« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-05 11:53:18
Temat: Jak ugotować zawiesistą zupę?Witajcie !!!
Jako kompletna kuchenna ignorantka mam WIELKĄ prośbę: Chciałabym zrobic zupę
(np. jarzynową), która nie będzie zwykłą wodą z warzywami, tylko taką
gęściutką zawiesiną. Nie mam pojęcia jak to się robi....
Proszę pomóżcie !!! Moja córka nie chce jeść "wodnistych" zup......
Z góry dziękuję !
Zuzanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-05 11:58:56
Temat: Re: Jak ugotować zawiesistą zupę?Znaczy sie trzeba taką zupe wodnistą "zaciągnąć" czyli zagężcić. Oczywiscie
tutaj w wielkopolsce czynimy to często i do tego śmietaną!!!! A na przykład
na kujawach 90% zup to sa niezaciągane i co? Dziwne. Albo sie je zaciąga na
talerzu. Dziwny naród.
WWj
"Zuzanna Pazera" <z...@m...pl> wrote in message
news:9s5umh$r4j$1@news.tpi.pl...
> Witajcie !!!
>
> Jako kompletna kuchenna ignorantka mam WIELKĄ prośbę: Chciałabym zrobic
zupę
> (np. jarzynową), która nie będzie zwykłą wodą z warzywami, tylko taką
> gęściutką zawiesiną. Nie mam pojęcia jak to się robi....
> Proszę pomóżcie !!! Moja córka nie chce jeść "wodnistych" zup......
>
>
> Z góry dziękuję !
>
> Zuzanna
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 11:59:48
Temat: Odp: Jak ugotować zawiesistą zupę?
Użytkownik "Zuzanna Pazera" <z...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9s5umh$r4j$1@news.tpi.pl...
> Witajcie !!!
>
> Jako kompletna kuchenna ignorantka mam WIELKĄ prośbę: Chciałabym zrobic
zupę
> (np. jarzynową), która nie będzie zwykłą wodą z warzywami, tylko taką
> gęściutką zawiesiną. Nie mam pojęcia jak to się robi....
> Proszę pomóżcie !!! Moja córka nie chce jeść "wodnistych" zup......
>
>
> Z góry dziękuję !
>
> Zuzanna
zasmazki nie polecam.
moze jakies kluseczki?
a moze wiecej warzyw a mniej wody?
Mechcia
nie lubie zawiesistych zup, no moze za wyjatkiem grochowki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 12:13:00
Temat: Re: Jak ugotować zawiesistą zupę?> A na przykład na kujawach 90% zup to sa niezaciągane i co? Dziwne. Albo
sie je zaciąga na
> talerzu. Dziwny naród.
Sam jesteś niezaciąga. Ja zaciągam ( śmietana albo prymitywnie mąka
rozbełtana z zimną wodą ).
Niektórych zup nie trzeba zaciągać - np. kartoflanki ( bo się ją miksuje -
częściowo ).
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 12:14:30
Temat: Re: Jak ugotować zawiesistą zupę?a moze tak jak w "kremie z borowikow" do smietany trzeba dodac 1 zoltko i jesdna
lyzeczke maki - i tym czyms zawiesic zupe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 12:30:22
Temat: Odp: Jak ugotować zawiesistą zupę?
Użytkownik Zuzanna Pazera <z...@m...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9s5umh$r4j$...@n...tpi.pl...
> Witajcie !!!
>
> Jako kompletna kuchenna ignorantka mam WIELKĄ prośbę: Chciałabym zrobic
zupę
> (np. jarzynową), która nie będzie zwykłą wodą z warzywami, tylko taką
> gęściutką zawiesiną. Nie mam pojęcia jak to się robi....
> Proszę pomóżcie !!! Moja córka nie chce jeść "wodnistych" zup......
i słusznie, ja osobiście nie lubię wodnistych zup, a tradycyjny
"rosół wegetariański" powoduje u mnie silną niechęć i mdłości.
Od dłuższego czasu nie gotuję zup na mięsie, nie jestem też wegetarianką,
ale nigdy nie lubiłam zup na mięsie, gotuje zupy na maśle.
na garnek 4 l biorę 1/4 kostki masła, rozpuszczam, dodaje nieco mąki,
podsmażam jak na beszamel , zalewam wodą i zagotowuję, na takiej podstawie
robie każda zupę, dodaję warzywa lub vegetę lub kostkę w zależności jaka
zupę mam w planie, jeśli np. ogórkową, to wcześniej wrzucam ziemniaki,
jeślo cebulową, to zanim wsypię do masła mąkę podsmażam na maśle cebulę,
najprostsza jest pomidorowa , bo sam koncentrart juz ja dobrze zagęszcza,
jeśli wyda Ci się mało gęsta możesz dać więcej początkowych składników.
także na tej podstawie robię zupy tradycyjne czyli pomidorowa, ogórkową,
pieczarkową, cebulową, warzywną, koperkową, zacierkową i itp.
Zupy tradycyjnie zabielam smietana, bo tak sobie wszyscy życzą, jesteśmy
zwolennikami smacznych dań, dla zdrowia raczej uprawiamy sport.
Kiedyś uraczono mnie zdrowa zupą pomidorową na mięsku zabieloną jogurtem z
małą ilością koncentratu, można znienawidzić jedzenie po czymś takim.
jesli masz wiecej pytań to pisz.
ula.
>
> Z góry dziękuję !
>
> Zuzanna
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 12:42:26
Temat: Re: Jak ugotować zawiesistą zupę?Użytkownik "Zuzanna Pazera" <z...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9s5umh$r4j$1@news.tpi.pl...
> Witajcie !!!
>
> Jako kompletna kuchenna ignorantka mam WIELKĄ prośbę: Chciałabym zrobic
zupę
> (np. jarzynową), która nie będzie zwykłą wodą z warzywami, tylko taką
> gęściutką zawiesiną. Nie mam pojęcia jak to się robi....
> Proszę pomóżcie !!! Moja córka nie chce jeść "wodnistych" zup......
>
>
> Z góry dziękuję !
>
> Zuzanna
>
Jak chcę zawiesiście, to wkładam do zupki sporo ziemniaków i koniecznie
dość drobno pokrojonych.
Nawet czasem posuwam się do tego, że po ugotowaniu troszkę je rozgniatam ...
Pozdrawiam
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 12:42:33
Temat: Re: Jak ugotować zawiesistą zupę?Zuzanna Pazera napisala:
> Jako kompletna kuchenna ignorantka mam WIELKĄ prośbę: Chciałabym zrobic zupę
> (np. jarzynową), która nie będzie zwykłą wodą z warzywami, tylko taką
> gęściutką zawiesiną. Nie mam pojęcia jak to się robi....
> Proszę pomóżcie !!! Moja córka nie chce jeść "wodnistych" zup......
Możesz warzywa zetrzeć na tarce, to już troche zagęści. Do jarzynowej
pasują kluseczki, najlepiej kładzione wprost na zupę. Fasolową najałatwiej
zagęścić rozgniatając kilka fasolek, tak żeby się rozgotowały. A wogóle
to może zupki przecierane? Taki krem, najlepiej z grzaneczkami?
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 12:48:59
Temat: Re: Jak ugotować zawiesistą zupę?
Zuzanna Pazera wrote:
>
> Witajcie !!!
>
> Jako kompletna kuchenna ignorantka mam WIELKĄ prośbę: Chciałabym zrobic zupę
> (np. jarzynową), która nie będzie zwykłą wodą z warzywami, tylko taką
> gęściutką zawiesiną. Nie mam pojęcia jak to się robi....
> Proszę pomóżcie !!! Moja córka nie chce jeść "wodnistych" zup......
>
Mniej wody, wiecej warzyw, warzywa drobniej krojone ( dodatkowy plus -
szybciej gotowa zupa ) jesli zupa na miesie to po ugotowaniu wyjmij je z
zupy, obierz na drobno i kawalki z powrotem do zupy zamiast jednego
duzego kawalu miecha. Na koniec - zaciagasz albo jajkiem , albo sama
smietana, albo smietana z maka, albo woda z maka, albo smietana+ maka+
jajko, albo zwykla zasmazka z maki. Poeksperymentuj i sama ocen w jakiej
wersji najbardziej Ci smakuje.
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 14:28:37
Temat: Re: Jak ugotować zawiesistą zupę?
Użytkownik Zuzanna Pazera <z...@m...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9s5umh$r4j$...@n...tpi.pl...
> Witajcie !!!
>
> Jako kompletna kuchenna ignorantka mam WIELKĄ prośbę: Chciałabym zrobic
zupę
> (np. jarzynową), która nie będzie zwykłą wodą z warzywami, tylko taką
> gęściutką zawiesiną. Nie mam pojęcia jak to się robi....
> Proszę pomóżcie !!! Moja córka nie chce jeść "wodnistych" zup......
>
zupy można zagęszczać:
śmietaną
mąką zwykłą (do gulaszowych super!)
mąka kartoflaną (szczególnie chińskie zupy)
serkiem topionym
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |