« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-08-23 18:43:40
Temat: Jaka salatke z tego zrobic?Witam
Zrobilem troche za duzo kurczaka w marynacie pikantnej (chilli, ostra
papryka, pieprz cayenn, pieprz). Wymyslilem, ze zrobilbym z tego jakas
salatke na poniedzialek do pracy. Co proponujecie do tego? Skaldniki
moga byc dowolne, jak czegos nie bede mial to jutro kupie w sklepie.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-08-23 20:08:47
Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?Dnia Sat, 23 Aug 2008 20:43:40 +0200, Grzegorz Prędki napisał(a):
> Witam
> Zrobilem troche za duzo kurczaka w marynacie pikantnej (chilli, ostra
> papryka, pieprz cayenn, pieprz). Wymyslilem, ze zrobilbym z tego jakas
> salatke na poniedzialek do pracy. Co proponujecie do tego? Skaldniki
> moga byc dowolne, jak czegos nie bede mial to jutro kupie w sklepie.
Ryż, fasolka flażolet z puszki, ser żółty, bakłażan podsmażony na oliwie i
osączony na bibule, pieczarki podsmażone (lub jeśli młode - surowe, tylko
skropione sokiem z cytryny aby nie ciemniały), czosnek (niewiele), majonez.
Może być bez bakłażana, jeśli nie lubisz, ale radzę spróbować przynajmniej
w sałatce.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-08-23 20:14:31
Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?
> Ryż, fasolka flażolet z puszki, ser żółty, bakłażan podsmażony na oliwie i
> osączony na bibule, pieczarki podsmażone (lub jeśli młode - surowe, tylko
> skropione sokiem z cytryny aby nie ciemniały), czosnek (niewiele), majonez.
> Może być bez bakłażana, jeśli nie lubisz, ale radzę spróbować przynajmniej
> w sałatce.
>
>
Dzieki, ale jedno pytanie: fasolka flażolet, co to dokladnie jest?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-08-23 20:46:13
Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?Dnia Sat, 23 Aug 2008 22:14:31 +0200, Grzegorz Prędki napisał(a):
>> Ryż, fasolka flażolet z puszki, ser żółty, bakłażan podsmażony na oliwie i
>> osączony na bibule, pieczarki podsmażone (lub jeśli młode - surowe, tylko
>> skropione sokiem z cytryny aby nie ciemniały), czosnek (niewiele), majonez.
>> Może być bez bakłażana, jeśli nie lubisz, ale radzę spróbować przynajmniej
>> w sałatce.
>>
>>
>
> Dzieki, ale jedno pytanie: fasolka flażolet, co to dokladnie jest?
Jest to odmiana fasoli szparagowej uprawiana na ziarno - zbiera się strąki
w fazie, kiedy nasiona w nich sa jeszcze miękkie i zielone - i takich
wyłuskanych nasion się właśnie używa do celów kulinarnych:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=728
Szukaj w puszkach firmy Bonduelle - bywa w sklepach typu Real, Tesco.
Innych firm nie znam, któreby oferowały tę fasolkę.
Jest pyszna i delikatna, nie tak mączysta, jak dojrzała, zwykła fasola.
Zdjęcie (tu suszona akurat):
http://farm1.static.flickr.com/244/454625730_8f382d0
d10.jpg?v=0
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-08-23 21:21:56
Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?Dnia Sat, 23 Aug 2008 22:46:13 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Sat, 23 Aug 2008 22:14:31 +0200, Grzegorz Prędki napisał(a):
>
>>> Ryż, fasolka flażolet z puszki, ser żółty, bakłażan podsmażony na oliwie i
>>> osączony na bibule, pieczarki podsmażone (lub jeśli młode - surowe, tylko
>>> skropione sokiem z cytryny aby nie ciemniały), czosnek (niewiele), majonez.
>>> Może być bez bakłażana, jeśli nie lubisz, ale radzę spróbować przynajmniej
>>> w sałatce.
>>>
>>>
>>
>> Dzieki, ale jedno pytanie: fasolka flażolet, co to dokladnie jest?
>
> Jest to odmiana fasoli szparagowej uprawiana na ziarno - zbiera się strąki
> w fazie, kiedy nasiona w nich sa jeszcze miękkie i zielone - i takich
> wyłuskanych nasion się właśnie używa do celów kulinarnych:
> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=728
> Szukaj w puszkach firmy Bonduelle - bywa w sklepach typu Real, Tesco.
> Innych firm nie znam, któreby oferowały tę fasolkę.
> Jest pyszna i delikatna, nie tak mączysta, jak dojrzała, zwykła fasola.
> Zdjęcie (tu suszona akurat):
> http://farm1.static.flickr.com/244/454625730_8f382d0
d10.jpg?v=0
A tu masz foto - puszka flażoletki z Bonduelle, tak wygląda:
http://www.dorinek.pl/photo/product_info/6/7/1/1_671
8d52191ea.jpg
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-08-23 21:29:01
Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?
> A tu masz foto - puszka flażoletki z Bonduelle, tak wygląda:
> http://www.dorinek.pl/photo/product_info/6/7/1/1_671
8d52191ea.jpg
>
Dzieki, juz sobie znalazlem na ich stronie. Jutro uderze do Auchana,
mysle, ze beda mieli.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-08-23 22:07:13
Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?Dnia Sat, 23 Aug 2008 23:29:01 +0200, Grzegorz Prędki napisał(a):
>> A tu masz foto - puszka flażoletki z Bonduelle, tak wygląda:
>> http://www.dorinek.pl/photo/product_info/6/7/1/1_671
8d52191ea.jpg
>>
>
> Dzieki, juz sobie znalazlem na ich stronie. Jutro uderze do Auchana,
> mysle, ze beda mieli.
>
> Pozdrawiam
Też tak myślę. I życzę smacznego.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-08-24 05:29:56
Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?In article <jb17yiwqs0ru.18xriffr3do7o$.dlg@40tude.net>,
Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Jest to odmiana fasoli szparagowej
O ile wiem, fasola flageolet nie ma wiele wspólnego z fasolką
szparagową. Została wyhodowana z fasoli białej przypadkowo w 1872 r. w
Bretanii przez ogrodnika Chevriera.
> uprawiana na ziarno - zbiera się strąki
> w fazie, kiedy nasiona w nich sa jeszcze miękkie i zielone - i takich
> wyłuskanych nasion się właśnie używa do celów kulinarnych:
> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=728
> Szukaj w puszkach firmy Bonduelle - bywa w sklepach typu Real, Tesco.
> Innych firm nie znam, któreby oferowały tę fasolkę.
Większość firm produkujących konserwy oferuje też flageolet. Ale mamy
przecież sierpień -- wczoraj widziałem na targu świeżą.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-08-24 09:56:07
Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?Dnia Sun, 24 Aug 2008 07:29:56 +0200, Władysław Łoś napisał(a):
> In article <jb17yiwqs0ru.18xriffr3do7o$.dlg@40tude.net>,
> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> Jest to odmiana fasoli szparagowej
>
> O ile wiem, fasola flageolet nie ma wiele wspólnego z fasolką
> szparagową. Została wyhodowana z fasoli białej przypadkowo w 1872 r. w
> Bretanii przez ogrodnika Chevriera.
Szewska poprawka? Otóż flageolet to typ fasoli, a ogólnie jest to fasola
karłowa. Jeśli zerwiesz zwykłą fasolę białą w stadium zielonego nasiona, to
też masz flageolet - żadne hodowle tu nie mają znaczenia. Klasycznie jednak
jest to fasola karłowa.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-08-24 10:21:35
Temat: Re: Jaka salatke z tego zrobic?Użytkownik "Grzegorz Prędki" napisał:
> Zrobilem troche za duzo kurczaka w marynacie pikantnej (chilli,
> ostra papryka, pieprz cayenn, pieprz). Wymyslilem, ze zrobilbym z
> tego jakas salatke na poniedzialek do pracy. Co proponujecie do
> tego?
Z repertuaru jakiejś knajpki:
CHILIJSKA
Sałata, papryczki peperoni, kurczak, pomidory, cebula, czosnek,
kolendra
Chociaż do pracy to ona się średnio nadaje, ze względu na "chuch" :)
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |