« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-25 17:45:27
Temat: Karp po żydowskuChciała bym przygotować karpia po żydowsku,proszęorecepturę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-25 20:10:02
Temat: Re: Karp po żydowsku
Użytkownik "Dorota Lewandowska" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:arts7m$l0t$1@news.tpi.pl...
> Chciała bym przygotować karpia po żydowsku,proszęorecepturę.
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/karp_w_gala
recie.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 08:32:54
Temat: Re: Karp po żydowsku
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:aru03n$qu0$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Dorota Lewandowska" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:arts7m$l0t$1@news.tpi.pl...
> > Chciała bym przygotować karpia po żydowsku,proszęorecepturę.
>
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/karp_w_gala
recie.htm
ja zamiast migdałów dodaję orzechy włoskie, rodzynek baardzo dużo(ale to
zależy od stopnia uwielbienia rodzynek), marchewki do dekoracji nie dodaję
bo jeśli ma być na słodko to na słodko:-)))
pozdrawiam
@gi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 09:33:55
Temat: Re: Karp po żydowsku
Użytkownik "Agata" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:arvbf3$leq$1@news.tpi.pl...
> > http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/karp_w_gala
recie.htm
>
>
> ja zamiast migdałów dodaję orzechy włoskie, rodzynek baardzo dużo(ale to
> zależy od stopnia uwielbienia rodzynek), marchewki do dekoracji nie dodaję
> bo jeśli ma być na słodko to na słodko:-)))
Przecież marchewka jest wprost obrzydliwie słodka.
A propos składu różnych produktów polecam
http://www.nal.usda.gov/fnic/cgi-bin/nut_search.pl
Mimo faktu, że na stronie pojawia się tekst po polsku należy nazwę produktu
wpisać w wyszukiwarkę po angielsku.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 19:27:31
Temat: Re: Karp po żydowsku
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:arvf70$51q$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Agata" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:arvbf3$leq$1@news.tpi.pl...
> > > http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/karp_w_gala
recie.htm
> >
> >
> > ja zamiast migdałów dodaję orzechy włoskie, rodzynek baardzo dużo(ale to
> > zależy od stopnia uwielbienia rodzynek), marchewki do dekoracji nie
dodaję
> > bo jeśli ma być na słodko to na słodko:-)))
>
> Przecież marchewka jest wprost obrzydliwie słodka.
> A propos składu różnych produktów polecam
> http://www.nal.usda.gov/fnic/cgi-bin/nut_search.pl
> Mimo faktu, że na stronie pojawia się tekst po polsku należy nazwę
produktu
> wpisać w wyszukiwarkę po angielsku.
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
masz rację jest słodka, ale nie wizualnie:-))) według mnie wizualnie nie
pasuje do orzechów i rodzynek hmmmm smakowo też raczej nie odpowiadałoby mi
takie połączenie. Ale to oczywiście kwestia przyzwyczajenia i gustu. U mnie
w rodzinie karp po żydowsku (ten bez marchewki) a karp na sposób
tradycyjny - z marchewką i groszkiem, to dwie różne potrawy:-)
dla każdego coś miłego:-)
ale nabrałam ochoty na takiego karpika:-)))))))) już nie mogę się
doczekać.....
tęskniąca za karpiem
@gi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-05 09:41:50
Temat: Re: Karp po żydowsku
Użytkownik "Dorota Lewandowska" <d...@w...pl> napisał w
wiadomości news:arts7m$l0t$1@news.tpi.pl...
> Chciała bym przygotować karpia po
żydowsku,proszęorecepturę.
>
>
KARP PO ŻYDOWSKU
C.K. kuchnia by R.M.
? 1,5 kg karpia
? 4 duże cebule
? 1 marchewka
? 5 dag migdałów
? 5 dag rodzynek
? głowy i ogony karpi przeznaczonych do smażenia lub
1 łyżeczka żelatyny
? sól, cukier, pieprz, vegeta
Rybę sprawiamy. Łby i ogony wkładamy do garnka, dodajemy
mar-chewkę, 2 cebule pokrojone w ćwiartki i vegetę. Całość
zalewamy 1 litrem wody i gotujemy 1,5 godziny na małym
ogniu. Następnie odcedzamy wy-war.
Pozostałe 2 cebule kroimy w kostkę, zalewamy połową wywaru i
gotujemy do miękkości. Rybę kroimy w dzwonka, zalewamy drugą
po-łową wywaru i gotujemy ok. 20 minut, aż będzie miękka,
ale nie rozgoto-wana. Następnie wyjmujemy ją i układamy na
półmisku.
Łączymy wywar, w którym gotowaliśmy rybę z wywarem z cebulą
i miksujemy. Dodajemy rodzynki oraz sparzone i posiekane
migdały. So-limy, cukrzymy i pieprzymy do smaku. Tak
przygotowanym płynem za-lewamy ułożone na półmisku dzwonka
ryby i zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Jeżeli wywar sporządzamy tylko z jednego łba i ogona to
używamy że-latyny: 1 łyżeczkę rozpuszczamy w małej ilości
zimnej wody i rozprowadzamy w ciepłym wywarze.
smacznego
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |