Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia steki

Grupy

Szukaj w grupach

 

steki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-12 12:43:23

Temat: steki
Od: "MOLNARka" <g...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pomóżcie ;-)))

Ja jestem straszliwa sierotka w sprawach kulinarnych ... o czym się za
chwilę przekonacie jak zadam swoje pytanie ;-)
Tylko proszę się nie śmiać ;-)))

Chcę zrobić steki (pewnie na grillu albo co :-) ale ... i tu problem ... nie
wiem jakie mam mięso kupić ;-(
W stoiskach z mięsem są czasem takie już ukrojone steki ale ja się Was
zapytowywuję jakie mam kupić mięso w dużym kawałku żeby z tego ładne steki
wykroić .... pręgę, łopatkę, schab czy co ??? :-))))))

Wiem, że to pytanie z gatunku lamerskich ... ale kogo mam się zapytać (Pani
w sklepie się wstydzę).

Pozdrówka
MOLNARka (rany jak mi wstyd :-)))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-12 14:44:04

Temat: Re: steki
Od: "vefour" <v...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

steki na grill robi się z róznego rodzaju mięś. Pierwszy wybór to
wołowina/wieprzowina.jagnięcina/cielęina cz y coś innego. Ja preferuję
wołowine i iwieprzowinę (jagnięcina w Polsce jest podła). Z wołowiny
polędwica jest najlepsza, ale muisz zrobić ją choć lekko krwistą, za nic nie
wysuszaj .... Steki można zrobić z innego lepszego gatunkowo mięsa, jak np.
antrykot. Ważne aby dobrze zmarynować. Wieprzowina to albo schab, albo
szynka albo karkówka, też marynata wskazana.

Powodzenia,

v.


Użytkownik "MOLNARka" <g...@h...pl> napisał w wiadomości
news:ablo03$5n$1@news.tpi.pl...
> Pomóżcie ;-)))
>
> Ja jestem straszliwa sierotka w sprawach kulinarnych ... o czym się za
> chwilę przekonacie jak zadam swoje pytanie ;-)
> Tylko proszę się nie śmiać ;-)))
>
> Chcę zrobić steki (pewnie na grillu albo co :-) ale ... i tu problem ...
nie
> wiem jakie mam mięso kupić ;-(
> W stoiskach z mięsem są czasem takie już ukrojone steki ale ja się Was
> zapytowywuję jakie mam kupić mięso w dużym kawałku żeby z tego ładne steki
> wykroić .... pręgę, łopatkę, schab czy co ??? :-))))))
>
> Wiem, że to pytanie z gatunku lamerskich ... ale kogo mam się zapytać
(Pani
> w sklepie się wstydzę).
>
> Pozdrówka
> MOLNARka (rany jak mi wstyd :-)))
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-12 15:48:12

Temat: Re: steki
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

ja się Was
> zapytowywuję jakie mam kupić mięso w dużym kawałku żeby z tego ładne steki
> wykroić .... pręgę, łopatkę, schab czy co ??? :-))))))


Najlepiej popros "o ladny kawalek na stek";)))) i porozgladaj sie z mina
znawczyni po wystawionym miesie:))

Kalina


> MOLNARka (rany jak mi wstyd :-)))
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-12 16:31:59

Temat: Re: steki
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@s...mowimy.won.panda.bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


MOLNARka napisał(a) w wiadomości: ...
>Chcę zrobić steki (pewnie na grillu albo co :-) ale ... i tu problem ...
nie
>wiem jakie mam mięso kupić ;-(

O - tu sie jeszcze chyba nie spotykalysmy?

Jednakowoz pragne zapewnic Cie, ze jesli jestes moja gorliwa nastepczynia w
sprawach kulinarnych, to jakiekolwiek mieso zakupisz, i tak wyjdzie podeszwa
;)

Margola Szewc Podkuchenny


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-13 06:32:05

Temat: Re: steki
Od: Ulka <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> W stoiskach z mięsem są czasem takie już ukrojone steki ale ja się Was
> zapytowywuję jakie mam kupić mięso w dużym kawałku żeby z tego ładne steki
> wykroić .... pręgę, łopatkę, schab czy co ??? :-))))))

Najlepiej wychodzi schab karkowy, malo poprzerastany, lekko zbity przed
grilowaniem i przyprawiony wg uznania.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-13 14:37:24

Temat: Re: steki
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"MOLNARka" <g...@h...pl> wrote:

>Chcę zrobić steki (pewnie na grillu albo co :-) ale ... i tu problem ... nie
>wiem jakie mam mięso kupić ;-(

(ciach)

W moich sekretnych zapiskach mam informacje ze na steki
swietnym miesem jest wolowina a konkretnie grube na 2,5 cm kawalki
rostbefu lub antrykotu.....

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-13 15:01:57

Temat: Re: steki
Od: "MOLNARka" <g...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Baaardzo Wam dziękuję :-)))

Już się nie będę wstydziła pytać ... bo nie krzyczycie i nie wyśmiewacie -
tylko rzeczowo odpowiadacie ;-)))

A ja naprawdę sierotka kuchenna więc pytać (o rzeczy dla Was oczywiste) będę
często.

Pozdrówka
MOLNARka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

A ja się pochwalę-zostalam mamą (OT)
szaszlyki z mietusa i chorizo na ruszt
sniadanie przy swiecach...
maka i maczka ziemniaczana?
lody z maszynki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »