« poprzedni wątek | następny wątek » |
61. Data: 2007-05-07 14:08:49
Temat: Re: Jogurt?Panslavista napisał(a):
> "JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
> news:1178545517.616673.116090@w5g2000hsg.googlegroup
s.com...
> On 7 Maj, 14:01, Ikselka wrote:
>
>>[...]
>>słoiki np. po dżemie, byle małe. Ustawiam w szafce z podświetlanym dnem
>>(mam taką nad zlewozmywakiem), w której jest ciepło od żarówki pod
>>spodem - i zostawiam na 24 godziny. [...]
>
>
> Chwila, chwila...
> Sorry za te moje 3 grosze, ale czy tu nie ma błędu w sztuce?
> Światło przecież pozbawia mleko pewnych mikroelementów;p
Słoneczne, słoneczne tak :-)
A poza tym gdzie tu światło? - ono jest POD półką, którą lampka ogrzewa:
półka jest ciepła, grzeje kubeczki od spodu, jak również ogrzewa
powietrze wokół nich. To zdaje egzamin świetnie, i nie grozi
przegrzaniem jogurtu ani innym niebezpieczeństwem, byle żarówka nie była
zbyt mocna :-)
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
62. Data: 2007-05-07 14:42:32
Temat: Re: Jogurt?JaMyszka napisał(a):
> On 7 Maj, 14:01, Ikselka wrote:
>
>>[...]
>>słoiki np. po dżemie, byle małe. Ustawiam w szafce z podświetlanym dnem
>>(mam taką nad zlewozmywakiem), w której jest ciepło od żarówki pod
>>spodem - i zostawiam na 24 godziny. [...]
>
>
> Chwila, chwila...
> Sorry za te moje 3 grosze, ale czy tu nie ma błędu w sztuce?
> Światło przecież pozbawia mleko pewnych mikroelementów;p
> Czyż nie jest bezpieczniej podgrzać mleko do temp. 40 st. C, a po
> wlaniu "zaczynu jogurtowego/kefirowego" przetrzymać je w lodówce
> turystycznej (bez wsadu mrożącego działa jak termos) lub metodą
> naszych babć, wsadzić pod pierzynę?
A będzie tam stała temp. ok. 25-27 st C przez 24 godziny?
W temp. 40 st C giną np. drożdże, więc może i bakterie jogurtowe... A
nie chodzi tu o światło, lecz o ciepło - odpowiedziałam chwilę wcześniej
na post Panslavisty, a właściwie na Twój - zacytowany przez niego.
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
63. Data: 2007-05-07 14:47:35
Temat: Re: Jogurt?
"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:f1ne63$k3n$1@nemesis.news.tpi.pl...
> JaMyszka napisał(a):
> > On 7 Maj, 14:01, Ikselka wrote:
> >
> >>[...]
> >>słoiki np. po dżemie, byle małe. Ustawiam w szafce z podświetlanym dnem
> >>(mam taką nad zlewozmywakiem), w której jest ciepło od żarówki pod
> >>spodem - i zostawiam na 24 godziny. [...]
> >
> >
> > Chwila, chwila...
> > Sorry za te moje 3 grosze, ale czy tu nie ma błędu w sztuce?
> > Światło przecież pozbawia mleko pewnych mikroelementów;p
> > Czyż nie jest bezpieczniej podgrzać mleko do temp. 40 st. C, a po
> > wlaniu "zaczynu jogurtowego/kefirowego" przetrzymać je w lodówce
> > turystycznej (bez wsadu mrożącego działa jak termos) lub metodą
> > naszych babć, wsadzić pod pierzynę?
>
> A będzie tam stała temp. ok. 25-27 st C przez 24 godziny?
> W temp. 40 st C giną np. drożdże, więc może i bakterie jogurtowe... A
> nie chodzi tu o światło, lecz o ciepło - odpowiedziałam chwilę wcześniej
> na post Panslavisty, a właściwie na Twój - zacytowany przez niego.
Czasem na allegro mozna kupić niedrogo kuwety termostatowane - wystarczy
nastawić temperaturę a naczynia z mlekiem wstawić do wody.
Druga opcja - kupić grzałke (jedną - dwie - doświadczalnie dobrać do
termometru) do akwarium i użyć np. niepotrzebnego akwarium, może być inne
naczynie na wodę albo też zrobić sobie takie - u szklarza...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
64. Data: 2007-05-07 14:51:25
Temat: Re: Jogurt?On 7 Maj, 16:08, Ikselka wrote:
> >>[...]
> >>słoiki np. po dżemie, byle małe. Ustawiam w szafce z podświetlanym dnem
> >>(mam taką nad zlewozmywakiem), w której jest ciepło od żarówki pod
> >>spodem - i zostawiam na 24 godziny. [...]
> > Chwila, chwila...
> > Sorry za te moje 3 grosze, ale czy tu nie ma błędu w sztuce?
> > Światło przecież pozbawia mleko pewnych mikroelementów;p
> Słoneczne, słoneczne tak :-)
> A poza tym gdzie tu światło? - ono jest POD półką, którą lampka ogrzewa:
> półka jest ciepła, grzeje kubeczki od spodu, jak również ogrzewa
> powietrze wokół nich. To zdaje egzamin świetnie, i nie grozi
> przegrzaniem jogurtu ani innym niebezpieczeństwem, byle żarówka nie była
> zbyt mocna :-)
No to oki:)
Bo ja widziałam już te trendy szafki ze szklanymi półkami i
drzwiczkami - oświetlonymi wewnątrz;p
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
65. Data: 2007-05-07 16:50:34
Temat: Re: Jogurt?JaMyszka <f...@g...com> napisał(a):
> Czy=BF nie jest bezpieczniej podgrza=E6 mleko do temp. 40 st. C, a po
> wlaniu "zaczynu jogurtowego/kefirowego" przetrzyma=E6 je w lod=F3wce
> turystycznej (bez wsadu mro=BF=B1cego dzia=B3a jak termos) lub metod=B1
> naszych bab=E6, wsadzi=E6 pod pierzyn=EA?
Można wlać do termosu. A ja korzystam z "maszynki" do jogurtu.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
66. Data: 2007-05-07 21:40:14
Temat: Re: OT Tanie soki z supermarketow"Barbara" <b...@i...com.pl> wrote in message
news:003e01c7903b$ba6f3930$2b016957@homeb60zjvrlf5..
.
>
> ----- Original Message -----
> From: "Ikselka" <i...@w...pl>
(...)
Generalnie wyższej klasy językoznawcy mają bardzo liberalne podejście do
spraw języka. Uważają, że to my użytkwnicy jesteśmy twórcami języka i my go
kształtujemy. Miodek czy Bralczyk mają właśnie takie podejście. Podrzędny
nauczycielina może uważać, że to on jest jedynym odpowiedzialnym i
uprawnionym do tworzenia standardów językowych i do rozwoju języka.
MK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
67. Data: 2007-05-08 00:03:26
Temat: Re: Jogurt?> Dzięki za przepis. Muszę wypróbować bo jakoś nigdy nie robiłam
> a to łatwe się wydaje. Gorzej, ze nie mam podświetlanej
> szafki... ;-)
http://allegro.pl/item190384089.html
Albo coś podobnego. Maty też są ale kabel tańszy i działa. Kup
jakieś 25W, zależy jak duża szafka i zrób test, jak będzie za
ciepło to możesz leciutko uchylać drzwiczki.
Jakby interesowało cię ile zapłacisz za prąd to prz 25W w Rejonie
Energetycznym Legionowo będzie to jakieś 21 groszy za dobę
grzania jogurtu :).
A jogurt faktycznie pyszny wychodzi :) U mnie w marketach mają
mrożone truskawki (truskawki z jagodami i truskawki z jabłkiem
też) w kubeczkach takich jak jogurty, idealne połączenie. Jogurt
tzw. pitny się chowa.
Smacznego :)
--
Dawid Talarczyk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
68. Data: 2007-05-08 07:25:58
Temat: Re: OT Tanie soki z supermarketowUżytkownik "Sanctum Officium" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:f1o6bq$88r$1@inews.gazeta.pl...
> "Barbara" <b...@i...com.pl> wrote in message
> news:003e01c7903b$ba6f3930$2b016957@homeb60zjvrlf5..
.
>>
>> ----- Original Message -----
>> From: "Ikselka" <i...@w...pl>
>
> (...)
>
> Generalnie wyższej klasy językoznawcy mają bardzo liberalne podejście do
> spraw języka. Uważają, że to my użytkwnicy jesteśmy twórcami języka i my
> go
> kształtujemy. Miodek czy Bralczyk mają właśnie takie podejście. Podrzędny
> nauczycielina może uważać, że to on jest jedynym odpowiedzialnym i
> uprawnionym do tworzenia standardów językowych i do rozwoju języka.
Naprawdę uważasz, że jak się w TV promują, to są wyższej klasy
językoznawcami?
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
69. Data: 2007-05-08 07:28:00
Temat: Re: Tanie soki z supermarketowUżytkownik "J-23" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1178448115.962297.132270@e65g2000hsc.googlegrou
ps.com...
On 6 Maj, 01:29, "Sanctum Officium" <k...@g...pl> wrote:
>
>> Nie, pisze wyraźnie, że ma 100% soku.
> - jest napisane...
Moze być i pisze. Sok pisze o sobie: "mam 100%" ;-)
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
70. Data: 2007-05-08 16:14:58
Temat: Re: OT Tanie soki z supermarketow"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:f1p8ue$h7f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Sanctum Officium" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:f1o6bq$88r$1@inews.gazeta.pl...
> > "Barbara" <b...@i...com.pl> wrote in message
> > news:003e01c7903b$ba6f3930$2b016957@homeb60zjvrlf5..
.
> >>
> >> ----- Original Message -----
> >> From: "Ikselka" <i...@w...pl>
> >
> > (...)
> >
> > Generalnie wyższej klasy językoznawcy mają bardzo liberalne podejście do
> > spraw języka. Uważają, że to my użytkwnicy jesteśmy twórcami języka i my
> > go
> > kształtujemy. Miodek czy Bralczyk mają właśnie takie podejście.
Podrzędny
> > nauczycielina może uważać, że to on jest jedynym odpowiedzialnym i
> > uprawnionym do tworzenia standardów językowych i do rozwoju języka.
>
> Naprawdę uważasz, że jak się w TV promują, to są wyższej klasy
> językoznawcami?
To tylko dwa przykłady. Słyszałem wypowiedź osoby z Rady Języka Polskiego
(czy jak to się nazywa), mówiła to samo.
MK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |