« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-07 09:15:10
Temat: Kielbasa w sloikiKiedys byl taki watek o miesie w sloiki, czy ktos kto to robil muglby
dac znac.
Ja zrobilem ostatnio kielbase w sloje i chcialbym sie z kims
skonsultowac
Pozdrowienia
Maciej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-07 10:48:55
Temat: Re: Kielbasa w sloiki
maltanb wrote:
>
> Ja zrobilem ostatnio kielbase w sloje i chcialbym sie z kims
> skonsultowac
a jak zrobiłeś?
W zalewie, czy w tłuszczu??
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-07 11:23:45
Temat: Re: Kielbasa w sloiki
sadyl napisał(a):
> maltanb wrote:
> >
> > Ja zrobilem ostatnio kielbase w sloje i chcialbym sie z kims
> > skonsultowac
>
> a jak zrobiłeś?
> W zalewie, czy w tłuszczu??
>
> sadyl
A w niczym ! Prawda jest to ze byla z dziczyzna, ale to nie ma
znaczenia. W proporcji 1:1 z wieprzowina 2klasy. Zmielilem itd, i w
sloiki itd i gotowanie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-07 12:33:19
Temat: Re: Kielbasa w sloikiTakie sloje trzeba koniecznie gotowac 3 razy. Np. przez trzy kolejne dni. w
przeciwnym razie mozesz stacic zawartosc, bo ulegnie zepsuciu. Mam to
opanowane z czasow, gdy mieso bylo na kartki a ja z malym dzieckiem
jezdzilam na zaglowke.
Jedna partie sloikow zagotowalam tylko dwa razy - no i musialam wywalic.
Pozdrawiam
Maria
maltanb <m...@p...onet.pl> napisał(a) w artykule
<3...@p...onet.pl>...
> sadyl napisał(a):
> > > Ja zrobilem ostatnio kielbase w sloje i chcialbym sie z kims
> > > skonsultowac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-07 12:41:52
Temat: Re: Kielbasa w sloiki
maltanb wrote:
>
> A w niczym ! Prawda jest to ze byla z dziczyzna, ale to nie ma
> znaczenia. W proporcji 1:1 z wieprzowina 2klasy. Zmielilem itd, i w
> sloiki itd i gotowanie.
aaaa - się znaczy luzem (bez flaka)?
to znajdź wątek sprzed kilku tygodni - opisana była technologia
konserwacji mięcha.
Chyba to było tak:
- 1 dzień - 2 godziny
- 2 dzien - 1 godzina
- 3 dzien - 0,5 godziny
czasy liczone od początku wrzenia.
Mozna dłużej ale nie wolno krócej.
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-08 11:32:22
Temat: Re: Kielbasa w sloiki
Jadłem kiedyś kiełbaskę wiejska
ze słoika. Była to dobrze uwędzona
wieprzowo-wolowa kiełbasa (w jelitach)
zalana gdzieś do 2/3 wysokości słoja
smalczykiem.
Naprawdę pycha i w dodatku ten
aromat wędzarnianego dymu...
Niektórzy twierdzą, że mięso do słoi
powinno być z minimalna ilością przypraw
a w szczególności czosnku.
Ta kiełbaska była natomiast w pełni
doprawiona.
Pozdrawiam
Slavo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-08 13:25:01
Temat: Re: Kielbasa w sloiki
Wedlug moich wiadomosci czosnek, cebula moze byc sprawca psucia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |