| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-27 10:43:59
Temat: Re: maka zytnia razowa - help
Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:b3flu3$os3$1@news.onet.pl...
> Ja kiedyś usiłowałam zrobić chlebek na takowej mące, ale
wyszło jakieś
> paskudztwo.
> NA początku rosło, ale niewiele, a następnie rozpłynęło
się na boki zamiast
> iść w górę.
> Chlebek (o ile można tak TO nazwać) był bardzo zbity i w
niczym nie
> przypominał tych kupnych, a przy krojeniu rozsypywał się w
okruszki.
>
A jak piekłaś? bo jak nie w foremce, to musiało się
rozpłynąć. Mąka żytnia nie zawiera glutenu, który tworzy
strukturę gąbczastą i utrzymuje ciasto w kęsie stąd
rozpłynięcie się ciata. Spróbuj wlać do foremki lub zrobić
chlebek pszenno-żytni
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-27 22:40:50
Temat: Re: maka zytnia razowa - helpjeśli kiedyś jeszcze się zdecyduję piec, to skożystam z rady.
Ale na razie wróciłam do kupnego.
A tak w nawiasie: czy ten żytni kupny jest z jakimiś syfami skoro tak dobrze
wygląda i smakuje?
A może on też nie jest czystożytni?
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |