Data: 2007-10-13 10:49:07
Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los pisze:
> In article <1...@v...googlegroups.c
om>,
> JaMyszka <f...@g...com> wrote:
>
>> On 12 Paź, 08:02, Wladyslaw Los wrote:
>>> [...]
>>> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
>>> go do swojego gustu.
>>> [...]
>> Hehehee... Najważniejsze zdanie w tym przepisie;-)
>> Podobnie gotuję bigos, ale w pierwszym gotowaniu gotuję z kośćmi
>> schabowymi lub z karczku.
>> Jak mięso odejdzie od kości, to po ostudzeniu kroję kapustę (wtedy mam
>> możliwość "wyłuskania" kości z kapusty) i dopiero wtedy rozpoczynam
>> gotowanie z pozostałymi dodatkami.
>> Aha... Dodaję jeszcze łyżkę musztardy - trochę kolor kapusty się
>> zmienia;p
>> No i pomidory są konieczne! Ten "złoty" sosik na talerzu wkoło kapusty
>> jest nie do odrzucenia;p
>
> Pomidory w bigosie wydają mi się wpływem kuchni rosyjskiej.
>
> Władysław
>
Pomidory? - raczej naleciałość trudna do stwierdzenia w kwestii jej
źródła, ponieważ pochodzą z Ameryki, jak ziemniaki. Wg mnie nie ma sensu
dochodzić wyższości... itp. , co kto lubi po prostu.
Kuchnię rosyjską uwielbiam, notabene :-)
--
XL wiosenna
|