« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-16 06:22:59
Temat: KUSKUS i tutka do wyciskania ciastaChwalę się publicznie, że wczoraj nabyłam jakąś taniochę do wyciskania
ładnego kształtu ciasteczek przez plastikowe końcówki zakończone szmatą :)
Niedługo wypróbuję jakieś eklery czy co...
Kupiłam też kilo kuskusu za 5 złotych , w związku z tym mam pytanie. Jakie
wymyślne potrawy, albo nie wymyślne, ale smaczne robicie z tą smieszną
kaszką??
Mnie się jak dotąd udało ją wykorzystać jako wypełniacz zamiast ryżu albo
ziemniaków do mięs z sosami (rewelka) plus dwie sałatki, w tym jedną z rybą
i majonezem a drugą wprost przeciwnie :)
Czekam na propozycje.
żarłoczna Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-16 06:39:05
Temat: Re: KUSKUS i tutka do wyciskania ciastaDorotko, zajrzyj do puszkkki, tak kuskusu powinno być sporo.
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 07:02:06
Temat: Re: KUSKUS i tutka do wyciskania ciasta
Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a9ggrs$eaj$...@n...tpi.pl...
> Dorotko, zajrzyj do puszkkki, tak kuskusu powinno być sporo.
>
> pozdrawiam
> Basia
> >
>
>
dobry pomysł :)
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 07:31:38
Temat: Re: KUSKUS i tutka do wyciskania ciasta"Wkn" <w...@w...pl> mówi:
> Kupiłam też kilo kuskusu za 5 złotych , w związku z tym mam pytanie.
> Jakie wymyślne potrawy, albo nie wymyślne, ale smaczne robicie z tą
> smieszną kaszką??
w sałatkach jest świetny. zaparzony kuskus z pomidorami (hmmm... :-),
szczypiorkiem i na przykład zielonym groszkiem + rodzynki. pożywne i
smaczne.
pod sosami (duszony por w sosie pomidorowym z fasolą czerwoną i zestawem
warzyw - np. mrożonką meksykańską/cukinią, papryką itp)
tak samo jaką brązowy ryż z bakaliami.
z samą oliwą i czosnkiem podgrzany + daktyl od czasu do czasu.
--
wojmat <mailto:w1m@o2.pl> l i v e
e v i l
v i l e
v e i l <http://piksele.vege.pl>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 07:36:08
Temat: Re: KUSKUS i tutka do wyciskania ciasta
>
>>Czekam na propozycje.
>
>.znalazlam kiedys u Francuzow ciasto na bazie kuskusa z
>bakaliami, sokiem pomaranczowym i podlane dobrym alkoholem...tez
>ciekawostka...ale obecnie jej nie mam przy sobie...
>
>AgataW
znajdz koniecznie
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 07:46:02
Temat: Re: KUSKUS i tutka do wyciskania ciasta"Wkn" <w...@w...pl> wrote:
>Czekam na propozycje.
.znalazlam kiedys u Francuzow ciasto na bazie kuskusa z
bakaliami, sokiem pomaranczowym i podlane dobrym alkoholem...tez
ciekawostka...ale obecnie jej nie mam przy sobie...
AgataW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 07:50:51
Temat: Re: KUSKUS (P)AgataW <a...@g...com.pl> wrote:
Nie ręczę za dokładność w tłumaczeniu ale piszę może jako ciekawostkę.
2 szklanki kuskusu, 2 szklanki soku pomarańczowego, 2 op. cukru
waniliowego, 6 jaj, 250gr. cukru, 50cl śmietany płynnej,
nieposiekane skórki pomarańczowe i ew. łyzka Cointreau Kaszę
wymieszać z sokiem pomarańczowym. Zostawić na 8 minut i porozbijać
ewentualne grudki. Dodać jaja, cukier, śmietankę i strte skórki z
pomarańczy. Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i piec około
20 minut w temp. 180C Wyjąc i polać sokiem pomarńczowym
wymieszanym z Cointreau.... AgataW
KEKS JOGURTOWO-KOKOSOWY Z KASZY KUSKUS
250 g kuskusu 500 ml jagurtu 100 g wiorkow kokosowych 100 g
cukru rodzynki migdaly lub orzechy do dekoracji 2 lyzki masla pol
szkl wody --- wsypac kuskus do salaterki i wymieszac z jogurtem
i woda dodac cukier, wiorki i rodzynki - wymieszac wlac
mieszanke do formy, odczekac 5 minut wyrysowac duzym nozem
szachownice z rombow na powierzchni rombu (oh - jak to skomplikowanie
brzmi...) i udekorowac orzechami piec 30 min (200 stopni) - po
upieczeniu pozostawic do ostudzenia, ale nie wyjmowac z formy
przed wyjeciem z formy keks wrzucic do lodowki (ok. 3 godzin)
:KROPKA (pl.soc.wegetarianizm)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 08:42:28
Temat: Re: KUSKUS i tutka do wyciskania ciastaFrom: Wkn <w...@w...pl>
> Chwalę się publicznie, że wczoraj nabyłam jakąś taniochę do wyciskania
> ładnego kształtu ciasteczek przez plastikowe końcówki zakończone szmatą :)
> Niedługo wypróbuję jakieś eklery czy co...
Juz opowiadalam, ze ma taki pistolet do wyciskania ciastek? Napelniam nim
canelloni ;-))
> Kupiłam też kilo kuskusu za 5 złotych , w związku z tym mam pytanie. Jakie
> wymyślne potrawy, albo nie wymyślne, ale smaczne robicie z tą smieszną
> kaszką??
> Mnie się jak dotąd udało ją wykorzystać jako wypełniacz zamiast ryżu albo
> ziemniaków do mięs z sosami (rewelka) plus dwie sałatki, w tym jedną z
rybą
> i majonezem a drugą wprost przeciwnie :)
Tez stosuje jako wypelniacz. Moja tesciowa podala mi rewelacyjny przepis na
sos do kuskusu, podobno oryginalnie marokanski:
szklanka cieciorki
pol kurczaka
0,5 kilo jagnieciny
3 papryki kolorowe
2 male cukinie
2 srednie marchewki
kawalek selera
pietruszka
sol, cayenne, curry, kardamon zielony
Cieciorke namoczyc, zalac nowa woda, dodac miesa, posolic, pocayenne,
pocurry (duzo), wrzucic 3-4 straczki (??? czy to stronczki? moje tak
wygladaja ;-)), marchewke, pietruszke i seler, gotowac do miekkosci. Mieso i
warzywa wyjac, pokroic w kawalki na jeden kens (warzywa w plasterki),
spowrotem do wywaru, dodac pokrojone w kwadraty papryki i w plasterki
cukinie, pogotowac jeszcze przez 15 min. az warzywa zmiekna. Towaru powinno
byc znacznie wiecej niz wody. Do kuskusu rzeczywiscie rewelacyjnie pasuje,
szczegolnie ze wzgledu na cieciorke - nie wiem czemu, ale swietnie ze soba
graja.
Ostatnio, zamiast cayenne, wrzucilam do sosu 2 papryczki piri-piri. To byl
buond ;-)) Ale przezylismy.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 08:51:10
Temat: Re: KUSKUS i tutka do wyciskania ciasta
Użytkownik Agnieszka Nowak <i...@r...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:01ed01c1e521$83d76f20$e007fea9@hppcvnmvhhid.
..
> Ostatnio, zamiast cayenne, wrzucilam do sosu 2 papryczki piri-piri. To byl
> buond ;-)) Ale przezylismy.
>
ach te piri piri ponoć lubią w Afryce. Mąż toto chciał kupić do pizzy, bo mu
się z papryczkami chili pomyliły, ale na szczęscie złapałam go w porę na
gorącym uczynku :)
A i tak kroję te chili na malutkie kawałki, zeby dziury w pizzy nie wyżarły
:)))
\
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 10:01:28
Temat: Re: KUSKUS i tutka do wyciskania ciastaFrom: Wkn <w...@w...pl>
> ach te piri piri ponoć lubią w Afryce.
Pewnie truja nimi muchy tse-tse
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |