Data: 2007-10-13 10:34:24
Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:feq6eu$798$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> JaMyszka pisze:
>>> On 12 Paź, 08:02, Wladyslaw Los wrote:
>>>> [...]
>>>> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
>>>> go do swojego gustu.
>>>> [...]
>>> Hehehee... Najważniejsze zdanie w tym przepisie;-)
>>> Podobnie gotuję bigos, ale w pierwszym gotowaniu gotuję z kośćmi
>>> schabowymi lub z karczku.
>>> Jak mięso odejdzie od kości, to po ostudzeniu kroję kapustę (wtedy mam
>>> możliwość "wyłuskania" kości z kapusty) i dopiero wtedy rozpoczynam
>>> gotowanie z pozostałymi dodatkami.
>>> Aha... Dodaję jeszcze łyżkę musztardy - trochę kolor kapusty się
>>> zmienia;p
>>> No i pomidory są konieczne! Ten "złoty" sosik na talerzu wkoło kapusty
>>> jest nie do odrzucenia;p
>>>
>>> --
>>> Pozdrawiam :)
>>> JM
>>> http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
>>> Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
>>>
>>>
>> Mój bigos jest złotobrązowy - od grzybów, powideł, miodu, przypraw,
>> przysmażonego na rumiano boczku i pieczonych mięs ze zrumienioną cebulą.
>> Nie dodaje pomidorów absolutnie - to już byłby inny bigos. Do polskiego
>> bigosu pomidorów się nie dodaje, ale i ten z pomidorami lubię zjeść u
>> kogoś, kto umie smacznie gotować :-)
>>
>> --
>> XL wiosenna
>
> Daję pomidory lub koncentrat - bigos tylko zyskuje.
>
> Z lasu!
>
>
>
Ale ja gotuję z samej kiszonej kapusty - bez słodkiej, więc pomidory
dodałyby kwasu, a i tak muszę płukać kapustę, żeby bigos nie był za
kwaśny. Z pomidorami gotowałam ze 2 razy - i jednak typowo polski bigos
wolę. Aha, i zbieram sosy spod pieczeni - dodaję.
--
XL wiosenna
|