| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-23 17:54:46
Temat: ratunkuDo ciasta z czekoladą (kawałki czekolady, a dokadnie kostki są w cieście)
miałam już dwa podejscia i za każdym razem zakalec
Czy ktoś zna jakis przepis, z którego nie wychodzi zakalec.
Acha i jeszcze jedno. jeżeli ciasto sie piecze w piekarniku elektrycznym i
są włączone grzałki górna i dolna to czy pod koniec pieczenia mogę wyłączyć
górną. Czy to musi być pieczone jakośrównomiernie i konsekwentnie przez cały
czas?
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-23 19:27:25
Temat: Re: ratunku
Anna G wrote:
> Do ciasta z czekoladą (kawałki czekolady, a dokadnie kostki są w cieście)
> miałam już dwa podejscia i za każdym razem zakalec
> Czy ktoś zna jakis przepis, z którego nie wychodzi zakalec.
> Acha i jeszcze jedno. jeżeli ciasto sie piecze w piekarniku elektrycznym i
> są włączone grzałki górna i dolna to czy pod koniec pieczenia mogę wyłączyć
> górną. Czy to musi być pieczone jakośrównomiernie i konsekwentnie przez cały
> czas?
>
> Anka
Kamila Slawinska podawala taka swietna babke czekoladowa:
20 dag masla
25 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
5 jaj
aromat ulubiony ( ja uzywam waniliowego albo arakowego)
1 lyzeczka sproszkowanego cynamonu
15 dag siekanych orzechow laskowych
15 dag maki zmieszanej z 3 lyzeczkami proszku do pieczenia
10 dag tartej gorzkiej czekolady
15 dag cukru pudru
sok z 1 cytryny
maslo i cukier ucierac dodajac stopniowo jajka +sok z cytryny albo
aromat, + cynamon, nastepnie dodac posiekane orzechy. po dokladnym
wymieszaniu dosypac make z proszkiem do pieczenia, nastepnie dodac
utarta na tarce twarda czekolade. forme wysmarowac maslem, posypac
bulka tarta. wstawic forme do piekarnika i piec w temperaturze
180-200 C okolo 60 minut. polukrowac lukrem z 15 dag cukru pudru
roztartego na zimno z sokiem cytrynowym.
upieklam taka wczoraj z przeznasczeniem na sylwestra, ale moj slubny
zjadl jej juz pol, zanim zdazyla do konca ostygnac...
pozdrowienia,
kamila
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-23 19:33:57
Temat: Re: ratunku
Anna G wrote:
> Acha i jeszcze jedno. jeżeli ciasto sie piecze w piekarniku elektrycznym i
> są włączone grzałki górna i dolna to czy pod koniec pieczenia mogę wyłączyć
> górną. Czy to musi być pieczone jakośrównomiernie i konsekwentnie przez cały
> czas?
>
Caly czas powinna byc ta sama temperatura w piecu, a blacha powinna byc
ustawiona po srodku piekarnika.
A tu drugie, bardzo dobre ciasto czekoladowe bazowane na jeszcze innym
przepisie Kamili, musi byc pieczone w formie z kominkiem:
100 gr masla
2 jaja
220 gr cukru
300 gr maki
90 gr czekolady
4 lyzki dzemu wisniowego
220 ml. maslanki
2 lyzeczki sody oczyszczanej
Rozgrzac piec.
Forme wysmarowac maslem i wysypac maka.
Tluszcz stopic z czekolada, dodac reszte, zmiksowac, na koncu dodajac
sode do maslanki, i miksujac z reszta ciasta, az wymieszane, 30 sekund.
Piec ok 40 min w temperaturze 200 C, sprawdzic patyczkiem, czy upieczone.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |