Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.ebone.net!news1.ebone.net!iad-peer.new
s.verio.net!news.verio.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ratunku
References: <a7iffa$t0t$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 43
Date: Sat, 23 Mar 2002 11:27:25 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1016911647 4.33.132.12 (Sat, 23 Mar 2002 11:27:27 PST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Mar 2002 11:27:27 PST
Organization: None
X-Received-Date: Sat, 23 Mar 2002 11:27:27 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101474
Ukryj nagłówki
Anna G wrote:
> Do ciasta z czekoladą (kawałki czekolady, a dokadnie kostki są w cieście)
> miałam już dwa podejscia i za każdym razem zakalec
> Czy ktoś zna jakis przepis, z którego nie wychodzi zakalec.
> Acha i jeszcze jedno. jeżeli ciasto sie piecze w piekarniku elektrycznym i
> są włączone grzałki górna i dolna to czy pod koniec pieczenia mogę wyłączyć
> górną. Czy to musi być pieczone jakośrównomiernie i konsekwentnie przez cały
> czas?
>
> Anka
Kamila Slawinska podawala taka swietna babke czekoladowa:
20 dag masla
25 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
5 jaj
aromat ulubiony ( ja uzywam waniliowego albo arakowego)
1 lyzeczka sproszkowanego cynamonu
15 dag siekanych orzechow laskowych
15 dag maki zmieszanej z 3 lyzeczkami proszku do pieczenia
10 dag tartej gorzkiej czekolady
15 dag cukru pudru
sok z 1 cytryny
maslo i cukier ucierac dodajac stopniowo jajka +sok z cytryny albo
aromat, + cynamon, nastepnie dodac posiekane orzechy. po dokladnym
wymieszaniu dosypac make z proszkiem do pieczenia, nastepnie dodac
utarta na tarce twarda czekolade. forme wysmarowac maslem, posypac
bulka tarta. wstawic forme do piekarnika i piec w temperaturze
180-200 C okolo 60 minut. polukrowac lukrem z 15 dag cukru pudru
roztartego na zimno z sokiem cytrynowym.
upieklam taka wczoraj z przeznasczeniem na sylwestra, ale moj slubny
zjadl jej juz pol, zanim zdazyla do konca ostygnac...
pozdrowienia,
kamila
|