« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-19 19:33:05
Temat: Jak to jest z masą??Witam.
Robię mase do ciasta i rece opadaja dość ze wodnista to jeszcze ma
grudki:-((.
Oto oryginalny przepis:
1,5 kostki masła, 6 zołtek, 1 szklanka cukru, 1 budyn smietankowy, 2 łyzki
mąki ziemniaczanej, 2 łyzki maki zwyklej, 2 szklanki mleka, 5 łyżek kawy
rozpuszczalnej, 3 łyzki wody, 4 łyzki spirytusu.
Na same składniki to wiekszość płynów i jak ma byc to masa??
A i opis jak zrobic:
5 łyzek kawy rozpuszczalnej rozpuscic w 3 łyzkach wody
szklanke mleka zagotowac
w drógiej części mleka rozpuścić budyń i mąki
dodać cukier
masło utrzeć z żółtkami i dodac przestudzony budyń oraz rozpuszczona kawę.
na koniec ucierania 4 łyżki spisytusu.
No i może ktos wytłumaczy mi normalnie jak to zrobić tą mase i czy uratuje
obezna choc ma grudki. :-((
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-19 19:52:54
Temat: Re: Jak to jest z mas???Belgrano wrote:
> Witam.
> Robi? mase do ciasta i rece opadaja do?ae ze wodnista to jeszcze ma
> grudki:-((.
> Oto oryginalny przepis:
> 1,5 kostki mas?a, 6 zo?tek, 1 szklanka cukru, 1 budyn smietankowy, 2 ?yzki
> m?ki ziemniaczanej, 2 ?yzki maki zwyklej, 2 szklanki mleka, 5 ?y?ek kawy
> rozpuszczalnej, 3 ?yzki wody, 4 ?yzki spirytusu.
> Na same sk?adniki to wiekszo?ae p?ynów i jak ma byc to masa??
> A i opis jak zrobic:
> 5 ?yzek kawy rozpuszczalnej rozpuscic w 3 ?yzkach wody
> szklanke mleka zagotowac
> w drógiej cz??ci mleka rozpu?ciae budy? i m?ki
> dodaae cukier
> mas?o utrzeae z ?ó?tkami i dodac przestudzony budy? oraz rozpuszczona kaw?.
> na koniec ucierania 4 ?y?ki spisytusu.
> No i mo?e ktos wyt?umaczy mi normalnie jak to zrobiae t? mase i czy uratuje
> obezna choc ma grudki. :-((
> Piotr
>
>
a do czego to bo ten budyń to jakoś mi nie za bardzo pasuje nie żeby to
był powód twoich kłopotów ale budyn zawsze żle mi sie kojarzy
piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-19 20:13:40
Temat: Re: Jak to jest z mas???Popraw sobie Piotrze kodowanie, bo krzaczysz ;)
Masz UTF-8, powinno byc ISO-8859-2
Pozdrawiam
Kot
piotr wrote:
> Belgrano wrote:
>
>> Witam.
>> Robiê mase do ciasta i rece opadaja doœÌ ze wodnista to jeszcze ma
>> grudki:-((.
>> Oto oryginalny przepis:
>> 1,5 kostki masÂła, 6 zoÂłtek, 1 szklanka cukru, 1 budyn smietankowy, 2
>> Âłyzki
>> mÂąki ziemniaczanej, 2 Âłyzki maki zwyklej, 2 szklanki mleka, 5
>> ÂłyÂżek kawy
>> rozpuszczalnej, 3 Âłyzki wody, 4 Âłyzki spirytusu.
>> Na same sk³adniki to wiekszoœÌ p³ynów i jak ma byc to masa??
>> A i opis jak zrobic:
>> 5 Âłyzek kawy rozpuszczalnej rozpuscic w 3 Âłyzkach wody
>> szklanke mleka zagotowac
>> w drĂłgiej czĂŞÂści mleka rozpuÂściĂŚ budyĂą i mÂąki
>> dodaĂŚ cukier
>> mas³o utrzeÌ z ¿ó³tkami i dodac przestudzony budyù oraz
>> rozpuszczona kawĂŞ.
>> na koniec ucierania 4 ÂłyÂżki spisytusu.
>> No i moÂże ktos wytÂłumaczy mi normalnie jak to zrobiĂŚ tÂą mase i czy
>> uratuje
>> obezna choc ma grudki. :-((
>> Piotr
>>
>>
> a do czego to bo ten budyĹ? to jakoĹ? mi nie za bardzo pasuje nie Ĺźeby
> to byĹ? powĂłd twoich kĹ?opotĂłw ale budyn zawsze Ĺźle mi sie kojarzy
>
>
> piotr
>
>
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-19 20:22:19
Temat: Re: Jak to jest z masą??Może błąd tkwi w tym ze żółtka dodajesz do przestudzonej masy. Jak byś
dodał do mleka, mąki i budyniu , wymieszał i to wlał do gorącego mleka i
chwilkę pogotował to wtedy miało by szanse być gęściejsze
A tą masę co masz to moze przez sitko przetrzeć, żeby nie było grudek. co do
gęstosci to nie wiem, zimnego masła moze dodać , nie mam pojęcia
Ja mam sprawdzony przepis na masę budyniową, zawsze mi się udawała, chociaz
dawno nie robiłam
? litra mleka
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
2 Łyżki mąki ziemniaczanej
2 Łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy delekty
Z ? litra mleka odlać ? szklanki. Pozostałe mleko zagotować i dosypać ?
szkl. cukru zwykłego. Do tej ? szkl. mleka dodać 3 żółtka, mąke i budyń.
Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobione mleko z
resztą składników. Zagotować.
Jak ostygnie wymieszać z margaryną Kasią.
--
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-19 20:23:25
Temat: Re: Jak to jest z masą??
> na koniec ucierania 4 łyżki spisytusu.
> No i może ktos wytłumaczy mi normalnie jak to zrobić tą mase i czy uratuje
> obezna choc ma grudki. :-((
> Piotr
>
Witam, grudki w tego rodzaju masach pojawiają się gdy budyń jest "zbyt mocno
wystudzony",ratunek w takim przypadku to b.delikatne ogrzanie masy i ponowne
ucieranie...może to wystarczy? powodzenia Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-19 20:30:30
Temat: Re: Jak to jest z masą??Jakieś krzaki wyszły z tego
Ja mam sprawdzony przepis na mase budyniową
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
3 zółtka
2 Łyżki mąki ziemniaczanej
2 Łyżki maki pszennej 1 budyń waniliowy
Z pól litra mleka odlać pól szklanki. Pozostałe mleko zagotować i dosypać
pół szkl. cukru. Do tej 1/2 szkl. mleka dodac 3 zółtka, makę i budyń.
Wszystko dokladnie wymieszać. Gdy mleko sie zagotuje wlac rozrobione mleko z
resztą składników. Zagotować .
Jak ostygnie wymieszac z margaryną np.Kasią
pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-20 07:26:36
Temat: Re: Jak to jest z masą??> ...
> No i może ktos wytłumaczy mi normalnie jak to zrobić tą mase i czy uratuje
> obezna choc ma grudki. :-((
> Piotr
Spróbuj ją przetrzeć przez sitko - tak uporasz się z grudkami, a jeśli
chodzi o gęstość, to spróbuj włożyć na jakiś czas do lodówki. Po schłodzeniu
powinna być bardziej gęsta.
Pozdrawiam.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |