« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-12 19:38:46
Temat: Kalafiorek (P)Idzie sezon karafiorowy i bede ten cu kwiat jadac tak:
kalafiora podzielic w male rozyczki, obgotowac w osolonej wodzie
tylko chwilke coby jeszcze twardy byl. I dalej sa dwie wersje
1. Na patelni rozpuscic maslo wrzucic kalafiora i na malym ogniu
zrumienic a pod koniek posypac spora iloscia parmezanu
2. Zaroodporne naczynie wysmarowac maselkiem, ulozyc kalafiora
i posypac parmezanem, wstawic do piekarnika na 15-20 min.
Obie wersje sa dobre, popijane bialym wytrawnym winkiem.
A jak wy jadacie kalafiorka?
Marychna
----------------------------------------------------
------------------
Tak wiele, za darmo... >>> http://link.interia.pl/f15c6
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-12 20:30:36
Temat: Re: Kalafiorek (P)
Uzytkownik "Marychna" <c...@i...pl> napisal w wiadomosci
news:3CDEE119.21304.2D6C0D@localhost...
> A jak wy jadacie kalafiorka?
Surowego, z dodatkiem groszku i majonezu (wersja light: jogurt z majonezem).
Kamila Pe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-12 22:55:44
Temat: Re: Kalafiorek (P)
Użytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3CDEE119.21304.2D6C0D@localhost...
> A jak wy jadacie kalafiorka?
>
> Marychna
>
Salatka:
rozyczki surowego kalafiora, kukurydza z puszki, pieczarki surowe w
talarkach w ilosci polowa objetosci kalafiora skropione sokiem z cytryny,
majonez, sol, pieprz.
Jeszcze czesciej ugotowany na jedrnie, polany sosem z jogurtu, czosnku i
zieleniny roznej.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 07:59:08
Temat: Re: Kalafiorek (P)> A jak wy jadacie kalafiorka?
Najzwyczajniej w swiecie: ugotowany na miekko i potem na patelnie z
maselkiem i tarta bulka, zeby sie obtoczyl. Taki na cieplo.
Mapetka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 08:18:26
Temat: Re: Kalafiorek (P)Marychna wrote:
> Idzie sezon karafiorowy i bede ten cu kwiat jadac tak:
> kalafiora podzielic w male rozyczki, obgotowac w osolonej wodzie
> tylko chwilke coby jeszcze twardy byl. I dalej sa dwie wersje
> 1. Na patelni rozpuscic maslo wrzucic kalafiora i na malym ogniu
> zrumienic a pod koniek posypac spora iloscia parmezanu
> 2. Zaroodporne naczynie wysmarowac maselkiem, ulozyc kalafiora
> i posypac parmezanem, wstawic do piekarnika na 15-20 min.
>
> Obie wersje sa dobre, popijane bialym wytrawnym winkiem.
> A jak wy jadacie kalafiorka?
> Marychna
>
Do wody sol i cukier. Po odcedzeniu: zrumieniona tarta bulka na oleju +
maselko - to na kalafiora i calosc posypana cukrem :-)
Podobnie robie zreszta gotowane rzodkiewki a takze kapuste podzielona na 4
czesci.
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 09:38:35
Temat: Re: Kalafiorek (P)On 12 May 2002 21:38:46 +0200, c...@i...pl (Marychna)
wrote:
>Idzie sezon karafiorowy i bede ten cu kwiat jadac tak:
>kalafiora podzielic w male rozyczki, obgotowac w osolonej wodzie
>tylko chwilke coby jeszcze twardy byl. I dalej sa dwie wersje
>1. Na patelni rozpuscic maslo wrzucic kalafiora i na malym ogniu
>zrumienic a pod koniek posypac spora iloscia parmezanu
>2. Zaroodporne naczynie wysmarowac maselkiem, ulozyc kalafiora
>i posypac parmezanem, wstawic do piekarnika na 15-20 min.
>
>Obie wersje sa dobre, popijane bialym wytrawnym winkiem.
>A jak wy jadacie kalafiorka?
>
>Marychna
>
>
albo prosto z wody (wtedy czuje sie smak danego warzywa...) al
dente albo prosto z wody al dente pod pierzyna sosu serowego,
zapieczony
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsgroups.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsgroups.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 10:23:20
Temat: Re: Kalafiorek (P)> A jak wy jadacie kalafiorka?
> Marychna
Uwielbiam zapiekanke kalafiorowa. Kalafiorek obgotowac lekko, nieduze
rozyczki ulozyc na przemian z kielbasa lub nawet parowkami w naczyniu
zaroodpornym, zalac to wszystko beszamelem, posypac od serca serem i
siup do piekarnika. mniammm..... marzenie....
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 10:30:40
Temat: Re: Kalafiorek (P)> > A jak wy jadacie kalafiorka?
> > Marychna
>
Kalafiorek ugotować i do tego:
- pomidorki w ćwiartki
- ogórek kiszony w plasterki
- kukurydzę
- jajka w ćwiartki
- ogórek zielony w .np. kostkę grubszą
Polać sosem jogurtowym z duża ilością koperku:)
Pozdrawiam,
Mich
ph. hm, hm...czyżby to mój debiut?:)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 10:38:08
Temat: Re: Kalafiorek (P)> > A jak wy jadacie kalafiorka?
> > Marychna
Salatka kalafiorowa (najlepiej do posiadaczy lubczyku swiezego)
wersja podstawowa:
1 glowka kalafiora dzielona na rozyczki i lekko sparzona
2 ugotowane marchwie pokrojone w plastry
1 peczek natki pietruszki pokroic
1 mala cebulka drobno pokrojona
1 galazka lubczyku posiekac
1 pomidor pozbawiony skorki, nasion i pokrojony w kostke
sos (zmiksowac):
1/2 szkl. majonezu
200g jogurtu nat.
1 zabek czosnku (wycisniety)
1/2 lyzeczki cukru albo miodu
szczypta soli
Skladniki wrzucic do salaterki, zalac sosem, powinno sie przegryzc min pol
godziny.
Robilam bez lubczyku, ale to nie ten sam wymiar salatki ;)) Bez majonezu tez
moze byc, ale do sosu trzeba uzyc chociaz lyzke musztardy.
wersja niepodstawowa - wiadomo: dodatki nawinie ;)))
Castle
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 11:32:53
Temat: Re: Kalafiorek (P)> ph. hm, hm...czyżby to mój debiut?:)
chyba wszystko na to wskazuje :))
Mapet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |