« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-10-21 10:08:39
Temat: Re: Jaki sos do schabu nadziewanego ?liwkami
>>
>> Moze ona, tak jak ja, nie lubi suchych dan
>
>Ale od kiedy schab ze śliwkami jest suchy?! A ponadto jest sos spod
>pieczeni.
>>
>> Pierz, co lubi sosy
>
>Łoś co też lubi sosy.
U mnie nie ma wlasciwie sosu od pieczeni bo wsiaka we mnie, jak
nikt nie patrzy...a zanim jest podana ta pieczen.
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-10-21 10:25:54
Temat: Re: Jaki sos do schabu nadziewanego śliwkamiUżytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dja6sc$66c$1@nemesis.news.tpi.pl...
> No właśnie. Coś naszła mnie dzisiaj ochota na coś takiego na obiad,
> wcześniej robiłam taki schab jako "wędlinę" do chleba i sos nie był
> potrzebny, co najwyżej chrzan. I teraz stoję przed dylematem co do tego
> pasuje.
Klasyczny polski czarny sos.
Smakowo winien doskonale koresponodować.
Dominik Jan Domin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-10-21 10:42:04
Temat: Re: Jaki sos do schabu nadziewanego śliwkami
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:djafnk$jnn$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:dja6sc$66c$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > No właśnie. Coś naszła mnie dzisiaj ochota na coś takiego na obiad,
> > wcześniej robiłam taki schab jako "wędlinę" do chleba i sos nie był
> > potrzebny, co najwyżej chrzan. I teraz stoję przed dylematem co do tego
> > pasuje.
>
> Klasyczny polski czarny sos.
>
> Smakowo winien doskonale koresponodować.
>
Co to jest klasyczny polski czarny sos???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-10-21 11:29:04
Temat: Re: Jaki sos do schabu nadziewanego śliwkami
Użytkownik "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:djagm2$p52$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości
> news:djafnk$jnn$1@news.onet.pl...
>> Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
>> news:dja6sc$66c$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> > No właśnie. Coś naszła mnie dzisiaj ochota na coś takiego na obiad,
>> > wcześniej robiłam taki schab jako "wędlinę" do chleba i sos nie był
>> > potrzebny, co najwyżej chrzan. I teraz stoję przed dylematem co do tego
>> > pasuje.
>>
>> Klasyczny polski czarny sos.
>>
>> Smakowo winien doskonale koresponodować.
>>
> Co to jest klasyczny polski czarny sos???
Klasyczy sos o kolorze zbliżonym do czarnego :) mam przepis z Compendium
ferculorum z 1682 roku. Książkę mam w domku, internetu nie, więc napisze z
pamięci i ogólnie:
Sekret polega na dodanie do składników sosu (klasyczny sos na rumianej mące
i maśle) prawdziwych powideł śliwkowych, kilka łyżek.
Całość generalnie zwie się czarnym sosem bez juchy, jest też wersja z juchą,
gdzie kolor idzie od krwi, ale wydaje mi się, ze ta powidłowa wersja powinna
pasowac do tegoż schabu. No i jest klasycznie polska, nie jakieś tam wymysły
"fuzion".
Pozdrawiam
Dominik Jan Domin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-10-21 11:36:40
Temat: Re: Jaki sos do schabu nadziewanego śliwkamiWladyslaw Los napisał(a):
> przeprasza, że się z Tobą droczę, ale zafrapowało mnie to, po co
> dodatkowy sos do pieczonego schabu?
To się rzeczywiście czepiasz, Władysławie. W jednej z wrocławskich,
bardzo dobrych NB knajpek, podają roladki schabowe nadziewane śliwkami
(suszonymi) z sosem śliwkowym i kładzionymi kluseczkami. Jak dla mnie
danie jest świetne, choć mężczynzom raczej nie smakuje ze względu na
zbyt dużą zawartość słodkiego smaku ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-10-21 12:05:40
Temat: Re: Jaki sos do schabu nadziewanego ?liwkami
>
> U mnie nie ma wlasciwie sosu od pieczeni bo wsiaka we mnie, jak
> nikt nie patrzy...a zanim jest podana ta pieczen.
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
U mnie też wsiąka ale dzisiaj się powstrzymałam. Przynajmniej na razie. A
sos będzie jakby taki pieczeniowy na bazie tego co w naczyniu z pieczenia
mięsa zostało (dałam luzem parę śliwek). Wygląda to całkiem ciekawie,
smakuje też niczego sobie. Dzięki wszystkim za rady, mało brakowało a na
schabowym by się skończyło a ten tylko teściowej wychodzi wiec ja unikam
jego "produkcji".
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-10-21 13:06:55
Temat: Re: Jaki sos do schabu nadziewanego ?liwkamiOn Fri, 21 Oct 2005 14:05:40 +0200, "Anet" <a...@a...pl> wrote:
>
>>
>> U mnie nie ma wlasciwie sosu od pieczeni bo wsiaka we mnie, jak
>> nikt nie patrzy...a zanim jest podana ta pieczen.
>>
>> Pierz
>> K.T. - starannie opakowana
>
>U mnie te? wsi?ka ale dzisiaj si? powstrzyma?am. Przynajmniej na razie. A
>sos b?dzie jakby taki pieczeniowy na bazie tego co w naczyniu z pieczenia
>mi?sa zosta?o (da?am luzem par? ?liwek). Wygl?da to ca?kiem ciekawie,
>smakuje te? niczego sobie. Dzi?ki wszystkim za rady, ma?o brakowa?o a na
>schabowym by si? sko?czy?o a ten tylko te?ciowej wychodzi wiec ja unikam
>jego "produkcji".
>
>Anet
>
Ja do roznych wieprzowych prduktow robilam sos nabazie sliwek
suszonych i duzej ilosci majeranku, razem sie zmacerowalo i
zawsze bylo (i jest ) dobrym raczej sosem (opinie subiektywne
pozeraczy)
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-10-21 13:39:28
Temat: Re: Jaki sos do schabu nadziewanego ?liwkami
>>Anet
>>
> Ja do roznych wieprzowych prduktow robilam sos nabazie sliwek
> suszonych i duzej ilosci majeranku, razem sie zmacerowalo i
> zawsze bylo (i jest ) dobrym raczej sosem (opinie subiektywne
> pozeraczy)
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
O wlasnie czegos mi brakowalo, a to pewnie brak majeranku. Na szczescie nic
straconego ide dosypac i spróbowac (mam nadzieje po raz ostatni bo jak tak
dalej pójdzie to reszta nie bedzie miala czym miesa polac)
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-10-21 17:02:05
Temat: Re: Jaki sos do schabu nadziewanego ?liwkamiOn Fri, 21 Oct 2005 15:39:28 +0200, "Anet" <a...@a...pl> wrote:
>
>>>Anet
>>>
>> Ja do roznych wieprzowych prduktow robilam sos nabazie sliwek
>> suszonych i duzej ilosci majeranku, razem sie zmacerowalo i
>> zawsze bylo (i jest ) dobrym raczej sosem (opinie subiektywne
>> pozeraczy)
>>
>> Pierz
>> K.T. - starannie opakowana
>
>O wlasnie czegos mi brakowalo, a to pewnie brak majeranku. Na szczescie nic
>straconego ide dosypac i spróbowac (mam nadzieje po raz ostatni bo jak tak
>dalej pójdzie to reszta nie bedzie miala czym miesa polac)
>
>Anet
>
Ale pamietaj, ze sliwki z majerankiem musza sie tak dlugo raczej
dusic czy cos, sos sie sam zageszcza
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-10-21 17:23:29
Temat: Re: Jaki sos do schabu nadziewanego śliwkamiIn article <djajs1$vgv$3@proxy.provider.pl>, medea <e...@p...fm>
wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
>
> > przeprasza, że się z Tobą droczę, ale zafrapowało mnie to, po co
> > dodatkowy sos do pieczonego schabu?
>
> To się rzeczywiście czepiasz, Władysławie. W jednej z wrocławskich,
> bardzo dobrych NB knajpek, podają roladki schabowe nadziewane śliwkami
> (suszonymi) z sosem śliwkowym i kładzionymi kluseczkami. Jak dla mnie
> danie jest świetne, choć mężczynzom raczej nie smakuje ze względu na
> zbyt dużą zawartość słodkiego smaku ;-).
Zrozumiałem, że chodzi o schab pieczony nadziewany śliwkami.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |