Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobic bigos
Date: Sat, 13 Oct 2007 12:34:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <feq74s$nc4$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <op.tzvdhumfbjc7sc@s34naucz><fecpd3$s90$1@atlantis.news.tpi.pl>
<feffut$16e$1@inews.gazeta.pl> <fei61t$5hm$1@news.onet.pl>
<fejb9r$5um$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<fejcq3$qb3$2@inews.gazeta.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<fejf75$d0f$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<fekas6$rdp$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<fekiv6$4gq$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<1...@v...googlegroups.com>
<feq6eu$798$1@nemesis.news.tpi.pl> <feq6ou$m88$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: bmx93.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1192271837 23940 83.28.243.93 (13 Oct 2007 10:37:17
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 Oct 2007 10:37:17 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <feq6ou$m88$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:303735
Ukryj nagłówki
Panslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:feq6eu$798$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> JaMyszka pisze:
>>> On 12 Paź, 08:02, Wladyslaw Los wrote:
>>>> [...]
>>>> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
>>>> go do swojego gustu.
>>>> [...]
>>> Hehehee... Najważniejsze zdanie w tym przepisie;-)
>>> Podobnie gotuję bigos, ale w pierwszym gotowaniu gotuję z kośćmi
>>> schabowymi lub z karczku.
>>> Jak mięso odejdzie od kości, to po ostudzeniu kroję kapustę (wtedy mam
>>> możliwość "wyłuskania" kości z kapusty) i dopiero wtedy rozpoczynam
>>> gotowanie z pozostałymi dodatkami.
>>> Aha... Dodaję jeszcze łyżkę musztardy - trochę kolor kapusty się
>>> zmienia;p
>>> No i pomidory są konieczne! Ten "złoty" sosik na talerzu wkoło kapusty
>>> jest nie do odrzucenia;p
>>>
>>> --
>>> Pozdrawiam :)
>>> JM
>>> http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
>>> Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
>>>
>>>
>> Mój bigos jest złotobrązowy - od grzybów, powideł, miodu, przypraw,
>> przysmażonego na rumiano boczku i pieczonych mięs ze zrumienioną cebulą.
>> Nie dodaje pomidorów absolutnie - to już byłby inny bigos. Do polskiego
>> bigosu pomidorów się nie dodaje, ale i ten z pomidorami lubię zjeść u
>> kogoś, kto umie smacznie gotować :-)
>>
>> --
>> XL wiosenna
>
> Daję pomidory lub koncentrat - bigos tylko zyskuje.
>
> Z lasu!
>
>
>
Ale ja gotuję z samej kiszonej kapusty - bez słodkiej, więc pomidory
dodałyby kwasu, a i tak muszę płukać kapustę, żeby bigos nie był za
kwaśny. Z pomidorami gotowałam ze 2 razy - i jednak typowo polski bigos
wolę. Aha, i zbieram sosy spod pieczeni - dodaję.
--
XL wiosenna
|