Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak upiec mięsko?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak upiec mięsko?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-13 15:09:38

Temat: Jak upiec mięsko?
Od: "Emia" <e...@p...gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

To straszne, ale 6 lat gotowania , a ja nie potrafię upiec choćby
zwyczajnego schabu, by był mięciutki i dobrze przyprawiony. Proszę o
wszelkie rady i przepisy dotyczące pieczenia mięs


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-13 15:25:20

Temat: Re: Jak upiec miźsko?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ci4ddk$3k9$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Emia" <e...@p...gda.pl> wrote:

> To straszne, ale 6 lat gotowania , a ja nie potrafiź upiec choĺby
> zwyczajnego schabu, by by? miźciutki i dobrze przyprawiony. Proszź o
> wszelkie rady i przepisy dotycz?ce pieczenia miźs

Upieczenie schabu akurat nie jest takie łatwe. Ale zobacz:

<http://tinylink.com/?OwTHQ9xwLs>
<http://tinylink.com/?6w9dqG0zZq>

Poszukaj też w tej grupie przez googla informacji jak piec mięsa w
niskiej temperaturye.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-13 16:58:27

Temat: Re: Jak upiec mięsko?
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> To straszne, ale 6 lat gotowania , a ja nie potrafię upiec choćby
> zwyczajnego schabu, by był mięciutki i dobrze przyprawiony. Proszę o
> wszelkie rady i przepisy dotyczące pieczenia mięs
>
>
Po pierwsze: już w sklepie zwróć uwagę , jaki kawałek mięsa kupujesz, tzn. nie
daj sobie wcisnąć zbyt ciemnego ( bo to bedzie ze starej sztuki), MUSI byc
różowiutkie, no i niezbyt tłuste i jeszcze co ważne, grcze nie wiem jak to
określić. Niektórzy ( nierzytelni) masarze, za długo trzymają mięso w wodzie,
ono się "napije" tej wody i później jest kłopot ( ale juz na patalni), krótko
mówiąc , zwróć uwage by nie było za mokre.
Po drugie: np. 1 kg karkówki potraktuj marynatą, odstaw na parę godzin.
Później , na patelnię , obsmaż na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron. Zalej
szklanką wody w brytfance i wstaw do nagrzanego do 200 o C piekarnika. Piecz
tak długo aż mięso bedzie miękkie. Po prostu musisz sprawdzać.:-)
A marynatę możesz zrobić z : octu winnego, czosnku, tymianku, rozmarynu
pieprzu ( białego i czarnego), soli. Ja jeszcze nie żałuję kminku. :-)
Areta

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-13 17:37:47

Temat: Re: Jak upiec mięsko?
Od: "Pepek" <p...@d...friko3.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja pomijając przyprawianie które każdy może robić wg uznania mam jeden
sprawdzony sposób na pieczenie mięsa. Wstawiam mięso do mocno rozgrzanego
piekarnika (co najmniej 200 stopni) w szklanym naczyniu ale koniecznie
przykrytym, z dowolnym tłuszczem na spodzie. Po pewnym czasie jak mięso się
od spodu zrumieni zmniejszam temperaturą aby spokojnie się piekło co po
pewnym czasie przechodzi w duszenie we własnym sosie. Mięso jest zawsze
miękkie i dodatkowo mam dość tłusty sos który potem jeszcze doprawiam i
zagęszczam.


--
_______________________

http://arius.atr.bydgoszcz.pl/
_______________________
Użytkownik "Emia" <e...@p...gda.pl> napisał w wiadomości
news:ci4ddk$3k9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> To straszne, ale 6 lat gotowania , a ja nie potrafię upiec choćby
> zwyczajnego schabu, by był mięciutki i dobrze przyprawiony. Proszę o
> wszelkie rady i przepisy dotyczące pieczenia mięs
>
>


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.760 / Virus Database: 509 - Release Date: 2004-09-10


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak jesc w samolocie
????pytanie????
Pizza
Sledzie w zalewie octowej
Sałatka z kalafiora i brokuł

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »