Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!newsfeed1.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "vefour" <v...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: steki
Date: Sun, 12 May 2002 16:44:04 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <ablv51$4fc$1@news.tpi.pl>
References: <ablo03$5n$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ph75.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1021214690 4588 217.99.208.75 (12 May 2002 14:44:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 May 2002 14:44:50 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107905
Ukryj nagłówki
steki na grill robi się z róznego rodzaju mięś. Pierwszy wybór to
wołowina/wieprzowina.jagnięcina/cielęina cz y coś innego. Ja preferuję
wołowine i iwieprzowinę (jagnięcina w Polsce jest podła). Z wołowiny
polędwica jest najlepsza, ale muisz zrobić ją choć lekko krwistą, za nic nie
wysuszaj .... Steki można zrobić z innego lepszego gatunkowo mięsa, jak np.
antrykot. Ważne aby dobrze zmarynować. Wieprzowina to albo schab, albo
szynka albo karkówka, też marynata wskazana.
Powodzenia,
v.
Użytkownik "MOLNARka" <g...@h...pl> napisał w wiadomości
news:ablo03$5n$1@news.tpi.pl...
> Pomóżcie ;-)))
>
> Ja jestem straszliwa sierotka w sprawach kulinarnych ... o czym się za
> chwilę przekonacie jak zadam swoje pytanie ;-)
> Tylko proszę się nie śmiać ;-)))
>
> Chcę zrobić steki (pewnie na grillu albo co :-) ale ... i tu problem ...
nie
> wiem jakie mam mięso kupić ;-(
> W stoiskach z mięsem są czasem takie już ukrojone steki ale ja się Was
> zapytowywuję jakie mam kupić mięso w dużym kawałku żeby z tego ładne steki
> wykroić .... pręgę, łopatkę, schab czy co ??? :-))))))
>
> Wiem, że to pytanie z gatunku lamerskich ... ale kogo mam się zapytać
(Pani
> w sklepie się wstydzę).
>
> Pozdrówka
> MOLNARka (rany jak mi wstyd :-)))
>
>
|