| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-12 12:43:23
Temat: stekiPomóżcie ;-)))
Ja jestem straszliwa sierotka w sprawach kulinarnych ... o czym się za
chwilę przekonacie jak zadam swoje pytanie ;-)
Tylko proszę się nie śmiać ;-)))
Chcę zrobić steki (pewnie na grillu albo co :-) ale ... i tu problem ... nie
wiem jakie mam mięso kupić ;-(
W stoiskach z mięsem są czasem takie już ukrojone steki ale ja się Was
zapytowywuję jakie mam kupić mięso w dużym kawałku żeby z tego ładne steki
wykroić .... pręgę, łopatkę, schab czy co ??? :-))))))
Wiem, że to pytanie z gatunku lamerskich ... ale kogo mam się zapytać (Pani
w sklepie się wstydzę).
Pozdrówka
MOLNARka (rany jak mi wstyd :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-12 14:44:04
Temat: Re: stekisteki na grill robi się z róznego rodzaju mięś. Pierwszy wybór to
wołowina/wieprzowina.jagnięcina/cielęina cz y coś innego. Ja preferuję
wołowine i iwieprzowinę (jagnięcina w Polsce jest podła). Z wołowiny
polędwica jest najlepsza, ale muisz zrobić ją choć lekko krwistą, za nic nie
wysuszaj .... Steki można zrobić z innego lepszego gatunkowo mięsa, jak np.
antrykot. Ważne aby dobrze zmarynować. Wieprzowina to albo schab, albo
szynka albo karkówka, też marynata wskazana.
Powodzenia,
v.
Użytkownik "MOLNARka" <g...@h...pl> napisał w wiadomości
news:ablo03$5n$1@news.tpi.pl...
> Pomóżcie ;-)))
>
> Ja jestem straszliwa sierotka w sprawach kulinarnych ... o czym się za
> chwilę przekonacie jak zadam swoje pytanie ;-)
> Tylko proszę się nie śmiać ;-)))
>
> Chcę zrobić steki (pewnie na grillu albo co :-) ale ... i tu problem ...
nie
> wiem jakie mam mięso kupić ;-(
> W stoiskach z mięsem są czasem takie już ukrojone steki ale ja się Was
> zapytowywuję jakie mam kupić mięso w dużym kawałku żeby z tego ładne steki
> wykroić .... pręgę, łopatkę, schab czy co ??? :-))))))
>
> Wiem, że to pytanie z gatunku lamerskich ... ale kogo mam się zapytać
(Pani
> w sklepie się wstydzę).
>
> Pozdrówka
> MOLNARka (rany jak mi wstyd :-)))
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-12 15:48:12
Temat: Re: stekija się Was
> zapytowywuję jakie mam kupić mięso w dużym kawałku żeby z tego ładne steki
> wykroić .... pręgę, łopatkę, schab czy co ??? :-))))))
Najlepiej popros "o ladny kawalek na stek";)))) i porozgladaj sie z mina
znawczyni po wystawionym miesie:))
Kalina
> MOLNARka (rany jak mi wstyd :-)))
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-12 16:31:59
Temat: Re: steki
MOLNARka napisał(a) w wiadomości: ...
>Chcę zrobić steki (pewnie na grillu albo co :-) ale ... i tu problem ...
nie
>wiem jakie mam mięso kupić ;-(
O - tu sie jeszcze chyba nie spotykalysmy?
Jednakowoz pragne zapewnic Cie, ze jesli jestes moja gorliwa nastepczynia w
sprawach kulinarnych, to jakiekolwiek mieso zakupisz, i tak wyjdzie podeszwa
;)
Margola Szewc Podkuchenny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 06:32:05
Temat: Re: steki> W stoiskach z mięsem są czasem takie już ukrojone steki ale ja się Was
> zapytowywuję jakie mam kupić mięso w dużym kawałku żeby z tego ładne steki
> wykroić .... pręgę, łopatkę, schab czy co ??? :-))))))
Najlepiej wychodzi schab karkowy, malo poprzerastany, lekko zbity przed
grilowaniem i przyprawiony wg uznania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 14:37:24
Temat: Re: steki"MOLNARka" <g...@h...pl> wrote:
>Chcę zrobić steki (pewnie na grillu albo co :-) ale ... i tu problem ... nie
>wiem jakie mam mięso kupić ;-(
(ciach)
W moich sekretnych zapiskach mam informacje ze na steki
swietnym miesem jest wolowina a konkretnie grube na 2,5 cm kawalki
rostbefu lub antrykotu.....
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 15:01:57
Temat: Re: stekiBaaardzo Wam dziękuję :-)))
Już się nie będę wstydziła pytać ... bo nie krzyczycie i nie wyśmiewacie -
tylko rzeczowo odpowiadacie ;-)))
A ja naprawdę sierotka kuchenna więc pytać (o rzeczy dla Was oczywiste) będę
często.
Pozdrówka
MOLNARka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |