Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
.onet.pl!not-for-mail
From: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło
Date: Thu, 27 Feb 2003 11:54:00 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 52
Sender: T...@p...onet.pl@waw01193070.visp.energis.pl
Message-ID: <b3lu5e$alo$6@news.onet.pl>
References: <b3dqp7$on1$1@news.onet.pl> <b3e0rj$gj5$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: waw01193070.visp.energis.pl
X-Trace: news.onet.pl 1046379502 10936 62.29.193.70 (27 Feb 2003 20:58:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Feb 2003 20:58:22 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:143346
Ukryj nagłówki
Użytkownik "aneta" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b3e0rj$gj5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> news:b3dqp7$on1$1@news.onet.pl...
> > Jak zrobić dobre masło?
> >
> > Aguś
>
> Cześć
> musze się najpierw przedstawic, a wiec jestem Aneta.
> nie wiem czy chodzi Ci o zwykłe masło czy jakieś
wymyślane, ale ja robie to
> tak:
> Śmietanę wlewam do takiej maśniczki ze
słoika(śmietana najlepiej taka
> swojska , gesta ,kwaśna)robie dotąd aż się zrobi, potem
tak lekko jakby
> ubijam zeby powstała jednolita masa. Następnie odlewam
maślankę wyjmuje
> masło i je przerabiam łyżką drewnianą w zimnej wodzie
dotąd aż woda wychodzi
> czysta i od razu sole.
> Nie wiem czy o to Ci chodziło. Ja tak robie zwykłe masło i
jest pyszne nich
> sie schowa to ze sklepu.
> Smacznego.
>
>
Moja ciocia robiła masło najpierw w jakiejś maszynce, a gdy
ta się zepsuła to zupełnie ręcznie. Po prostu wlewała
śmietanę do gąsiorka takiego chyba na 15 litrów, korkowała
gałgankiem i trzymając na kolanach (półleżący) potrząsała
(równolegle do osi pionowej gąsiorka) aż tłuszcz zbił się w
osełkę. Szczegółów nie mogę podać, bo cioci zmarło się 10
lat temu. Ale masło było rewelka, ze śmietany z prawdziwego
mleka od własnej krowy :-P~~
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
|