Data: 2002-05-12 14:44:04
Temat: Re: steki
Od: "vefour" <v...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
steki na grill robi się z róznego rodzaju mięś. Pierwszy wybór to
wołowina/wieprzowina.jagnięcina/cielęina cz y coś innego. Ja preferuję
wołowine i iwieprzowinę (jagnięcina w Polsce jest podła). Z wołowiny
polędwica jest najlepsza, ale muisz zrobić ją choć lekko krwistą, za nic nie
wysuszaj .... Steki można zrobić z innego lepszego gatunkowo mięsa, jak np.
antrykot. Ważne aby dobrze zmarynować. Wieprzowina to albo schab, albo
szynka albo karkówka, też marynata wskazana.
Powodzenia,
v.
Użytkownik "MOLNARka" <g...@h...pl> napisał w wiadomości
news:ablo03$5n$1@news.tpi.pl...
> Pomóżcie ;-)))
>
> Ja jestem straszliwa sierotka w sprawach kulinarnych ... o czym się za
> chwilę przekonacie jak zadam swoje pytanie ;-)
> Tylko proszę się nie śmiać ;-)))
>
> Chcę zrobić steki (pewnie na grillu albo co :-) ale ... i tu problem ...
nie
> wiem jakie mam mięso kupić ;-(
> W stoiskach z mięsem są czasem takie już ukrojone steki ale ja się Was
> zapytowywuję jakie mam kupić mięso w dużym kawałku żeby z tego ładne steki
> wykroić .... pręgę, łopatkę, schab czy co ??? :-))))))
>
> Wiem, że to pytanie z gatunku lamerskich ... ale kogo mam się zapytać
(Pani
> w sklepie się wstydzę).
>
> Pozdrówka
> MOLNARka (rany jak mi wstyd :-)))
>
>
|