Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kalafiorek (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kalafiorek (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-12 19:38:46

Temat: Kalafiorek (P)
Od: c...@i...pl (Marychna) szukaj wiadomości tego autora

Idzie sezon karafiorowy i bede ten cu kwiat jadac tak:
kalafiora podzielic w male rozyczki, obgotowac w osolonej wodzie
tylko chwilke coby jeszcze twardy byl. I dalej sa dwie wersje
1. Na patelni rozpuscic maslo wrzucic kalafiora i na malym ogniu
zrumienic a pod koniek posypac spora iloscia parmezanu
2. Zaroodporne naczynie wysmarowac maselkiem, ulozyc kalafiora
i posypac parmezanem, wstawic do piekarnika na 15-20 min.

Obie wersje sa dobre, popijane bialym wytrawnym winkiem.
A jak wy jadacie kalafiorka?

Marychna

----------------------------------------------------
------------------
Tak wiele, za darmo... >>> http://link.interia.pl/f15c6


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-12 20:30:36

Temat: Re: Kalafiorek (P)
Od: "Kamila Perczak" <c...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Marychna" <c...@i...pl> napisal w wiadomosci
news:3CDEE119.21304.2D6C0D@localhost...

> A jak wy jadacie kalafiorka?

Surowego, z dodatkiem groszku i majonezu (wersja light: jogurt z majonezem).

Kamila Pe.






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-12 22:55:44

Temat: Re: Kalafiorek (P)
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3CDEE119.21304.2D6C0D@localhost...


> A jak wy jadacie kalafiorka?
>
> Marychna
>
Salatka:
rozyczki surowego kalafiora, kukurydza z puszki, pieczarki surowe w
talarkach w ilosci polowa objetosci kalafiora skropione sokiem z cytryny,
majonez, sol, pieprz.
Jeszcze czesciej ugotowany na jedrnie, polany sosem z jogurtu, czosnku i
zieleniny roznej.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-13 07:59:08

Temat: Re: Kalafiorek (P)
Od: "Mapet\(ka\)" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> A jak wy jadacie kalafiorka?

Najzwyczajniej w swiecie: ugotowany na miekko i potem na patelnie z
maselkiem i tarta bulka, zeby sie obtoczyl. Taki na cieplo.
Mapetka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-13 08:18:26

Temat: Re: Kalafiorek (P)
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

Marychna wrote:
> Idzie sezon karafiorowy i bede ten cu kwiat jadac tak:
> kalafiora podzielic w male rozyczki, obgotowac w osolonej wodzie
> tylko chwilke coby jeszcze twardy byl. I dalej sa dwie wersje
> 1. Na patelni rozpuscic maslo wrzucic kalafiora i na malym ogniu
> zrumienic a pod koniek posypac spora iloscia parmezanu
> 2. Zaroodporne naczynie wysmarowac maselkiem, ulozyc kalafiora
> i posypac parmezanem, wstawic do piekarnika na 15-20 min.
>
> Obie wersje sa dobre, popijane bialym wytrawnym winkiem.
> A jak wy jadacie kalafiorka?
> Marychna
>

Do wody sol i cukier. Po odcedzeniu: zrumieniona tarta bulka na oleju +
maselko - to na kalafiora i calosc posypana cukrem :-)
Podobnie robie zreszta gotowane rzodkiewki a takze kapuste podzielona na 4
czesci.
Barbara





--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-13 09:38:35

Temat: Re: Kalafiorek (P)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 12 May 2002 21:38:46 +0200, c...@i...pl (Marychna)
wrote:

>Idzie sezon karafiorowy i bede ten cu kwiat jadac tak:
>kalafiora podzielic w male rozyczki, obgotowac w osolonej wodzie
>tylko chwilke coby jeszcze twardy byl. I dalej sa dwie wersje
>1. Na patelni rozpuscic maslo wrzucic kalafiora i na malym ogniu
>zrumienic a pod koniek posypac spora iloscia parmezanu
>2. Zaroodporne naczynie wysmarowac maselkiem, ulozyc kalafiora
>i posypac parmezanem, wstawic do piekarnika na 15-20 min.
>
>Obie wersje sa dobre, popijane bialym wytrawnym winkiem.
>A jak wy jadacie kalafiorka?
>
>Marychna
>
>
albo prosto z wody (wtedy czuje sie smak danego warzywa...) al
dente albo prosto z wody al dente pod pierzyna sosu serowego,
zapieczony

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsgroups.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsgroups.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-13 10:23:20

Temat: Re: Kalafiorek (P)
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A jak wy jadacie kalafiorka?
> Marychna

Uwielbiam zapiekanke kalafiorowa. Kalafiorek obgotowac lekko, nieduze
rozyczki ulozyc na przemian z kielbasa lub nawet parowkami w naczyniu
zaroodpornym, zalac to wszystko beszamelem, posypac od serca serem i
siup do piekarnika. mniammm..... marzenie....

Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-13 10:30:40

Temat: Re: Kalafiorek (P)
Od: <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > A jak wy jadacie kalafiorka?
> > Marychna
>
Kalafiorek ugotować i do tego:
- pomidorki w ćwiartki
- ogórek kiszony w plasterki
- kukurydzę
- jajka w ćwiartki
- ogórek zielony w .np. kostkę grubszą
Polać sosem jogurtowym z duża ilością koperku:)

Pozdrawiam,
Mich

ph. hm, hm...czyżby to mój debiut?:)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-13 10:38:08

Temat: Re: Kalafiorek (P)
Od: "Castle" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > A jak wy jadacie kalafiorka?
> > Marychna

Salatka kalafiorowa (najlepiej do posiadaczy lubczyku swiezego)
wersja podstawowa:
1 glowka kalafiora dzielona na rozyczki i lekko sparzona
2 ugotowane marchwie pokrojone w plastry
1 peczek natki pietruszki pokroic
1 mala cebulka drobno pokrojona
1 galazka lubczyku posiekac
1 pomidor pozbawiony skorki, nasion i pokrojony w kostke
sos (zmiksowac):
1/2 szkl. majonezu
200g jogurtu nat.
1 zabek czosnku (wycisniety)
1/2 lyzeczki cukru albo miodu
szczypta soli
Skladniki wrzucic do salaterki, zalac sosem, powinno sie przegryzc min pol
godziny.
Robilam bez lubczyku, ale to nie ten sam wymiar salatki ;)) Bez majonezu tez
moze byc, ale do sosu trzeba uzyc chociaz lyzke musztardy.

wersja niepodstawowa - wiadomo: dodatki nawinie ;)))

Castle





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-13 11:32:53

Temat: Re: Kalafiorek (P)
Od: "Mapet\(ka\)" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ph. hm, hm...czyżby to mój debiut?:)

chyba wszystko na to wskazuje :))
Mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Soda w cieście
gotowana rzodkiewka
drozsze = lepsze?
drozsze = lepsze?
steki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »