« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-14 20:09:53
Temat: Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?Witam
Właśnie nabyłem taki ekspres - DeLonghi BAR12 (cisnienie jednak 15 bar).
http://www.euroagd.com.pl/cgibin/shop?info=EKSDEL10&
sid
Jakiej kawy użylibyscie? Mam w domu zielonego Kronunga - "drobno
mielona". Nie jest jednak taka jak do zalewajki. Jakby słabiej zmielona.
W instrukcji zwracaja uwagę na właściwe ściśnięcie kway. Jesli za mocno
lub za słabo to żle - tylko ile to dobrze?
Inny link (ale dłuzszy)
http://www.delonghi.com/delonghi/data/eng/Prodotti.n
sf/b912ead30a9700cdc12569d000402e05/e9a5436861584257
c1256d880050044d?OpenDocument
--
Pozdrawiam
---------------------
l...@a...pl
przesun kropke po imieniu przed NET
---------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-14 21:02:43
Temat: Re: Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?Jacobs, jak dla mnie, jest nie do wypicia po parzeniu w ekspresie
ciśnieniowym, ale może Tobie będzie odpowiadał.
Osobiście polecam złotą lavazzę, białego davidoffa, również wersję "czarne"
obu tych kaw. Dobrze się sprawują kawy smakowe, te kupowane na wagę w
sklepach z kawą.
smacznego życzę
ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-15 06:40:00
Temat: Re: Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?Tylko Illy! Tak na marginesie mam dokładnie ten sam ekspres i uważam, że
niestety kawę robi nie najlepszą. Oczywiście wszystko jest lepsze od
zalewajki albo rozpuszczalnej.
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-15 14:23:33
Temat: Re: Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?Wysoki Sadzie, przychodzi do mnie Wed, 14 Apr 2004 23:02:43 +0200 w imieniu
grupy trzymajacej wladze Elcia W. i mowi:
> Jacobs, jak dla mnie, jest nie do wypicia po parzeniu w ekspresie
> ciśnieniowym, ale może Tobie będzie odpowiadał.
Bo do cisnieniowki kawa nie powinna byc drobno mielona ZTCMSW.
> Osobiście polecam złotą lavazzę, białego davidoffa, również wersję "czarne"
> obu tych kaw. Dobrze się sprawują kawy smakowe, te kupowane na wagę w
> sklepach z kawą.
Czarny Davidoff jest lepszy od bialego - ma pelniejszy smak. Jest tez
wersja espresso. Z tego co mozna znalezc w sklepach - Segafredo, Tchibo
esspresso (raczej na wage w sumie i tylko w firmowych sklepach
Tchibo),czasem jakies egzotyczne mieszanki do espresso mozna w
hipermarketach znalezc. W kazdym razie kawa do espresso powinna byc raczej
ciemno palona.
mucher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-15 15:51:43
Temat: Re: Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?In news:c5lakd$vol$1@opal.futuro.pl,
rpm typed:
> Tylko Illy! Tak na marginesie mam dokładnie ten sam ekspres i uważam,
> że niestety kawę robi nie najlepszą. Oczywiście wszystko jest lepsze
> od zalewajki albo rozpuszczalnej.
Dzieki wszystkim za podpowiedzi.
Czy Illy to marka?
Zrobiłem dziś kawę i wyszła lura. Na początku czarna, na koncu sama
woda - bardzo
przezroczysty płyn. Były 2 miarki i 2 filiżanki. Kawa to zielony
Kronung, która wedle opisu jest "doskonała zarówno do ekspresu jak i
zalewania"
Czy kawa była źle ubita czy raczej zły rodzaj?
PS. RPM masz zapchaną skrzynkę i odbiło mail :(
--
Pozdrawiam
---------------------
l...@a...pl
przesun kropke po imieniu przed NET
---------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-15 16:58:27
Temat: Re: Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?
Użytkownik "LeszekO" <c...@a...pl> napisał w wiadomości
news:c5mb2u$21be$1@main.viknet.pl...
> Dzieki wszystkim za podpowiedzi.
> Czy Illy to marka?
> Zrobiłem dziś kawę i wyszła lura. Na początku czarna, na koncu sama
> woda - bardzo
> przezroczysty płyn. Były 2 miarki i 2 filiżanki. Kawa to zielony
> Kronung, która wedle opisu jest "doskonała zarówno do ekspresu jak i
> zalewania"
> Czy kawa była źle ubita czy raczej zły rodzaj?
IMHO Zielony Kronung nadaje sie gen. do smieci :) Ja trzymam dla
nielubianych gosci :D. A tak serio, to jeszcze kupiony w Niemczech sie nada
do zwyklego ekspresu, ale na pewno nie do espresso - jest kwasny po prostu.
Polecam Segafreddo, wymieniona wczesniej, czarna (tansza) wersje Lavazzy
(zlota tez trafia sie kwasna) i jeszcze taka lagodna, pozbawiona skladnikow
drazniacych kawe - zapomnialam nazwy - kremowe opakowanie z brazowym kolkiem
na srodku... jak sobie przypomne, to podam, chyba, ze ktos z grupowiczow
wie? B. dobra i rzeczywiscie, nawet wrzodowcy sobie z nia 'radza'.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-15 18:17:39
Temat: Re: Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?Dnia 04-04-15 17:51, Użytkownik LeszekO napisał:
> Dzieki wszystkim za podpowiedzi.
> Czy Illy to marka?
> Zrobiłem dziś kawę i wyszła lura. Na początku czarna, na koncu sama
> woda - bardzo
> przezroczysty płyn.
A jakiej wielkości były filiżanki ? Bo taki ekspres jest przystosowany
do filiżaneczek wielkości naparstka. Jak wyekstrahuje ten niewielki
ładunek kawy to później leci już tylko przeźroczysty płyn.
> Były 2 miarki i 2 filiżanki. Kawa to zielony
> Kronung, która wedle opisu jest "doskonała zarówno do ekspresu jak i
> zalewania"
> Czy kawa była źle ubita czy raczej zły rodzaj?
Jesli chodzi o rodzaj to jeśli chcesz mieć pewność że nie pijesz
mielonych pluskwiaków to zakup młynek żarnowy i sam miel. Najlepsiejsza
jest Maragotype, czasem do zakupienia w pudełkach marki Astra :
http://www.astra.com.pl/index.php?st=77&par=112&IdPr
odukt=34
--
Pozdrawiam
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-15 18:48:11
Temat: Re: Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?In news:c5mjkp$aee$1@atlantis.news.tpi.pl,
Adam Moczulski typed:
> Dnia 04-04-15 17:51, Użytkownik LeszekO napisał:
>
>> Zrobiłem dziś kawę i wyszła lura. Na początku czarna, na koncu sama
>> woda - bardzo
>> przezroczysty płyn.
>
> A jakiej wielkości były filiżanki ? Bo taki ekspres jest przystosowany
> do filiżaneczek wielkości naparstka. Jak wyekstrahuje ten niewielki
> ładunek kawy to później leci już tylko przeźroczysty płyn.
Filiżanka 160 ml. NIGDZIE w instrukcjach (PL/ENG) nie ma podanej
optymalnej wielkości filiżanki.
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-15 20:13:08
Temat: Re: Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?Dnia 04-04-15 20:48, Użytkownik LeszekO napisał:
>>>Zrobiłem dziś kawę i wyszła lura. Na początku czarna, na koncu sama
>>>woda - bardzo
>>>przezroczysty płyn.
>>
>>A jakiej wielkości były filiżanki ? Bo taki ekspres jest przystosowany
>>do filiżaneczek wielkości naparstka. Jak wyekstrahuje ten niewielki
>>ładunek kawy to później leci już tylko przeźroczysty płyn.
>
> Filiżanka 160 ml. NIGDZIE w instrukcjach (PL/ENG) nie ma podanej
> optymalnej wielkości filiżanki.
W sieci podawana norma to 25-50ml. Np tu : http://espresso.com.pl/kawa/
--
Pozdrawiam
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-16 07:04:02
Temat: Re: Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?
Użytkownik "LeszekO" <c...@a...pl> napisał w wiadomości
news:c5k5qd$vg4$1@main.viknet.pl...
> Witam
> Właśnie nabyłem taki ekspres - DeLonghi BAR12 (cisnienie jednak 15 bar).
> http://www.euroagd.com.pl/cgibin/shop?info=EKSDEL10&
sid
>
> Jakiej kawy użylibyscie? Mam w domu zielonego Kronunga - "drobno
> mielona". Nie jest jednak taka jak do zalewajki. Jakby słabiej zmielona.
> W instrukcji zwracaja uwagę na właściwe ściśnięcie kway. Jesli za mocno
> lub za słabo to żle - tylko ile to dobrze?
Kup kawę która nie została wyprodukowana w Polsce. Poznasz po kodzie
kreskowym który nie powinien zaczynać się od 590 (np. Lavazza). Robiłem test
z tą samą kawą kupioną za granica i w PL (dokładnie był to Jacobs i
klasyczną Nescafe jesli chodzi o rozpuszczalną). Różnica jest i zgadnij na
czyją korzyść. Żona twierdzi że podobnie jest z proszkami do prania.
Marvin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |