« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-25 13:43:31
Temat: Jakie przyprawy i do czego?Siedze w pracy (o rany, poniedzialek...) i mysle o miesku. Czesto robie
pieczone, smazone i duszone miesko i uzywam do nich swego rodzaju stalego
zestawu przypraw. Ale chcialabym ten zestaw poszerzyc (byc moze) Mam pytanie
w zwiazku z tym. Jakich przypraw na pewno NIE POWINNO sie stosowac do
pieczonych, smazonych albo duszonych mies. Chodzi mi zarowno o drob jak o
nie-drob. Rybe moze wylaczmy.
I drugie pytanie: robilam lososia i dalam do niego tymianku. Kiedys na
grupie byl przepis z rozmarynem. Ale jak chcialam kupic rozmaryn, to na
opakowaniu nie bylo napisane, ze mozna go stosowac do ryb PIECZONYCH (bo
losos byl w folii pieczony, wyszedl zreszta swietny). Czy mozna dac rozmaryn
do ryb pieczonych?
Z gory dzieki za odpowiedz.
Mapet
PS. Do 16 jeszcze ponad godzina. Wam tez chce sie tak spac?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-25 13:56:08
Temat: Re: Jakie przyprawy i do czego?From: "Mapet" <m...@p...onet.pl>
> Siedze w pracy (o rany, poniedzialek...) i mysle o miesku. Czesto robie
> pieczone, smazone i duszone miesko i uzywam do nich swego rodzaju stalego
> zestawu przypraw. Ale chcialabym ten zestaw poszerzyc (byc moze) Mam
pytanie
> w zwiazku z tym. Jakich przypraw na pewno NIE POWINNO sie stosowac do
> pieczonych, smazonych albo duszonych mies. Chodzi mi zarowno o drob jak o
> nie-drob. Rybe moze wylaczmy.
>
> I drugie pytanie: robilam lososia i dalam do niego tymianku. Kiedys na
> grupie byl przepis z rozmarynem. Ale jak chcialam kupic rozmaryn, to na
> opakowaniu nie bylo napisane, ze mozna go stosowac do ryb PIECZONYCH (bo
> losos byl w folii pieczony, wyszedl zreszta swietny). Czy mozna dac
rozmaryn
> do ryb pieczonych?
To Twoj nos powinien decydować o tym, co dodajesz, a nie 'zastosowanie' na
opakowaniu.
Najpierw probuj na malych kawalkach :-)
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 14:10:34
Temat: Re: Jakie przyprawy i do czego?> To Twoj nos powinien decydować o tym, co dodajesz, a nie 'zastosowanie' na
> opakowaniu.
> Najpierw probuj na malych kawalkach :-)
Swieta racja, probuje od czasu do czasu na malych kawalkach (np. odkrylam,
ze przyprawa do grila (sic!) nadaje sie bardzo fajnie do piersi kurzeczych
smazonych jak schabowe, albo do duszonej lopatki). Chodzi mi jednak o to,
zeby nie zepsuc czegos niepotrzebnie i dlatego chce maksymalnie zawezic krag
"podejrzanych". Nigdy np. nie dodalam curry do ryby i nie wiem, czy mam
ryzykowac. nieudane eksperymenty bija po kieszeni, ot co. :)))))
Mapet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 14:22:06
Temat: Re: Jakie przyprawy i do czego?From: "Mapet" <m...@p...onet.pl>
> To Twoj nos powinien decydować o tym, co dodajesz, a nie 'zastosowanie' na
> opakowaniu.
> Najpierw probuj na malych kawalkach :-)
Swieta racja, probuje od czasu do czasu na malych kawalkach (np. odkrylam,
ze przyprawa do grila (sic!) nadaje sie bardzo fajnie do piersi kurzeczych
smazonych jak schabowe, albo do duszonej lopatki). Chodzi mi jednak o to,
zeby nie zepsuc czegos niepotrzebnie i dlatego chce maksymalnie zawezic krag
"podejrzanych". Nigdy np. nie dodalam curry do ryby i nie wiem, czy mam
ryzykowac. nieudane eksperymenty bija po kieszeni, ot co. :)))))
Mapet
curry mozesz dodac do gotowego juz kawaleczka [kesa] ryby - ciut, ciut,
tylko na sprobowanie.
Generalnie to ryzykowna przyprawa - trzeba ja lubic. Nie mowiac o tym, ze sa
jej rozne rodzaje.
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 16:21:39
Temat: Re: Jakie przyprawy i do czego?Nigdy np. nie dodalam curry do ryby i nie wiem, czy mam
> ryzykowac. nieudane eksperymenty bija po kieszeni, ot co. :)))))
> Mapet
>
>
A to żałuj, bo ryba curry z bananami jest pyszna, a przyprawy
grillowej
używałem nawet do sałaty " ze śmieciami" i olejem, jak nie miałem
nic pod ręką i wyszło dobre
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 08:32:12
Temat: Re: Jakie przyprawy i do czego?Nadal mi nikt nie odpowiedzial na pytanie, czy rozmaryn mozna stosowac do
pieczonych ryb. A ja czekam i czekam i czekam i czekam.......
I pozdrawiam
Mapet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 09:37:55
Temat: Re: Jakie przyprawy i do czego?"Mapet" <m...@p...onet.pl> wrote:
>Nadal mi nikt nie odpowiedzial na pytanie, czy rozmaryn mozna stosowac do
>pieczonych ryb. A ja czekam i czekam i czekam i czekam.......
..srodziemnomorscy do ryb morskich chetnie stosuja
rozmaryn...jednak jest to galazka swiezego rozmarynu, kotrym obkladaja
rybe i razem z oliwa i pieprzem calosc sie zgryza...potem jak
pieka rybe to np. poklepuja galazka rozmarynu i jakby nie patrzec
aromat rozmarynu jest....dla mnie bomba...
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 11:06:03
Temat: Re: Jakie przyprawy i do czego?> ..srodziemnomorscy do ryb morskich chetnie stosuja
> rozmaryn...jednak jest to galazka swiezego rozmarynu, kotrym obkladaja
> rybe i razem z oliwa i pieprzem calosc sie zgryza...potem jak
> pieka rybe to np. poklepuja galazka rozmarynu i jakby nie patrzec
> aromat rozmarynu jest....dla mnie bomba...
>
O dzieki, bratnia duszo! Teraz juz z czystym sumieniem go kupie.Pozdrawiam
Mapet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 14:07:18
Temat: Re: Jakie przyprawy i do czego?> A to żałuj, bo ryba curry z bananami jest pyszna, a przyprawy
> grillowej
.....
> pozdr.Alex
Brzmi bardziej niz bardzo zachecajaco :o))
Mozna pousmiechac sie o jakies szczegoly?
:o))))))))))))))))))))))))))))
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://www.kuchenny.faq.prv.pl/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 15:46:01
Temat: Re: Jakie przyprawy i do czego?
Użytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:a7pvaq$fhh$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > A to żałuj, bo ryba curry z bananami jest pyszna, a przyprawy
> > grillowej
> .....
> > pozdr.Alex
>
> Brzmi bardziej niz bardzo zachecajaco :o))
> Mozna pousmiechac sie o jakies szczegoly?
> :o))))))))))))))))))))))))))))
>
> Bozenka z Wilna :o)
Bardzo prosto- wykwintne :
dwie pokrojone w piórka cebule należy zeszklić na maśle z curry
słodkim lub ostrym (zależnie od temperamentu) dodać 2 pocięte w 8-
16 jabłka poddusić
Do powstałego sosu dodać pokrojonego w trójkąty banana i
pokrojonego w kostkę podsmażonego dorsza albo inną białą rybę,
lekko razem poddusić i podawać z ryżem.
pozdr. Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |