« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-10 13:51:58
Temat: Jak sklarowac porterowke?Witam
W jaki sposob moge sklarowac (tak to sie chyba mowi) porterowke?
Jest ona troche metna, na dnie jest osad. Zawsze taka byla ale teraz
postanowilem ze zrobie klarowna i przefiltrowalem przez papierowy filtr
do kawy, i nic, jest taka sama jak przedtem. Probowalem tez z wata ale
efekt ten sam.
Nie bede juz tak przelewal bo mi wszystko wsiaknie w filtry ;)
Macie moze jakis sposob, bede wdzieczny za pomoc.
--
pozdrawiam
barney
Masz wieksza szanse wygrac na loterii jesli kupisz los - Forrest Gump
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-10 14:20:57
Temat: Re: Jak sklarowac porterowke?barney schrieb:
> Witam
> W jaki sposob moge sklarowac (tak to sie chyba mowi) porterowke?
> Jest ona troche metna, na dnie jest osad. Zawsze taka byla ale teraz
> postanowilem ze zrobie klarowna i przefiltrowalem przez papierowy filtr
> do kawy, i nic, jest taka sama jak przedtem. Probowalem tez z wata ale
> efekt ten sam.
> Nie bede juz tak przelewal bo mi wszystko wsiaknie w filtry ;)
> Macie moze jakis sposob, bede wdzieczny za pomoc.
>
Szczerze mowiac nigdy nie klarowalem nalewek. Taki jestem cierpliwy.
Zwykle tez wystarczy filtrowanie. Moze rozpusc w porterowce troche
pokruszonego wegla drzewnego, dstaw na kilka dni i dopiero potem
przefiltruj raz jeszcze. Nie wiem jak jest np. ze swiezym mlekiem,
zelatyna, tanina, bialkiem kurzym czy .... morskim piaskiem. Tym mozna
wina klarowac ale czy da sie tez nalewke? Moze sprobuj na malej ilosc.
Ale zacznij od wegla drzewnego. Nie powinno zaszkodzic.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-10 14:29:56
Temat: Re: Jak sklarowac porterowke?barney napisał(a):
> Witam
> W jaki sposob moge sklarowac (tak to sie chyba mowi) porterowke?
> Jest ona troche metna, na dnie jest osad. Zawsze taka byla ale teraz
> postanowilem ze zrobie klarowna i przefiltrowalem przez papierowy filtr
> do kawy, i nic, jest taka sama jak przedtem. Probowalem tez z wata ale
> efekt ten sam.
> Nie bede juz tak przelewal bo mi wszystko wsiaknie w filtry ;)
> Macie moze jakis sposob, bede wdzieczny za pomoc.
>
napisz jak ja robiles...
Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-10 14:43:12
Temat: Re: Jak sklarowac porterowke?Użytkownik "barney" <"barney[WON]"@adres.pl>
> Witam
> W jaki sposob moge sklarowac (tak to sie chyba mowi) porterowke?
[...]
Zacznij od lekkiego zmrożenia i powolnego rozmrożenia.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-10 15:03:11
Temat: Re: Jak sklarowac porterowke?Jerzy Kozłowski wrote:
> napisz jak ja robiles...
Chyba klasycznie, litr spirytusu, litr portera (EB), pol szklanki cukru,
czasami waniliowy (teraz nie dalem).
Porter grzeje, rozpuszczam cukier, studze, ostroznie spirytus i na
tydzien do sloika, jak osad osiadzie to ...
No i wlasnie, do tej pory zlewalem a teraz wymyslilem ze przefiltruje.
Dodam ze nad osadem plyn jest klarowny.
Nie wszyscy sa w stanie wytrzymac ale ja po rozlaniu do butelek czekam
jeszcze ok. pol roku.
--
pozdrawiam
barney
Masz wieksza szanse wygrac na loterii jesli kupisz los - Forrest Gump
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-10 15:23:27
Temat: Re: Jak sklarowac porterowke?Użytkownik "barney" <"barney[WON]"@adres.pl>
> Chyba klasycznie, litr spirytusu, litr portera (EB), [...]
To jakiej mocy ten spirytus? Siekierę robisz?
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-10 15:31:39
Temat: Re: Jak sklarowac porterowke?JerzyN wrote:
> Użytkownik "barney" <"barney[WON]"@adres.pl>
>
>>Chyba klasycznie, litr spirytusu, litr portera (EB), [...]
>
>
> To jakiej mocy ten spirytus? Siekierę robisz?
No nie powiem, slabe nie jest ;)
Ale pije sie swietnie, probowalem kilku modyfikacji (z piwem + porter, z
kawa i jeszcze jakies) ale ta wersja najbardziej mi odpowiada.
Nawet moja zona czasami wypije kieliszek wiec na pewno nie gryzie w
gardlo jak "czysciocha" (Finlandii nie licze) ;)
--
pozdrawiam
barney
Masz wieksza szanse wygrac na loterii jesli kupisz los - Forrest Gump
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-10 16:12:15
Temat: Re: Jak sklarowac porterowke?> Jerzy Kozłowski wrote:
>
> > napisz jak ja robiles...
>
> Chyba klasycznie, litr spirytusu, litr portera (EB), pol szklanki cukru,
> czasami waniliowy (teraz nie dalem).
> Porter grzeje, rozpuszczam cukier, studze, ostroznie spirytus i na
> tydzien do sloika, jak osad osiadzie to ...
> No i wlasnie, do tej pory zlewalem a teraz wymyslilem ze przefiltruje.
> Dodam ze nad osadem plyn jest klarowny.
> Nie wszyscy sa w stanie wytrzymac ale ja po rozlaniu do butelek czekam
> jeszcze ok. pol roku.
>
>
> --
> pozdrawiam
> barney
>
> Masz wieksza szanse wygrac na loterii jesli kupisz los - Forrest Gump
Spirytus ze sklepu? Tomek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-10 16:12:16
Temat: Re: Jak sklarowac porterowke?> Jerzy Kozłowski wrote:
>
> > napisz jak ja robiles...
>
> Chyba klasycznie, litr spirytusu, litr portera (EB), pol szklanki cukru,
> czasami waniliowy (teraz nie dalem).
> Porter grzeje, rozpuszczam cukier, studze, ostroznie spirytus i na
> tydzien do sloika, jak osad osiadzie to ...
> No i wlasnie, do tej pory zlewalem a teraz wymyslilem ze przefiltruje.
> Dodam ze nad osadem plyn jest klarowny.
> Nie wszyscy sa w stanie wytrzymac ale ja po rozlaniu do butelek czekam
> jeszcze ok. pol roku.
>
>
> --
> pozdrawiam
> barney
>
> Masz wieksza szanse wygrac na loterii jesli kupisz los - Forrest Gump
Spirytus ze sklepu? Tomek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-10 16:13:10
Temat: Re: Jak sklarowac porterowke?On 2005-03-10, barney wrote:
> Jerzy Kozłowski wrote:
>
> Chyba klasycznie, litr spirytusu, litr portera (EB), pol szklanki cukru,
> czasami waniliowy (teraz nie dalem).
> Porter grzeje, rozpuszczam cukier, studze, ostroznie spirytus i na
> tydzien do sloika, jak osad osiadzie to ...
Przepraszam ale wlasnie odezwaala sie dusza studencka - na tydzien do sloika??
U nas dluzej niz 3 godzinki nie ustala po zrobieniu.
A co do cukru - to glownie waniliowy
Z kawa bede musial sprobowac
Trociu
--
Plain-text over all!!!
/**********/
write me : trociu@autonom ict pwr wroc pl
search me : gg: 1382729
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |