Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaka salatke z tego zrobic?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaka salatke z tego zrobic?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-08-23 18:43:40

Temat: Jaka salatke z tego zrobic?
Od: Grzegorz Prędki <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Zrobilem troche za duzo kurczaka w marynacie pikantnej (chilli, ostra
papryka, pieprz cayenn, pieprz). Wymyslilem, ze zrobilbym z tego jakas
salatke na poniedzialek do pracy. Co proponujecie do tego? Skaldniki
moga byc dowolne, jak czegos nie bede mial to jutro kupie w sklepie.

Pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-08-23 20:08:47

Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 23 Aug 2008 20:43:40 +0200, Grzegorz Prędki napisał(a):

> Witam
> Zrobilem troche za duzo kurczaka w marynacie pikantnej (chilli, ostra
> papryka, pieprz cayenn, pieprz). Wymyslilem, ze zrobilbym z tego jakas
> salatke na poniedzialek do pracy. Co proponujecie do tego? Skaldniki
> moga byc dowolne, jak czegos nie bede mial to jutro kupie w sklepie.

Ryż, fasolka flażolet z puszki, ser żółty, bakłażan podsmażony na oliwie i
osączony na bibule, pieczarki podsmażone (lub jeśli młode - surowe, tylko
skropione sokiem z cytryny aby nie ciemniały), czosnek (niewiele), majonez.
Może być bez bakłażana, jeśli nie lubisz, ale radzę spróbować przynajmniej
w sałatce.


--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-08-23 20:14:31

Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?
Od: Grzegorz Prędki <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> szukaj wiadomości tego autora


> Ryż, fasolka flażolet z puszki, ser żółty, bakłażan podsmażony na oliwie i
> osączony na bibule, pieczarki podsmażone (lub jeśli młode - surowe, tylko
> skropione sokiem z cytryny aby nie ciemniały), czosnek (niewiele), majonez.
> Może być bez bakłażana, jeśli nie lubisz, ale radzę spróbować przynajmniej
> w sałatce.
>
>

Dzieki, ale jedno pytanie: fasolka flażolet, co to dokladnie jest?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-08-23 20:46:13

Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 23 Aug 2008 22:14:31 +0200, Grzegorz Prędki napisał(a):

>> Ryż, fasolka flażolet z puszki, ser żółty, bakłażan podsmażony na oliwie i
>> osączony na bibule, pieczarki podsmażone (lub jeśli młode - surowe, tylko
>> skropione sokiem z cytryny aby nie ciemniały), czosnek (niewiele), majonez.
>> Może być bez bakłażana, jeśli nie lubisz, ale radzę spróbować przynajmniej
>> w sałatce.
>>
>>
>
> Dzieki, ale jedno pytanie: fasolka flażolet, co to dokladnie jest?

Jest to odmiana fasoli szparagowej uprawiana na ziarno - zbiera się strąki
w fazie, kiedy nasiona w nich sa jeszcze miękkie i zielone - i takich
wyłuskanych nasion się właśnie używa do celów kulinarnych:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=728
Szukaj w puszkach firmy Bonduelle - bywa w sklepach typu Real, Tesco.
Innych firm nie znam, któreby oferowały tę fasolkę.
Jest pyszna i delikatna, nie tak mączysta, jak dojrzała, zwykła fasola.
Zdjęcie (tu suszona akurat):
http://farm1.static.flickr.com/244/454625730_8f382d0
d10.jpg?v=0
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-08-23 21:21:56

Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 23 Aug 2008 22:46:13 +0200, Ikselka napisał(a):

> Dnia Sat, 23 Aug 2008 22:14:31 +0200, Grzegorz Prędki napisał(a):
>
>>> Ryż, fasolka flażolet z puszki, ser żółty, bakłażan podsmażony na oliwie i
>>> osączony na bibule, pieczarki podsmażone (lub jeśli młode - surowe, tylko
>>> skropione sokiem z cytryny aby nie ciemniały), czosnek (niewiele), majonez.
>>> Może być bez bakłażana, jeśli nie lubisz, ale radzę spróbować przynajmniej
>>> w sałatce.
>>>
>>>
>>
>> Dzieki, ale jedno pytanie: fasolka flażolet, co to dokladnie jest?
>
> Jest to odmiana fasoli szparagowej uprawiana na ziarno - zbiera się strąki
> w fazie, kiedy nasiona w nich sa jeszcze miękkie i zielone - i takich
> wyłuskanych nasion się właśnie używa do celów kulinarnych:
> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=728
> Szukaj w puszkach firmy Bonduelle - bywa w sklepach typu Real, Tesco.
> Innych firm nie znam, któreby oferowały tę fasolkę.
> Jest pyszna i delikatna, nie tak mączysta, jak dojrzała, zwykła fasola.
> Zdjęcie (tu suszona akurat):
> http://farm1.static.flickr.com/244/454625730_8f382d0
d10.jpg?v=0

A tu masz foto - puszka flażoletki z Bonduelle, tak wygląda:
http://www.dorinek.pl/photo/product_info/6/7/1/1_671
8d52191ea.jpg

--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-08-23 21:29:01

Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?
Od: Grzegorz Prędki <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> szukaj wiadomości tego autora


> A tu masz foto - puszka flażoletki z Bonduelle, tak wygląda:
> http://www.dorinek.pl/photo/product_info/6/7/1/1_671
8d52191ea.jpg
>

Dzieki, juz sobie znalazlem na ich stronie. Jutro uderze do Auchana,
mysle, ze beda mieli.

Pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-08-23 22:07:13

Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 23 Aug 2008 23:29:01 +0200, Grzegorz Prędki napisał(a):

>> A tu masz foto - puszka flażoletki z Bonduelle, tak wygląda:
>> http://www.dorinek.pl/photo/product_info/6/7/1/1_671
8d52191ea.jpg
>>
>
> Dzieki, juz sobie znalazlem na ich stronie. Jutro uderze do Auchana,
> mysle, ze beda mieli.
>
> Pozdrawiam

Też tak myślę. I życzę smacznego.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-08-24 05:29:56

Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?
Od: "Władysław Łoś" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <jb17yiwqs0ru.18xriffr3do7o$.dlg@40tude.net>,
Ikselka <i...@g...pl> wrote:

> Jest to odmiana fasoli szparagowej

O ile wiem, fasola flageolet nie ma wiele wspólnego z fasolką
szparagową. Została wyhodowana z fasoli białej przypadkowo w 1872 r. w
Bretanii przez ogrodnika Chevriera.

> uprawiana na ziarno - zbiera się strąki
> w fazie, kiedy nasiona w nich sa jeszcze miękkie i zielone - i takich
> wyłuskanych nasion się właśnie używa do celów kulinarnych:
> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=728
> Szukaj w puszkach firmy Bonduelle - bywa w sklepach typu Real, Tesco.
> Innych firm nie znam, któreby oferowały tę fasolkę.

Większość firm produkujących konserwy oferuje też flageolet. Ale mamy
przecież sierpień -- wczoraj widziałem na targu świeżą.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-08-24 09:56:07

Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 24 Aug 2008 07:29:56 +0200, Władysław Łoś napisał(a):

> In article <jb17yiwqs0ru.18xriffr3do7o$.dlg@40tude.net>,
> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> Jest to odmiana fasoli szparagowej
>
> O ile wiem, fasola flageolet nie ma wiele wspólnego z fasolką
> szparagową. Została wyhodowana z fasoli białej przypadkowo w 1872 r. w
> Bretanii przez ogrodnika Chevriera.

Szewska poprawka? Otóż flageolet to typ fasoli, a ogólnie jest to fasola
karłowa. Jeśli zerwiesz zwykłą fasolę białą w stadium zielonego nasiona, to
też masz flageolet - żadne hodowle tu nie mają znaczenia. Klasycznie jednak
jest to fasola karłowa.


--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-08-24 10:21:35

Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?
Od: "Aicha" <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Grzegorz Prędki" napisał:

> Zrobilem troche za duzo kurczaka w marynacie pikantnej (chilli,
> ostra papryka, pieprz cayenn, pieprz). Wymyslilem, ze zrobilbym z
> tego jakas salatke na poniedzialek do pracy. Co proponujecie do
> tego?

Z repertuaru jakiejś knajpki:
CHILIJSKA
Sałata, papryczki peperoni, kurczak, pomidory, cebula, czosnek,
kolendra

Chociaż do pracy to ona się średnio nadaje, ze względu na "chuch" :)

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Da się odratować przypalone powidła?
papryka i ...?
pomocy
GARNEK
papryka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »