Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ratunku

Grupy

Szukaj w grupach

 

ratunku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-23 17:54:46

Temat: ratunku
Od: "Anna G" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Do ciasta z czekoladą (kawałki czekolady, a dokadnie kostki są w cieście)
miałam już dwa podejscia i za każdym razem zakalec
Czy ktoś zna jakis przepis, z którego nie wychodzi zakalec.
Acha i jeszcze jedno. jeżeli ciasto sie piecze w piekarniku elektrycznym i
są włączone grzałki górna i dolna to czy pod koniec pieczenia mogę wyłączyć
górną. Czy to musi być pieczone jakośrównomiernie i konsekwentnie przez cały
czas?

Anka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-23 19:27:25

Temat: Re: ratunku
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Anna G wrote:

> Do ciasta z czekoladą (kawałki czekolady, a dokadnie kostki są w cieście)
> miałam już dwa podejscia i za każdym razem zakalec
> Czy ktoś zna jakis przepis, z którego nie wychodzi zakalec.
> Acha i jeszcze jedno. jeżeli ciasto sie piecze w piekarniku elektrycznym i
> są włączone grzałki górna i dolna to czy pod koniec pieczenia mogę wyłączyć
> górną. Czy to musi być pieczone jakośrównomiernie i konsekwentnie przez cały
> czas?
>
> Anka

Kamila Slawinska podawala taka swietna babke czekoladowa:

20 dag masla
25 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
5 jaj
aromat ulubiony ( ja uzywam waniliowego albo arakowego)
1 lyzeczka sproszkowanego cynamonu
15 dag siekanych orzechow laskowych
15 dag maki zmieszanej z 3 lyzeczkami proszku do pieczenia
10 dag tartej gorzkiej czekolady
15 dag cukru pudru
sok z 1 cytryny

maslo i cukier ucierac dodajac stopniowo jajka +sok z cytryny albo
aromat, + cynamon, nastepnie dodac posiekane orzechy. po dokladnym
wymieszaniu dosypac make z proszkiem do pieczenia, nastepnie dodac
utarta na tarce twarda czekolade. forme wysmarowac maslem, posypac
bulka tarta. wstawic forme do piekarnika i piec w temperaturze
180-200 C okolo 60 minut. polukrowac lukrem z 15 dag cukru pudru
roztartego na zimno z sokiem cytrynowym.

upieklam taka wczoraj z przeznasczeniem na sylwestra, ale moj slubny
zjadl jej juz pol, zanim zdazyla do konca ostygnac...

pozdrowienia,
kamila


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-23 19:33:57

Temat: Re: ratunku
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Anna G wrote:

> Acha i jeszcze jedno. jeżeli ciasto sie piecze w piekarniku elektrycznym i
> są włączone grzałki górna i dolna to czy pod koniec pieczenia mogę wyłączyć
> górną. Czy to musi być pieczone jakośrównomiernie i konsekwentnie przez cały
> czas?
>

Caly czas powinna byc ta sama temperatura w piecu, a blacha powinna byc
ustawiona po srodku piekarnika.



A tu drugie, bardzo dobre ciasto czekoladowe bazowane na jeszcze innym
przepisie Kamili, musi byc pieczone w formie z kominkiem:

100 gr masla
2 jaja
220 gr cukru
300 gr maki
90 gr czekolady
4 lyzki dzemu wisniowego

220 ml. maslanki
2 lyzeczki sody oczyszczanej

Rozgrzac piec.
Forme wysmarowac maslem i wysypac maka.
Tluszcz stopic z czekolada, dodac reszte, zmiksowac, na koncu dodajac
sode do maslanki, i miksujac z reszta ciasta, az wymieszane, 30 sekund.
Piec ok 40 min w temperaturze 200 C, sprawdzic patyczkiem, czy upieczone.
Magdalena Bassett


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

łosos w platach
Normy sanitarne dot. przechowywania i transportu żywności
Zrazy po nelsońsku(nelsońskie)?
[OT] Miod pitny w sklepie
baranek - jakie ciasto?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »