwki
> kroimy na kawałki, jeśli kapusta jest bez marchewki dobrze byłoby utrzeć dwie
> sztuki, dodać odrobinę
> kminku. Golonkę obsmażyć na ostrym ogniu, wystudzić. Następnie lasujemy
> (&#8222;uwalniamy z kości&#8221;), zwinąć, spiąć szpikulcami lub zawinąć nićmi
spożywczymi,
> ponownie
> pogrzać tłuszcz na patelni i usmażyć. Po ostrym przesmażeniu podlać piwem,
> wyjąć mięso, wrzucić grzybki, śliwki i marchew, wlać resztę piwa, zagotować i
> wyłączyć gaz. Dno brytfanny wyłożyć równą warstwą kapusty, zalać ją
&#8222;sosem&#8221;
> piwnym z patelni, włożyć koszyczek z zielem angielskim, pieprzem czarnym
> ziarnistym
> oraz liściem laurowym, dodać kminku, ułożyć na tym golonki, delikatnie
> je posolić i popieprzyć. Przykryć i wstawić do piekarnika (ok. 250°). Co jakiś
> czas dolewać ubytek płynu. Na 30 min. przed końcem pieczenia dolej tyle wody,
> aby cała została wchłonięta lub wyparowana.
> Golonkę ponakłuwać nożem i gotować przez 1,5 h w piwie (porter strong). Przez
> ostatnie 0,5 h dodaj cebulę. Potem odlej pół zawartości z cebulą resztę wsadź
> do piekarnika i piecz tak z godzinę polewając drugą polową sosu piwnego. Cebulę
> przetrzeć przez sitko &#8211; zrobić z niej sos.
>
>
> Golonka I
>
> 1200 g golonki
> 8 dag tłuszczu
> 15 dag cebuli
> 15 dag marchwi
> 20 dag pietruszki
> 20 dag selera
> 5 dag ketchupu sól
> pieprz
> czosnek
>
> Golonkę oczyścić, opalić, opłukać, pokroić na porcje, umyć, natrzeć przyprawami
> i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie obrumienić na silnie rozgrzanym
> tłuszczu zlać tłuszcz, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
> Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na pozostałym
> tłuszczu, dodać do golonki pod koniec duszenia razem z przyprawami. Na kilka
> minut przed końcem gotowania dodać ketchup. Miękką golonkę wyłożyć na półmisek,
> obłożyć doprawionymi warzywami. Podawać z ziemniakami.
>
>
> Golonka II
>
> Golonkę obsmażyć na ostrym ogniu (na smalcu) do zbrązowienia skóry. Wystudzić,
> wyciąć kość ze środka, zawijasz (można do środka coś dodać &#8211; np. polędwiczkę
> wieprzową).
> Obwiązać mocną nicią i smażyć na tym smalcu na małym ogniu zalewając
> całość piwkiem i wrzucając do tego 2 drobno pokrojone cebule. Wyjąć mięso
> z brytfanki, na jej dno ułożyć grubą warstwę kapusty kiszonej, dorzuć dwie
> marchewki utarte albo pokrojone w cienkie talarki. Mieszać, zalać bulionikiem,
> wrzucić do tego parę grzybków i śliwek suszonych, ułożyć na tym golonki,
> przykryć i piec w piekarniku do miękkości &#8211; od czasu do czasu uzupełniając
> odparowany bulion.
>
>
> Golonka III
>
> Golonkę oczyścić, zalać w dużym garnku wodą, dodać 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1
> kostkę rosołowa, 3 łyżki wegety, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 1 cebulę
&#8211;
> gotować ok. 2-2,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Wyjąć golonkę i przełożyć do
> brytfanki. Położyć na niej plasterek masła i piec 1 godz. co jakiś czas (ok. 15
> min.) polewając dość obficie
> piwem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i jakąś surówką.
>
>
> Golonka IV
>
> Golonkę (2-2,5 kg) umyć, opalić, oskrobać i natrzeć solą, majerankiem,
> czosnkiem, pieprzem czarnym, ziołowym i szczyptą kayenne. Dodać saletry i
> odstawić na 2-3 dni w zimne miejsce. Po tym &#8222;leżakowaniu&#8221; przekładamy
mięso do
> garnka z marchwią, selerem, porami, przypalaną cebulą, czosnkiem, liśćmi
> laurowymi i zielem angielskim &#8211; dopasujcie tak wielkość garnka żeby wszystko
> było ciasno ułożone, chodzi oto żeby golonkę gotować w jak najmniejszej ilości
> wody). Gotujemy do miękkości. Przekładamy golonę do rozgrzanej brytfanny
> zapiekamy około 30 min. w piekarniku (180-200 C). Podajemy z zasmażaną kapustą
> i boczkiem.
>
>
> Golonka V
>
> Golonki opalić, oskrobać, umyć, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Zrumienić
> ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć z patelni do rondla,
> a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w plasterki cebulę. Dodać cebulę
> do golonek, wlać piwo, pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu
> 1,5-2 godz.
>
Niektóre się powtarzają
--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.


----------------------------------------------------
----------------------------




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-22 11:47:24

Temat: Re: goloneczka dla smakosza - szukam
Od: krzysztof Wróblewski <k...@a...wbc.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

ugotoj golonke a nastepmie poddus ja w ostrym sosie smietanowo-chrzanowym -
polecam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-22 12:31:22

Temat: Re: goloneczka dla smakosza - szukam
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> ugotoj golonke a nastepmie poddus ja w ostrym sosie
smietanowo-chrzanowym -
> polecam
>

czy tzn w smietanie z chrzanem - a jak proporcje?

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-22 12:46:38

Temat: Re: goloneczka dla smakosza - szukam
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dziękuję za przepisy, brzmią apetycznie i na pewno wykorzystam.
Mam świeżo ubitą świnkę, ale coś mi się wydaje, że ma ciut za mało
golonek....
Dam znać po niedzieli, jak smakowało.

Oblizująca już się Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

słoik
Re: Masło
w radiu wlasnie uslyszalam...
Zupa pieczarkowa
Faworki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »