Data: 2003-02-27 10:54:00
Temat: Re: Masło
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "aneta" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b3e0rj$gj5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> news:b3dqp7$on1$1@news.onet.pl...
> > Jak zrobić dobre masło?
> >
> > Aguś
>
> Cześć
> musze się najpierw przedstawic, a wiec jestem Aneta.
> nie wiem czy chodzi Ci o zwykłe masło czy jakieś
wymyślane, ale ja robie to
> tak:
> Śmietanę wlewam do takiej maśniczki ze
słoika(śmietana najlepiej taka
> swojska , gesta ,kwaśna)robie dotąd aż się zrobi, potem
tak lekko jakby
> ubijam zeby powstała jednolita masa. Następnie odlewam
maślankę wyjmuje
> masło i je przerabiam łyżką drewnianą w zimnej wodzie
dotąd aż woda wychodzi
> czysta i od razu sole.
> Nie wiem czy o to Ci chodziło. Ja tak robie zwykłe masło i
jest pyszne nich
> sie schowa to ze sklepu.
> Smacznego.
>
>
Moja ciocia robiła masło najpierw w jakiejś maszynce, a gdy
ta się zepsuła to zupełnie ręcznie. Po prostu wlewała
śmietanę do gąsiorka takiego chyba na 15 litrów, korkowała
gałgankiem i trzymając na kolanach (półleżący) potrząsała
(równolegle do osi pionowej gąsiorka) aż tłuszcz zbił się w
osełkę. Szczegółów nie mogę podać, bo cioci zmarło się 10
lat temu. Ale masło było rewelka, ze śmietany z prawdziwego
mleka od własnej krowy :-P~~
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
|