Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: maka zytnia razowa - help

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: maka zytnia razowa - help

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-27 10:43:59

Temat: Re: maka zytnia razowa - help
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:b3flu3$os3$1@news.onet.pl...
> Ja kiedyś usiłowałam zrobić chlebek na takowej mące, ale
wyszło jakieś
> paskudztwo.
> NA początku rosło, ale niewiele, a następnie rozpłynęło
się na boki zamiast
> iść w górę.
> Chlebek (o ile można tak TO nazwać) był bardzo zbity i w
niczym nie
> przypominał tych kupnych, a przy krojeniu rozsypywał się w
okruszki.
>

A jak piekłaś? bo jak nie w foremce, to musiało się
rozpłynąć. Mąka żytnia nie zawiera glutenu, który tworzy
strukturę gąbczastą i utrzymuje ciasto w kęsie stąd
rozpłynięcie się ciata. Spróbuj wlać do foremki lub zrobić
chlebek pszenno-żytni
pozdrawiam

--

Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-27 22:40:50

Temat: Re: maka zytnia razowa - help
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

jeśli kiedyś jeszcze się zdecyduję piec, to skożystam z rady.
Ale na razie wróciłam do kupnego.

A tak w nawiasie: czy ten żytni kupny jest z jakimiś syfami skoro tak dobrze
wygląda i smakuje?
A może on też nie jest czystożytni?

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Masło czy margaryna?
Jak wejść do archiwum???
Re: E330 [było: barwniki; E konserwanty; E antyutleniacze i inne E]
Prośba o pomoc - sos do ryżu
Zupa pieczarkowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »