« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-23 18:23:32
Temat: Kaszanka na sposób holenderski (P)W jednym z wydawnictw "Kuchni" doczytała się takiego oto
sposobu podania kaszanki po holendersku
Bierzemy 50 dag jablek slodkich i 75 daj jablek kwasnych.
Obieramy, drobno kroimy (zaznaczono, ze oddzielnie). 1 cebule
obieramy i siekamy, 1,5 kg ziemniakow tez - na drobno. Slodkie
jablka, ziemniaki i cebule zalewamy w garnku 3 szklankami lekko
posolonej wody i gotujemy 10 minut. Nastepnie dodajemy kwasne jablka
i gotujemy jeszcze 15 minut. Gdy ziemniaki miekkie, odlewamy
wode i jeszcze przez chwile odparowujemy ziemniaki, nastepnie
miazdzymy je na puree, dodajac 4 lyzki masla, 1 lyzeczke cukru, 1
lyzke octu winnego i pieprzu. Kaszanke w tym czasie podsmazamy
na masle...(kaszanki okolo 70 dag)
mysle ze tez sposob na kaszanke...
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-24 00:43:18
Temat: Odp: Kaszanka na sposób holenderski (P)
Użytkownik AgataW <a...@g...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a7igsq$qi8$...@n...tpi.pl...
> W jednym z wydawnictw "Kuchni" doczytała się takiego oto
> sposobu podania kaszanki po holendersku
<ciach!>
> mysle ze tez sposob na kaszanke...
A ja wczoraj zjadłam ostatni kawałek kaszanki z zamrażarki nieświadoma tego
przepisu :( Chyba będzie kaszanka na bis...
Anka - stsal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 09:32:46
Temat: Re: Odp: Kaszanka na sposób holenderski (P)"stsal" <s...@p...onet.pl> wrote:
>A ja wczoraj zjadłam ostatni kawałek kaszanki z zamrażarki nieświadoma tego
>przepisu :( Chyba będzie kaszanka na bis...
>
..kiedys jeszcze przewinal sie pomysl Gesslerowej na pierogi z
kaszanka i z cynamonem. Autorka polecala go jak malo co,
proponowala zaryzykowac bo zestawienie doskonale (jedno z jej ulubionych)
AgataW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 12:13:47
Temat: Re: Kaszanka na sposób holenderski (P)
Użytkownik AgataW <a...@g...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a7igsq$qi8$...@n...tpi.pl...
> W jednym z wydawnictw "Kuchni" doczytała się takiego oto
> sposobu podania kaszanki po holendersku
>
> Bierzemy 50 dag jablek slodkich i 75 daj jablek kwasnych.
> Obieramy, drobno kroimy (zaznaczono, ze oddzielnie). 1 cebule
> obieramy i siekamy, 1,5 kg ziemniakow tez - na drobno. Slodkie
> jablka, ziemniaki i cebule zalewamy w garnku 3 szklankami lekko
> posolonej wody i gotujemy 10 minut. Nastepnie dodajemy kwasne jablka
> i gotujemy jeszcze 15 minut. Gdy ziemniaki miekkie, odlewamy
> wode i jeszcze przez chwile odparowujemy ziemniaki, nastepnie
> miazdzymy je na puree, dodajac 4 lyzki masla, 1 lyzeczke cukru, 1
> lyzke octu winnego i pieprzu. Kaszanke w tym czasie podsmazamy
> na masle...(kaszanki okolo 70 dag)
>
> mysle ze tez sposob na kaszanke...
>
> AgataW.
Witam.
Tak dla wyjaśnienia.
Ziemniaki + jabłka - to z kuchni niemieckiej. Zwie się to u nich "Himmel
und Erde" i konsumuje głównie w płn Niemczech. Można jeść toto z różnymi
mięsami, a także z kaszanką.
Mam taką książeczkę M. Halbańskiego - Potrawy z różnych stron świata" gdzie
jest b. podobny przepis w kuchni niemieckiej.
Pozdrawiam
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 10:39:52
Temat: Re: Kaszanka na sposób holenderski (P)"Don Pedro" <d...@p...com> wrote:
>
>Witam.
>
>Tak dla wyjaśnienia.
>Ziemniaki + jabłka - to z kuchni niemieckiej. Zwie się to u nich "Himmel
>und Erde" i konsumuje głównie w płn Niemczech. Można jeść toto z różnymi
>mięsami, a także z kaszanką.
..nazwa tego kaszankowego specjalu po holendersku " hete bliksem" :)
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 09:02:06
Temat: Re: Kaszanka na sposób holenderski (P)
Użytkownik AgataW <a...@g...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a7muf0$gr7$...@n...tpi.pl...
> "Don Pedro" <d...@p...com> wrote:
> >
> >Witam.
> >
> >Tak dla wyjaśnienia.
> >Ziemniaki + jabłka - to z kuchni niemieckiej. Zwie się to u nich "Himmel
> >und Erde" i konsumuje głównie w płn Niemczech. Można jeść toto z różnymi
> >mięsami, a także z kaszanką.
>
> ..nazwa tego kaszankowego specjalu po holendersku " hete bliksem" :)
>
> AgataW.
Zgadza się - po naszemu "płonący piorun". Mam na to przepisik, ale zamiast
kaszanki jest w nim biała smażona kiełbasa, ewentualnie plastry boczku.
A z drugiej strony patrząc na mapę płn. Niemcy (okolice Essen) i Holandia to
jak u nas Warmia i Mazury, to i pewnie jedzą to samo.
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |