« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-25 20:16:32
Temat: Kawa po irlandzku dla Ewy i nie tylkoPodaje dwa sposob:
Skladniki (dla 2 osób):
3 lyzeczki kawy
1 szklanka wrzącej wody
1 lyzeczka cukru
10 ml irlandzkiej whisky
2 lyzki smietany kremowki.
Zaparzyc kawe w ekspresie. Cukier wsypac do emaliowanego rondelka,
skropic woda i podgrzewac, az zbrazowieje. Wlac kawe i wymieszac.
Dodac whisky i zapalic napoj. Po chwili zgasic plomien, wlec kawe do
kielichów. Udekorowac ubita smietana.
----------------------------------------------------
----------------------------
Kawa po irlandzku nr 2. (przepis tradycyjny)
Skladniki:
0,25 l bitej smietany
2 lyzki stolowe cukru granulowanego
1 lyzeczka wanilii
180 ml irlandzkiej whiskey
6 lyzek stolowych nierafinowanego, brazowego cukru
6 filzanek swiezo parzonej palonej kawy
Smietane ubic na sztywno z cukrem i wanilia w schlodzonej misce. Do
szesciu irlandzkich szklanek na whiskey rozlac alkohol, dodając po
lyzce stolowej nierafinowanego cukru i filizance kawy. Na wierzch
delikatnie nalozyc bita smietane. Podawac i pic natychmiast.
W obu sposobach jak i wogole kawa podawana jest w specjalnych
szklankach
Niestety walorow smakowych Ci nie podam, bo jeden ze skladnikow mi nie
odpowida, a jest najwazniejszy. Tubylcy rzeczywiscie korzystaja z
rodzimej smietany, ale moze to tylko ich narodowa duma ... u nich
wszystko co irlandzkie to najlepsze, nauczyli sie tego od amerykanow z
USA.
Wracajac do poprzedniego watku tj. moderowania zaczynam Ci kibicowac
Pozdrawiam Janusz :-)
Sorry za literki nie jestem w domu, googluje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-02-25 21:35:51
Temat: Re: Kawa po irlandzku dla Ewy i nie tylko
Le dimanche 25 février 2007 ŕ 21:16:32, dans
<1...@m...googlegroups.co
m> vous écriviez :
> Smietane ubic na sztywno z cukrem i wanilia w schlodzonej misce. Do
> szesciu irlandzkich szklanek na whiskey rozlac alkohol, dodając po
> lyzce stolowej nierafinowanego cukru i filizance kawy. Na wierzch
> delikatnie nalozyc bita smietane. Podawac i pic natychmiast.
> W obu sposobach jak i wogole kawa podawana jest w specjalnych
> szklankach
Ach, ten jest swietny, na pewno wyprobuje !
> Niestety walorow smakowych Ci nie podam, bo jeden ze skladnikow mi nie
> odpowida, a jest najwazniejszy.
Nie lubisz whiskey ? Szkoda, jest o wiele lagodniejsza od szkockiej
whisky. Moja ulubiona marka jest "Tullamore Dew"... Polecam, jezeli
kiedys bedziesz probowal zmienic zdanie.
> Tubylcy rzeczywiscie korzystaja z
> rodzimej smietany, ale moze to tylko ich narodowa duma ... u nich
> wszystko co irlandzkie to najlepsze, nauczyli sie tego od amerykanow z
> USA.
Francuzi nie maja porzadnej smietany, konczy sia na 30 %. Na wyspach
macie taka 40 %, a to inna bajka.
Hmm, ja mam takie wspomnienie z wczesnoporannego paryskiego
MacDonalda : weszli Irlandczycy, zamowili ta ohydna macdonaldowska
kawe, wyciagneli z plecaka sloiczek z rodzima smietana, i flaszeczka
whishey, i ochoczo "ulepszyli" ;)
> Wracajac do poprzedniego watku tj. moderowania zaczynam Ci kibicowac
Dziekuje, chociaz to nie mecz, nie bedzie wygrywajacych i
przegrywajacych : jezeli sytuacja dojrzala do zmiany statusu to pewnie
zmiana nastapi, a jezeli nie to wszystko zostanie po staremu. I tak
zle, i tak niedobrze, takie jest czasami zycie...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-02-25 22:40:45
Temat: Re: Kawa po irlandzku i nie tylko - kawa po szwajcarsku.Dnia 25 Feb 2007 12:16:32 -0800, anatol napisał(a):
<ciach>
To ja się podzielę przepisem na kawę po szwajcarsku - piłem taką w
restauracji w Schlieren pod Zurychem.
Do kubka wsypuje się cukier (w ilości preferowanej przez konsumującego),
następnie zalewa się go gorącą, mocną kawą (to była parzona po turecku, ale
bez fusów) w takiej ilości, żeby cukru nie było widać. Następnie do kubka
leje się tzw. schnaps (w tej restauracji było to "Alte Zwetschke" czyli
śliwowica z węgierek) w takiej ilości, żeby nie było widać kawy.
Bardzo dobry sposób na rozgrzewkę w chłodną alpejską noc (nawet jeżeli są
to tzw. niskie Alpy).
--
Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)
[Humor zeszytów] Gryzoń to zwierzę, które ogryza, co tylko może, np.
jabłka, zostawiając ogryzki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-02-26 00:15:22
Temat: Re: Kawa po irlandzku dla Ewy i nie tylkoOn 25 Lut, 21:35, "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
A propos meczu, u nas wielkie swieto w pucharze Narodow Irlandia
wygrala 43 : 13 z Anglia (rugby). Wiecie jak Zielioni to fetowali
''kawa''!
W macdonaldzie faktycznie kawa ohydna, ta w Polsce mozna powiedziec ma
cos wspolnego z kawa, a ta tutaj (unikam jak moge) to prawie jak
zbozowa. Fakt ze kawy sie mozna wszedzie napic, kazdy sklep
spozywczy ja serwuje, nikogo nie dziwi kawa w autobusie, a rano malo
osob bez niej i kanapki lub ciacha na ulicy. Takie ruchome kawiarnie.
Pozdrawiam Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-03 21:56:46
Temat: Re: Kawa po irlandzku i nie tylko - kawa po szwajcarsku.On 25 Lut, 23:40, Als <1...@1...pl> wrote:
> Dnia 25 Feb 2007 12:16:32 -0800, anatol napisał(a):
>
> <ciach>
>
> To ja się podzielę przepisem na kawę po szwajcarsku - piłem taką w
> restauracji w Schlieren pod Zurychem.
> Do kubka wsypuje się cukier (w ilości preferowanej przez konsumującego),
> następnie zalewa się go gorącą, mocną kawą (to była parzona po turecku, ale
> bez fusów) w takiej ilości, żeby cukru nie było widać. Następnie do kubka
> leje się tzw. schnaps (w tej restauracji było to "Alte Zwetschke" czyli
> śliwowica z węgierek) w takiej ilości, żeby nie było widać kawy.
>
O i to jest przepis trochę zbliżony do prawdziwej kawy po irlandzku,
tylko na wyspie używa się monety miedzianej.
Musi być specjalna wysoka szklanka i idzie to tak:
- na dno wrzucamamy monetę
- śmietanę dajemy dziecku aby nie przeszkadzało
- wlewamy tyle mocnej kawy by napis na monecie był nieczytelny
- dolewamy odrobinę irlandzkiej whisky, tyle by napis można było
przeczytać.
wolne tłumaczenie przepisu od rudego, opowiadał w dublińskim pubie na
początku lat 90.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |