Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobic bigos

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zrobic bigos

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 99


« poprzedni wątek następny wątek »

81. Data: 2007-10-12 11:24:50

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-1C6C16.07040512102007@news.gazeta.pl...
> In article <feko3v$pmq$1@news.onet.pl>,
> "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> wrote:
>
>> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:wlalos-ED1186.16593810102007@news.gazeta.pl...
>> > In article <fei61t$5hm$1@news.onet.pl>,
>> > "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> wrote:
>> >
>> >
>> >
>> >> 1. Bigos to mięso z kapustą. Nie na odwrót. Bigos to nie las, nie masz
>> >> polowac w nim na kawałek mięsa.
>> >>
>> >> 2. Bigos to drugie danie, nie zupa.
>> >>
>> >> 3. Bigos gotuje się kilka dni, z przerwami. Kolor ciemny, nie jasny. I
>> >> ciemny od powolnego duszenia, nie dodaje się pomidorów, maki itepe.
>> >>
>> >> 4. Kapusta kiszona to mus, możesz zrobić z mieszanki świeżej i
>> >> kiszonej.
>> >
>> > A skąd wziąłeś takie bigosowe kanony?
>>
>> Z życia i doświadczenia. Mojej Mamy i mojego. I być może innych osób też.
>
> Wybacz`, że nie uznam Ciebie i Twojej Mamy za autorytet.

Nikt Ci nie każe i wcale do tego nie aspirowałem.

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


82. Data: 2007-10-12 20:35:56

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <fenlic$9cc$1@news.onet.pl>,
"Dominik Jan Domin" <d...@g...com> wrote:


> >> >> 1. Bigos to mięso z kapustą. Nie na odwrót. Bigos to nie las, nie masz
> >> >> polowac w nim na kawałek mięsa.
> >> >>
> >> >> 2. Bigos to drugie danie, nie zupa.
> >> >>
> >> >> 3. Bigos gotuje się kilka dni, z przerwami. Kolor ciemny, nie jasny. I
> >> >> ciemny od powolnego duszenia, nie dodaje się pomidorów, maki itepe.
> >> >>
> >> >> 4. Kapusta kiszona to mus, możesz zrobić z mieszanki świeżej i
> >> >> kiszonej.
> >> >
> >> > A skąd wziąłeś takie bigosowe kanony?
> >>
> >> Z życia i doświadczenia. Mojej Mamy i mojego. I być może innych osób też.
> >
> > Wybacz`, że nie uznam Ciebie i Twojej Mamy za autorytet.
>
> Nikt Ci nie każe i wcale do tego nie aspirowałem.

Niemniej powyżej wyrażasz się bardzo autorytatywnie.

Władysław

--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


83. Data: 2007-10-13 09:36:57

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 12 Paź, 08:02, Wladyslaw Los wrote:
> [...]
> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
> go do swojego gustu.
> [...]

Hehehee... Najważniejsze zdanie w tym przepisie;-)
Podobnie gotuję bigos, ale w pierwszym gotowaniu gotuję z kośćmi
schabowymi lub z karczku.
Jak mięso odejdzie od kości, to po ostudzeniu kroję kapustę (wtedy mam
możliwość "wyłuskania" kości z kapusty) i dopiero wtedy rozpoczynam
gotowanie z pozostałymi dodatkami.
Aha... Dodaję jeszcze łyżkę musztardy - trochę kolor kapusty się
zmienia;p
No i pomidory są konieczne! Ten "złoty" sosik na talerzu wkoło kapusty
jest nie do odrzucenia;p

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


84. Data: 2007-10-13 10:18:17

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

JaMyszka pisze:
> On 12 Paź, 08:02, Wladyslaw Los wrote:
>> [...]
>> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
>> go do swojego gustu.
>> [...]
>
> Hehehee... Najważniejsze zdanie w tym przepisie;-)
> Podobnie gotuję bigos, ale w pierwszym gotowaniu gotuję z kośćmi
> schabowymi lub z karczku.
> Jak mięso odejdzie od kości, to po ostudzeniu kroję kapustę (wtedy mam
> możliwość "wyłuskania" kości z kapusty) i dopiero wtedy rozpoczynam
> gotowanie z pozostałymi dodatkami.
> Aha... Dodaję jeszcze łyżkę musztardy - trochę kolor kapusty się
> zmienia;p
> No i pomidory są konieczne! Ten "złoty" sosik na talerzu wkoło kapusty
> jest nie do odrzucenia;p
>
> --
> Pozdrawiam :)
> JM
> http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
> Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
>
>
Mój bigos jest złotobrązowy - od grzybów, powideł, miodu, przypraw,
przysmażonego na rumiano boczku i pieczonych mięs ze zrumienioną cebulą.
Nie dodaje pomidorów absolutnie - to już byłby inny bigos. Do polskiego
bigosu pomidorów się nie dodaje, ale i ten z pomidorami lubię zjeść u
kogoś, kto umie smacznie gotować :-)

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


85. Data: 2007-10-13 10:29:56

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:feq6eu$798$1@nemesis.news.tpi.pl...
> JaMyszka pisze:
> > On 12 Paź, 08:02, Wladyslaw Los wrote:
> >> [...]
> >> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
> >> go do swojego gustu.
> >> [...]
> >
> > Hehehee... Najważniejsze zdanie w tym przepisie;-)
> > Podobnie gotuję bigos, ale w pierwszym gotowaniu gotuję z kośćmi
> > schabowymi lub z karczku.
> > Jak mięso odejdzie od kości, to po ostudzeniu kroję kapustę (wtedy mam
> > możliwość "wyłuskania" kości z kapusty) i dopiero wtedy rozpoczynam
> > gotowanie z pozostałymi dodatkami.
> > Aha... Dodaję jeszcze łyżkę musztardy - trochę kolor kapusty się
> > zmienia;p
> > No i pomidory są konieczne! Ten "złoty" sosik na talerzu wkoło kapusty
> > jest nie do odrzucenia;p
> >
> > --
> > Pozdrawiam :)
> > JM
> > http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
> > Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
> >
> >
> Mój bigos jest złotobrązowy - od grzybów, powideł, miodu, przypraw,
> przysmażonego na rumiano boczku i pieczonych mięs ze zrumienioną cebulą.
> Nie dodaje pomidorów absolutnie - to już byłby inny bigos. Do polskiego
> bigosu pomidorów się nie dodaje, ale i ten z pomidorami lubię zjeść u
> kogoś, kto umie smacznie gotować :-)
>
> --
> XL wiosenna

Daję pomidory lub koncentrat - bigos tylko zyskuje.

Z lasu!
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


86. Data: 2007-10-13 10:34:09

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <1...@v...googlegroups.c
om>,
JaMyszka <f...@g...com> wrote:

> On 12 Paź, 08:02, Wladyslaw Los wrote:
> > [...]
> > Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
> > go do swojego gustu.
> > [...]
>
> Hehehee... Najważniejsze zdanie w tym przepisie;-)
> Podobnie gotuję bigos, ale w pierwszym gotowaniu gotuję z kośćmi
> schabowymi lub z karczku.
> Jak mięso odejdzie od kości, to po ostudzeniu kroję kapustę (wtedy mam
> możliwość "wyłuskania" kości z kapusty) i dopiero wtedy rozpoczynam
> gotowanie z pozostałymi dodatkami.
> Aha... Dodaję jeszcze łyżkę musztardy - trochę kolor kapusty się
> zmienia;p
> No i pomidory są konieczne! Ten "złoty" sosik na talerzu wkoło kapusty
> jest nie do odrzucenia;p

Pomidory w bigosie wydają mi się wpływem kuchni rosyjskiej.

Władysław

--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


87. Data: 2007-10-13 10:34:24

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:feq6eu$798$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> JaMyszka pisze:
>>> On 12 Paź, 08:02, Wladyslaw Los wrote:
>>>> [...]
>>>> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
>>>> go do swojego gustu.
>>>> [...]
>>> Hehehee... Najważniejsze zdanie w tym przepisie;-)
>>> Podobnie gotuję bigos, ale w pierwszym gotowaniu gotuję z kośćmi
>>> schabowymi lub z karczku.
>>> Jak mięso odejdzie od kości, to po ostudzeniu kroję kapustę (wtedy mam
>>> możliwość "wyłuskania" kości z kapusty) i dopiero wtedy rozpoczynam
>>> gotowanie z pozostałymi dodatkami.
>>> Aha... Dodaję jeszcze łyżkę musztardy - trochę kolor kapusty się
>>> zmienia;p
>>> No i pomidory są konieczne! Ten "złoty" sosik na talerzu wkoło kapusty
>>> jest nie do odrzucenia;p
>>>
>>> --
>>> Pozdrawiam :)
>>> JM
>>> http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
>>> Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
>>>
>>>
>> Mój bigos jest złotobrązowy - od grzybów, powideł, miodu, przypraw,
>> przysmażonego na rumiano boczku i pieczonych mięs ze zrumienioną cebulą.
>> Nie dodaje pomidorów absolutnie - to już byłby inny bigos. Do polskiego
>> bigosu pomidorów się nie dodaje, ale i ten z pomidorami lubię zjeść u
>> kogoś, kto umie smacznie gotować :-)
>>
>> --
>> XL wiosenna
>
> Daję pomidory lub koncentrat - bigos tylko zyskuje.
>
> Z lasu!
>
>
>
Ale ja gotuję z samej kiszonej kapusty - bez słodkiej, więc pomidory
dodałyby kwasu, a i tak muszę płukać kapustę, żeby bigos nie był za
kwaśny. Z pomidorami gotowałam ze 2 razy - i jednak typowo polski bigos
wolę. Aha, i zbieram sosy spod pieczeni - dodaję.

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


88. Data: 2007-10-13 10:49:07

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los pisze:
> In article <1...@v...googlegroups.c
om>,
> JaMyszka <f...@g...com> wrote:
>
>> On 12 Paź, 08:02, Wladyslaw Los wrote:
>>> [...]
>>> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
>>> go do swojego gustu.
>>> [...]
>> Hehehee... Najważniejsze zdanie w tym przepisie;-)
>> Podobnie gotuję bigos, ale w pierwszym gotowaniu gotuję z kośćmi
>> schabowymi lub z karczku.
>> Jak mięso odejdzie od kości, to po ostudzeniu kroję kapustę (wtedy mam
>> możliwość "wyłuskania" kości z kapusty) i dopiero wtedy rozpoczynam
>> gotowanie z pozostałymi dodatkami.
>> Aha... Dodaję jeszcze łyżkę musztardy - trochę kolor kapusty się
>> zmienia;p
>> No i pomidory są konieczne! Ten "złoty" sosik na talerzu wkoło kapusty
>> jest nie do odrzucenia;p
>
> Pomidory w bigosie wydają mi się wpływem kuchni rosyjskiej.
>
> Władysław
>
Pomidory? - raczej naleciałość trudna do stwierdzenia w kwestii jej
źródła, ponieważ pochodzą z Ameryki, jak ziemniaki. Wg mnie nie ma sensu
dochodzić wyższości... itp. , co kto lubi po prostu.
Kuchnię rosyjską uwielbiam, notabene :-)
--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


89. Data: 2007-10-13 11:40:52

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <feq80i$po9$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Ikselka <i...@p...onet.pl> wrote:

> Wladyslaw Los pisze:
> > In article <1...@v...googlegroups.c
om>,
> > JaMyszka <f...@g...com> wrote:
> >
> >> On 12 Paź, 08:02, Wladyslaw Los wrote:
> >>> [...]
> >>> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
> >>> go do swojego gustu.
> >>> [...]
> >> Hehehee... Najważniejsze zdanie w tym przepisie;-)
> >> Podobnie gotuję bigos, ale w pierwszym gotowaniu gotuję z kośćmi
> >> schabowymi lub z karczku.
> >> Jak mięso odejdzie od kości, to po ostudzeniu kroję kapustę (wtedy mam
> >> możliwość "wyłuskania" kości z kapusty) i dopiero wtedy rozpoczynam
> >> gotowanie z pozostałymi dodatkami.
> >> Aha... Dodaję jeszcze łyżkę musztardy - trochę kolor kapusty się
> >> zmienia;p
> >> No i pomidory są konieczne! Ten "złoty" sosik na talerzu wkoło kapusty
> >> jest nie do odrzucenia;p
> >
> > Pomidory w bigosie wydają mi się wpływem kuchni rosyjskiej.
> >
> > Władysław
> >
> Pomidory? - raczej naleciałość trudna do stwierdzenia w kwestii jej
> źródła, ponieważ pochodzą z Ameryki, jak ziemniaki.

Aha. Masz ciekawą wizję historii kulinarnej.

Władysław

--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


90. Data: 2007-10-13 11:54:23

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los pisze:
> In article <feq80i$po9$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> Ikselka <i...@p...onet.pl> wrote:
>
>> Wladyslaw Los pisze:
>>> In article <1...@v...googlegroups.c
om>,
>>> JaMyszka <f...@g...com> wrote:
>>>
>>>> On 12 Paź, 08:02, Wladyslaw Los wrote:
>>>>> [...]
>>>>> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
>>>>> go do swojego gustu.
>>>>> [...]
>>>> Hehehee... Najważniejsze zdanie w tym przepisie;-)
>>>> Podobnie gotuję bigos, ale w pierwszym gotowaniu gotuję z kośćmi
>>>> schabowymi lub z karczku.
>>>> Jak mięso odejdzie od kości, to po ostudzeniu kroję kapustę (wtedy mam
>>>> możliwość "wyłuskania" kości z kapusty) i dopiero wtedy rozpoczynam
>>>> gotowanie z pozostałymi dodatkami.
>>>> Aha... Dodaję jeszcze łyżkę musztardy - trochę kolor kapusty się
>>>> zmienia;p
>>>> No i pomidory są konieczne! Ten "złoty" sosik na talerzu wkoło kapusty
>>>> jest nie do odrzucenia;p
>>> Pomidory w bigosie wydają mi się wpływem kuchni rosyjskiej.
>>>
>>> Władysław
>>>
>> Pomidory? - raczej naleciałość trudna do stwierdzenia w kwestii jej
>> źródła, ponieważ pochodzą z Ameryki, jak ziemniaki.
>
> Aha. Masz ciekawą wizję historii kulinarnej.
>
> Władysław
>
No to popraw :-)

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 8 . [ 9 ] . 10


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mrożenie
Co zrobić z pączkami
Lincer? z konfiturą śliwkową??
cos smacznego
proste ciasto

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »