Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Artur" <x...@x...xx>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Kawa na odchudzanie? Razem z dieta
Date: Fri, 7 Jul 2006 18:38:45 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 196
Message-ID: <e8m2mu$8ah$1@news.onet.pl>
References: <e8ism2$evd$1@atlantis.news.tpi.pl> <e8iv4u$q8u$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e8j7h3$t1a$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ip-184-196.uznam.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1152290334 8529 80.245.184.196 (7 Jul 2006 16:38:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Jul 2006 16:38:54 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: R8lpp/w7+I2xKGfUJJbbudU5vVKer7K2
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:212821
Ukryj nagłówki
Pu-erh ( czytaj : pu-er ) to wspaniała herbata o właściwościach zdrowotnych.
W Chinach jest znana od dawna. Za poradą osobistych lekarzy pili ją cesarze
chińscy
zarówno ze względów leczniczych, jak i profilaktycznych. Po wielu badaniach
zaakceptowana została również w Europie, gdzie doceniono jej szczególne
właściwości powodujące
utratę nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz przywracające prawidłowy metabolizm
organizmu. Pu-erh jest herbatą czerwoną - częściowo fermentowaną, w
odróżnieniu od
herbaty czarnej- fermentowanej i zielonej - niefermentowanej. Nazwa Pu-erh
pochodzi od miejscowości Puer w prowincji Yunnan, dokąd zwożono herbatę na
targ z górzystych upraw okolic Simao i Xishuangbanna. Właściwa herbata
Pu-erh jest typowym produktem Yunnanu, gdzie rosną specjalne gatunki drzew
herbacianych zwanych Qingmao- " Królewskie Drzewa " . Herbata Pu-erh jest
typowym produktem zyskuje swój
zminiepowtarzalny smak i charakterystyczny aromat oraz lecznicze właściwości
dzięki specjalnemu procesowi produkcji, stosowanemu blisko dwóch tysięcy
lat. W odróżnieniu od innych herbat, które powinny być świeże, Pu-erh musi
leżakować w odpowiednich warunkach, a jej proces produkcji nie może zostać
skrócony. Jest to bardzo ważne, ponieważ w okresie dojrzewania liści
powstają w nich charakterystyczne dla tej herbaty flawonoidy. Camelia
sinensis - roślina, której liści używane są do produkcji herbat zawiera dużo
różnych związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy,
flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe ( wapń, magnez, żelazo, cynk,
mangan, miedź, selen ) oraz witaminę E. Herbatę Pu-erh odróżnia od innych
herbat duża zwartość tych związków, a szczególnie flawonoidów, które nadają
herbacie Pu-erh charakterystyczny smak i aromat ziemi. Związki flawonoidowe
uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają
krwawieniom , a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają one
właściwości moczopędne, poprawiające krążenie krwi w naczyniach wieńcowych,
obniżają ciśnienie, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i
przewodów żółciowych oraz wykazują właściwości antyagregacyjne (
zapobiegające " zlepianiu się" płytek krwi ).Ponadto flawoidy wykazujące
właściwości przeciwutleniające (
stabilizatory procesów utleniania, a także odtruwające - wiążą i kompleksują
metale i toksyny. Zawarte w herbacie Pu-erh związki aktywują enzymy
pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę
jelit. Wszystkie te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy,
zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Osoby z dużą nadwagą, pijąc
regularnie herbatę Pu-erh wilości od 3 do 5 filiżanek dziennie, mogą stracić
w ciągu miesiąca nawet do 10 kg wagi bez stosowania specjalnej diety.
Chociaż brzmi to niewiarygodnie - jest całkiem realne, co potwierdziły
badania lekarzy prowadzone w Chinach i we Francji. Testując grupę osób z
nadciśnieniem stwierdzono również normalizujący wpływ herbaty Pu-erh na
nadciśnienie. Dodatkowo badania naukowców japońskich potwierdziły, iż mniej
zaawansowanych przypadkach, może ona normować proces nowotworowy. Tak więc
pijąc herbatę Pu-erh możemy wpłynąć na długość naszego życia. Na rynku
polskim jest dużo herbat Pu-erh. Należy jednak pamiętać aby kupować tylko
te, które posiadają atest SANEPID- u, ponieważ trafiają się niekontrolowane
odpady produkcyjne najniższego gatunku, które mogą się okazać szkodliwe dla
organizmu. Prawdziwa i dobrej jakości herbata Pu-erh podczas zaparzania
szybko nabiera koloru, wydzielając charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi.
W czajniku lub w filiżance zalewamy 2-2,5g ( kostkę ) herbaty wrzącą,
najlepiej źródlaną wodą i zostawiamy pod przykryciem na czas od 2 do 5
minut. Czynność można powtórzyć zalewając 2-3 krotnie te same liście. W
odróżnieniu od herbaty zielonej, którą należy pić na czczo, Pu-erh pijemy po
jedzeniu. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość
jej właściwości.
Odmiana, pochodzenie, uprawa
Liście herbaty Pu-erh Są mięsiste, ostro zakończone. Posiada intensywny smak
i nawet po kilkakrotnym zaparzeniu ten sam kolor aromat. Dzięki tym cechom
stala się znana w świecie, zyskując miano "czerwonego zlota"
Czerwony eliksir
artykuł Małgorzaty Kaczmarek
Czerwona herbata Pu-Erh jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat.
Więdnięcie, zwijanie, fermentacja i sortowanie to podstawowe etapy w
procesie produkcji każdej
herbaty. Stopień fermentacji decyduje o tym, czy jest to herbata: zielona
(niefermentowana), typu
oolong (półfermentowana), czy też czarna (fermentowana).
Czerwona herbata Pu-Erh produkowana jest metodą tradycyjną, lecz także
jedyną w swoim
rodzaju. I chociaż od czasów dynastii Tang (odkąd znana jest ta herbata)
minęło już wiele wieków,
nie wiadomo właściwie, jak dokładnie przebiega proces jej produkcji.
Naukowcy twierdzą, że czerwona Pu-Erh zyskuje swoje lecznicze właściwości i
niepowtarzalny
aromat dzięki procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym
skuteczniejsze, im dłużej
pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich. Różni ją to od pozostałych herbat,
które powinny być
możliwie świeże. Najkosztowniejsze, ale zarazem najlepsze czerwone herbaty
Pu-Erh dojrzewają w
tajemniczych grotach przez około 60 lat!
Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest Pu-Erh
liściasta, która ma delikatny
aromat i dużą skuteczność działania. Herbaty gorsze jakościowo poznamy po
zdecydowanie
gorszym aromacie. Uzdrawiające działanie nie będzie również tak skuteczne
jak w przypadku
lepszego gatunku. Pewność, że nabywamy oryginalną, nie podrobioną herbatę
daje nam oznaczenie
Pu-Erh oraz to, że była paczkowana w Chinach.
W czym pomaga?
Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w
Paryżu dowodzą, że
Pu-Erh:
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza organizm,
- pobudza procesy trawienne,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu,
- wzmacnia organizm.
Schudniesz bez wyrzeczeń
Amerykanie nazywają Pu-Erh "słynnym mordercą tłuszczu". Ta drastyczna nazwa
dokładnie określa
działanie Pu-Erh. Badania prowadzone z kolei w paryskiej klinice niezbicie
dowodzą, że 88%
pacjentów pijących regularnie tę herbatę w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8
kg. Zaciekawić może
fakt, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Jednak
znacznie ważniejsze jest
to, że spadek wagi się utrzymywał. Można więc tu mówić niejako o naturalnym
sposobie
odchudzania.
Jeżeli chcemy np. obniżyć poziom cholesterolu, a nie należymy do osób
mających kłopoty z
nadwagą, nie musimy obawiać się Pu-Erh. Ta czerwona herbata atakuje bowiem
jedynie zbędne
pokłady tłuszczu w naszym organizmie.
Tolerancyjna Pu-Erh
Czerwona Pu-Erh wspomaga pracę wątroby i nie tylko! Tak twierdzą francuscy
lekarze, którzy
postanowili przetestować jej skuteczność działania osobiście. Pili Pu-Erh po
spożyciu więcej niż
symbolicznej lampki szampana. Wyniki badań wykazały, że po dwu godzinach
poziom alkoholu
obniżył się o 0,45 promila. Lekarzy ucieszył fakt, że powróciła utracona
jasność umysłu. Nie łudźmy
się jednak, że Pu-Erh pochłonie każde ilości alkoholu...
Przepędzi zły humor
Ruth Schneebeli-Graf w swojej książce o roślinach leczniczych Chin pisze:
"We wszystkich
większych sklepach, które sprzedają lecznicze zioła, można kupić szczególną
herbatę, nazywaną
Pu-Erh. Herbata ta jest znana w całym kraju ze swoich leczniczych
właściwości. Pomoże zarówno
przy kłopotach z trawieniem, jak i przy depresji".
Aby herbata oddała wszystko to, co w niej najlepsze, zaparzajmy ją
klasycznie. Na jedną filiżankę
używamy niepełną łyżeczkę liści Pu-Erh. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na
3-5 minut, w
zależności od osobistych upodobań. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne
zaparzanie tych samych liści.
Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków. Jeżeli będziemy chcieli ją
osłodzić, pamiętajmy,
że w białym cukrze niektóre uzdrawiające właściwości tej herbaty po prostu
giną.
Specjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty. Ogrzeje
nasze ciało, przepędzi zły
humor.
Eliksir cesarza
Czerwona herbata Pu-Erh znana już była w czasach dynastii Tang (618-907). Z
jej
dobrodziejstw początkowo mógł korzystać jedynie cesarz. Pod groźbą ostrej
kary,
zwykły obywatel nie mógł nawet posmakować tego eliksiru. Herbata produkowana
była
w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach.
Ojczyzną Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. W okolicy góry
Liuchasan
rośnie prastare drzewo qingmao, nazywane "królem drzew herbacianych". Ma
około
2000 lat, 32 m wysokości i ponad 1 metr średnicy. Do dzisiaj z liści tego
drzewa
powstają czerwone herbaty najlepszej jakości. "Zioło" to pokrywają duże,
owalne i
wiecznie zielone liście, a swym zapachem urzekają piękne, białe kwiaty.
|