Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
szmaragd.futuro.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: Filip KK <k...@x...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Jak zrobić kwas chlebowy?
Date: Tue, 20 Dec 2005 17:12:46 +0100
Organization: Pro Futuro
Lines: 100
Message-ID: <do9ak8$9m2$3@opal.futuro.pl>
References: <do90kk$1gk7$1@news.mm.pl>
NNTP-Posting-Host: wikings.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.futuro.pl 1135095241 9922 193.189.117.142 (20 Dec 2005 16:14:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Dec 2005 16:14:01 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.7.2) Gecko/20040803
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <do90kk$1gk7$1@news.mm.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:49757
Ukryj nagłówki
Użytkownik artur napisał:
> Jak przygotowac kwas chlebowy?
>
Google strajkuja?
Prosze, dla Ciebie leniu:
---------------------
KWAS CHLEBOWY (podstawowy)
10 l wody,
1 kg czarnego (mozliwie zytniego) chleba,
25 g drozdzy,
200 g cukru,
50 g rodzynek,
20 g miety.
Pokrajac chleb na kawalki, obsuszyc w piekarniku. Suchary powinne byc
podrumianione lez nie podpalone. Wlozyc suchary do duzego garnka, zalac
gotujaca sie woda, przykryc i dac postac 2-3 godziny. Potem przecedzic
to to, dodac drozdzy, miete i cukier. Potym jak kwas zacznie sie pienic
przecedzic go po raz drugi, rozlac w butelki. Do kazdej butelki wlozyc
po 3-5 rodzynek, mocno zamknac butelki. Za 2-3 dni kwas jest gotow.
---------------------
Skladniki:
1 kG rozdrobionego zytniego slodu,
300 g rozdrobionego jeczniennego slodu,
600 g zytniej maki,
130 g zytnich suchary
80 g suchiego zytniego chleba,
1 kg bialej melasy,
30 g miety.
Ze slodu, maki i 3 l goracej wody zamieszac ciasto bez klumpow, przykryc
czysta szmatka i dac sie wystac w ciagu godziny. Nastepnie ciasto
przelozyc w ogniotrwale naczynie, przykryc przykrywa i wstawic do
goracego piekarnika azeby go uparzyc. Po uparzeniu ciasto zamieszac,
odskrobyc od scianek, dolac wrzadku i pozostawic przez dobe. Wylozyc
ciasto do kadzi fermentacyjnej, zalac 16 l goracej wody, wsypac tam
tluczone suchary i chleb. Wytworzona mase dobrze wymieszac i pozostawic
na 6-10 godzin do ustania sie. Kiedy gesta masa osiadzie, a brzeczka
zacnie brodzic, trzeba powoli zlac brzeczke do wyparzonej i czystej
beczulki. Do pogostalej geszczy ponownie wlac 15 l goracej wody i pozostawic
---------------------
1 kg wysuszonego chleba razowego
7 1/2 litra wody
1 dkg suszonego chmielu
2 1/2 dkg rodzynek
2 1/2 dkg świeżych drożdży 50 dkg cukru
Zagotować 5 litrów wody, wrzątkiem zalać chleb i odstawić na 12 godzin.
Chmiel zalać pozostałą przegotowaną zimną wodą i gotować na małym ogniu
20 minut, potem zestawić z ognia, szczelnie przykryć, obwiązać
ściereczką i odstawić na 3 - 4 godziny.
Oba płyny przecedzić, połączyć ze sobą i podgrzać do temperatury 30
st.C. Dodać rodzynki, drożdże roztarte z odrobiną cukru, wsypać
pozostały cukier. Zostawić w ciepłym miejscu na 15 - 20 godz.
Potem przecedzić i rozlać do szczelnie zamykanych butelek. Po dwóch
dniach nadaje się do picia.
--------------------
250 gram razowego suchego chleba na 5 litorw wody.
Chlebe lamac na male kawalki i wrzucic do gotujacej sie wody, ale nie
gotowac. Przykryc jakas gaza na 12h. Odcedzic przez nia. Do tej wody
nalezy dodac 100 gram cukru i w szklance 2 lyzki stolowe cieplej wody +
szczypta cukru + plaska lyzeczka suchych drozdzy piekarskich. Wstaswic
szklanke w cieple miejsce, az zrobi sie piana. Dodac do wody kolorowej z
cukrem, mieszac, przykryc gaza odstawic na 8h. Po 8h. mozna rozlac na
2/3 wysokosci butelki. Dodac do kazdej butelki 8 rodzynkow. BEZ
RODZYNKOW ANI RUSZ! Butelki wstawic w zimne miejsce na 4 dni. Po
wytraceniu sie osadu, delikatnie przelac do innych butelek, bez osadu of
course. To, trzymajac w zimnym miejscu po 2 dniach mozna pic.
---------------------
50 dkg chleba razowego
1 szkl. cukru
1 - 1 1/2 dkg drożdży
kawałek skórki cytrynowej lub pomarańczowej
rodzynki
4 - 5 litrów wody
Chleb wysuszyć i lekko zrumienić, pokruszyć i wsypać do emaliowanego
naczynia. Zalać zimną przegotowaną wodą, z dodatkiem cukru i skórki.
Naczynie przykryć i pozostawić na 8 - 10 godzin.
Po upływie tego czasu przecedzić przez gęste sito, dodać drożdże
roztarte z 1 łyżką cukru. Naczynie przykryć i pozostawić w temp.
pokojowej na 10 - 14 godzin.
Po tym terminie jeśli jest piana przecedzić i przelać do butelek, do
których wkładamy po kilka rodzynek. Wystawić do piwnicy lub lodówki.
Po dwóch dobach napój nadaje się do picia.
---------------------
Dla grupowiczow:
http://www.zielarnia.pl/art.php?tid=69
--
Pozdrawiam - Filip
Silver MKIV: 1.9 TDI-PD, GTI - ELF EVOLUTION SXR 5W30
caraudio.pagina.nl system-cas.prv.pl leandrini.com
modshows.com tuningbaja.pl udiocar.pl 12voltmedia.nl
|