Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kapiel wodna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kapiel wodna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-08 10:10:58

Temat: Kapiel wodna
Od: p...@f...pl szukaj wiadomości tego autora

Chcialam zrobic ciasto, ale mam pewien szkopul. Krem do niego robi sie w
"kapieli wodnej" A ja nie za bardzo wiem, co to znaczy. Czy to jest latwe
i co zrobic by nie zepsuc?
Panterka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-08 11:54:54

Temat: Re: Kapiel wodna
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 8 Mar 2003 11:10:58 +0100, p...@f...pl wrote:

>Chcialam zrobic ciasto, ale mam pewien szkopul. Krem do niego robi sie w
>"kapieli wodnej" A ja nie za bardzo wiem, co to znaczy. Czy to jest latwe
>i co zrobic by nie zepsuc?
>Panterka


garnek z goraca woda, na to micha z kremem, krecic/ubijac. raczej
nie gotowac, bo micha sie zrobi za goraca . sie to chyba jeszcze
nazywa "na parze"

pierzu
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-08 13:11:51

Temat: Re: Kapiel wodna
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:


>
> garnek z goraca woda, na to micha z kremem, krecic/ubijac. raczej
> nie gotowac, bo micha sie zrobi za goraca . sie to chyba jeszcze
> nazywa "na parze"

W akieli wodnej to tak mniej wiecej jak opisalas -- naczynie z gotowana
potrawa umieszcza sie w w drugim naczyniu z wrzatkiem.
Na parze to wtedy kiedy naczynie z potrawa umieszczone nad gotujaca sie
woda ma otwory przezktoer przenika para.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-08 13:20:45

Temat: Re: Kapiel wodna PS
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:

> Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>
> >
> > garnek z goraca woda, na to micha z kremem, krecic/ubijac. raczej
> > nie gotowac, bo micha sie zrobi za goraca . sie to chyba jeszcze
> > nazywa "na parze"
>
> W akieli wodnej to tak mniej wiecej jak opisalas -- naczynie z gotowana
> potrawa umieszcza sie w w drugim naczyniu z wrzatkiem.

Scilej biorac rzeczywiscie nie musi byc to wrzatek. Kapiel wodna moze
miec rozna temperaure, zaleznie od przepisu.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-08 13:22:39

Temat: Re: Kapiel wodna
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 8 Mar 2003 14:11:51 +0100, w...@t...com.pl (Wladyslaw
Los) wrote:

>Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>
>>
>> garnek z goraca woda, na to micha z kremem, krecic/ubijac. raczej
>> nie gotowac, bo micha sie zrobi za goraca . sie to chyba jeszcze
>> nazywa "na parze"
>
>W akieli wodnej to tak mniej wiecej jak opisalas -- naczynie z gotowana
>potrawa umieszcza sie w w drugim naczyniu z wrzatkiem.
>Na parze to wtedy kiedy naczynie z potrawa umieszczone nad gotujaca sie
>woda ma otwory przezktoer przenika para.
>
>Wladyslaw


raczej nawiazywalam do "ubic na parze zoltka z cukrem" na
przyklad...

pierzu
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-08 13:57:25

Temat: Re: Kapiel wodna PS
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 8 Mar 2003 14:20:45 +0100, w...@t...com.pl (Wladyslaw
Los) wrote:

>Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
>
>> Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>>
>>
>> >
>> > garnek z goraca woda, na to micha z kremem, krecic/ubijac. raczej
>> > nie gotowac, bo micha sie zrobi za goraca . sie to chyba jeszcze
>> > nazywa "na parze"
>>
>> W akieli wodnej to tak mniej wiecej jak opisalas -- naczynie z gotowana
>> potrawa umieszcza sie w w drugim naczyniu z wrzatkiem.
>
>Scilej biorac rzeczywiscie nie musi byc to wrzatek. Kapiel wodna moze
>miec rozna temperaure, zaleznie od przepisu.
>
>Wladyslaw


jakbys czekolade wlozyl domichy i postawil to na wrzatek, to
czekolade szlag trafi, jak bedziesz ubijac zoltka z cukrem
porzadnie i szybko to wszystko ladnei zgaesci sie...jeszcze tez
zalezy czy micha z tym czyms siedzi w wodzie czy nad
woda...wprawdzie para mozna sie tak samo zgrabnie oparzyc jak
wrzatkiem, ale czekoladzie jakos to roznice robi

pierzu
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Słownik kulinarny
Mufinki(mafinki)-jakie foremki
Co to są brioszki?
prodize i piekarniki gazowe
sushi - czego uzywacie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »