« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-23 08:56:20
Temat: KarkówkaMogę prosić o jakieś przepisy na karkówkę. Mam ładny kawałek w lodówce i nie
wiem co z nią zdrobić.
Simon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-23 09:38:50
Temat: Re: Karkówka> Mogę prosić o jakieś przepisy na karkówkę. Mam ładny kawałek w lodówce i
nie
> wiem co z nią zdrobić.
Ja bym poszedl na latwizne, namieszal z oliwa przypraw przeroznych
pachnacych, zmiazdzonego czosnku, obtytlal to miecho, zostawil w lodowce do
jutra i zapakowal na godzine do piekarnika (lub troche dluzej). Potem gdy
jest gorace to plaster takiego czegos z sosikiem bardzo mniamusny jest na
obiad, a jak obstygnie to mozna kroic na kanapki.
Pozdro,
______________
Adam Jarosz
www.adam33.net
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-23 11:38:23
Temat: Re: Karkówka> Mogę prosić o jakieś przepisy na karkówkę. Mam ładny kawałek w lodówce i nie
> wiem co z nią zdrobić.
>
> Simon
>
>
Cześc,
Karkówka podawana na zimno:
1,5 kg karkówki, oliwa z oliwek, czosnek, pieprz, sól, sok z
cytryny, zioła prowansalskie, wegeta.
Karkówkę posolić, popieprzyć, wycisnąć trzy ząbki czsonku i natrzeć
sokiem, posypać ziołami prowansalskimi i wegetą, polać oliwą z oliwek (około
pół szklanki) i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Odłożyć w garnku do lodówki na
około 24 godziny. Następnie ciasno owiązać sznurkiem lub nitką i włożyć do
rękawa foliowego, wlać cały sok - marynatę. Piec około 1,5 godziny w
temperaturze 150 - 180oC. Podawać na zimno w plasterkach, świetna z musztardą
(wersja preferowana przz mojego męża) i z boróweczkami (ja wolę).
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-23 13:52:22
Temat: Re: Karkówka........ Następnie ciasno owiązać sznurkiem lub nitką i włożyć do
> rękawa foliowego, ..........
tu lama rekawa foliowego :)
prosze to mi wyjasnic
dziekuje , wydaje mi sie ze wiem.ale nie wiem czy wiem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-23 20:43:23
Temat: Re: Karkówka> ........ Następnie ciasno owiązać sznurkiem lub nitką i włożyć do
> > rękawa foliowego, ..........
>
>
> tu lama rekawa foliowego :)
> prosze to mi wyjasnic
> dziekuje , wydaje mi sie ze wiem.ale nie wiem czy wiem
>
>
To się inaczej nazywa piekarnik foliowy i można to kupić w każdym
hipermarkecie - taka torebka foliowa (albo rękaw - do cięcia nożyczkami), który
się zapina specjalną zapinką i w tym się piecze - głównie mięso.
Pozdr.
Agnieszka
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-24 13:06:57
Temat: Re: Karkówka> Mogę prosić o jakieś przepisy na karkówkę. Mam ładny kawałek w lodówce i
nie
> wiem co z nią zdrobić.
Pyszna karkowka w godzine (przepis podatrzony u tesciowej)
- karkowke pokroic w plastry i wrzucic do gara
- zalac zimna woda (musi przykryc mieso)
- posolic, popieprzyc, wrzucic majeranek, pare ziaren jalowca, garsc
rozdrobnionych suszonych grzybow
- postawic na silny ogien i niech sie buzuje ok. pol godziny
- po pol godzinie postawic na maly ogien i dusic drugie pol godz. (do
miekkosci)
- zagescic maka
podawac z ziemniakami i buraczkami
Smacznego
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-27 07:24:30
Temat: Re: Karkówka Mogę prosić o jakieś przepisy na karkówkę. Mam ładny kawałek
w lodówce i nie
> wiem co z nią zdrobić.
A ja bym zrobila karkoweczke ze sliwkami
1/2 kg karkowki bez kosci,
lyzka maki,
2-3 cebule,
20 dkg dobrze suszonych sliwek (moga byc wedzone),
pol lyzeczki srednio ostrej papryki,
olej, sol, pieprz.
Miesko pokroic w plastry, leciutko rozbic, oproszyc pieprzem i
maka, obsmarzyc na oleju i zdjac z patelni. Na tenze sam olej
wrzucic pokrojona w piorka cebule, lekko zeszklic i dodac mieso.
Nastepnie dodac sliwki, sol i papryke. Dusic ok pol godz.
Trzeba uwarzac zeby sliwki za bardzo sie nie rozwalily, chyba ze
ktos lubi mus sliwkowy w sosie. Ja niestety nie.
Mozna podawac z ryzem i jakas surowka.
Marychna
----------------------------------------------------
------------------
>>> Znasz pogode na jutro? >>> http://pogoda.interia.pl/
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |