« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-16 11:15:59
Temat: Klarowanie maslaMam pytania dotyczace klarowania masla. Wyczytalam, ze ten proces ma trwac
1,5 godziny. Zastanawiam sie czy to nie za dlugo? I jaka ma miec
konsystencje maslo po tym czasie.
Dzieki za ewentualne odpowiedzi. Anja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-16 11:40:57
Temat: Re: Klarowanie maslaWrzucasz masło do garnka i podgrzewasz je na BARDZO małym ogniu. Masło
zaczyna ci asie jakby rozdwajać, tzn. masz 2 warstwy. To co na wierzchu
zbierasz łyżką i wyrzucasz i tak do skutku. Efekt końcowy powinien być taki
że otrzymasz, płyn podobny w wyglądzie do oleju. Proces klarowania zależy od
umiejętności, tak więc trudno ocenić czas potrzebny na jego przygotowanie.
To tak w skrócie. Polecam warzywa blanszowane na takim masełku. Pychota.
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 11:52:38
Temat: Re: Klarowanie masla
Użytkownik Wojti <j...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:brmr7r$euo$...@n...onet.pl...
> Wrzucasz masło do garnka i podgrzewasz je na BARDZO małym ogniu. Masło
> zaczyna ci asie jakby rozdwajać, tzn. masz 2 warstwy. To co na wierzchu
> zbierasz łyżką i wyrzucasz i tak do skutku. Efekt końcowy powinien być
taki
> że otrzymasz, płyn podobny w wyglądzie do oleju. Proces klarowania zależy
od
> umiejętności, tak więc trudno ocenić czas potrzebny na jego przygotowanie.
> To tak w skrócie. Polecam warzywa blanszowane na takim masełku. Pychota.
>
> Pozdrawiam
> Kucharz Amator
> Wojti
Dzieki czekalam na odpowiedz i sie zabieram. Pozdrawiam Anja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 12:33:04
Temat: Re: Klarowanie maslaUżytkownik "Anja" <p...@x...wp.pl> napisał w wiadomości
news:7212-1071573285@213.17.236.214...
> Mam pytania dotyczace klarowania masla. Wyczytalam, ze ten proces ma
trwac
> 1,5 godziny. Zastanawiam sie czy to nie za dlugo? I jaka ma miec
> konsystencje maslo po tym czasie.
> Dzieki za ewentualne odpowiedzi. Anja
Pisałem już kiedyś na ten temat, poszukaj w archiwum. ewentualnie do
wyszukiwarki wrzuc hasł:; ghee
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 12:46:41
Temat: Re: Klarowanie masla> Wrzucasz masło do garnka i podgrzewasz je na BARDZO małym ogniu.
=====
Na bardzo małym to i tak może być za dużo. Jak zacznie się robić brunatne to
po ptakach. Dobrze jest dodatkowo podłożyć jakąś płytkę pod garnek. Ze
względu na dość długi czas przygotowania, najlepiej zrobić od razu z co
najmniej 6 kostek masła. Wtedy wyjdzie ci taki typowy słoik 0,9l gotowego,
sklarowanego.
waldek
=====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 13:28:52
Temat: Re: Klarowanie maslaA jak dlugo mozna to przechowywac? Bo w koncu 0,9 l tluszczu to calkiem
sporo jak na raz...
M. Janik
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:brmurf$qov$1@inews.gazeta.pl...
> > Wrzucasz masło do garnka i podgrzewasz je na BARDZO małym ogniu.
> =====
> Na bardzo małym to i tak może być za dużo. Jak zacznie się robić brunatne
to
> po ptakach. Dobrze jest dodatkowo podłożyć jakąś płytkę pod garnek. Ze
> względu na dość długi czas przygotowania, najlepiej zrobić od razu z co
> najmniej 6 kostek masła. Wtedy wyjdzie ci taki typowy słoik 0,9l gotowego,
> sklarowanego.
>
> waldek
> =====
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 13:40:34
Temat: Re: Klarowanie masla> A jak dlugo mozna to przechowywac? Bo w koncu 0,9 l tluszczu to calkiem
> sporo jak na raz...
=====
Oj, długo :-} U mnie to dość szybko schodzi, ale z różnych źródeł wiem, że
wiele miesięcy.
waldek
=====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 19:58:57
Temat: Re: Klarowanie maslaIn article <brn20f$am2$1@inews.gazeta.pl>, waldek <x...@o...pl> wrote:
> > A jak dlugo mozna to przechowywac? Bo w koncu 0,9 l tluszczu to calkiem
> > sporo jak na raz...
> =====
> Oj, długo :-} U mnie to dość szybko schodzi, ale z różnych źródeł wiem, że
> wiele miesięcy.
Na szkoleniu z obrony cywilnej polecano nam na wypadek W przygotować
do schronu PL lub na rozśrodkowanie zapasy prowiantu w tym topionego
masła.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-17 08:03:10
Temat: Re: Klarowanie masla> Na szkoleniu z obrony cywilnej polecano nam na wypadek W przygotować
> do schronu PL lub na rozśrodkowanie zapasy prowiantu w tym topionego
> masła.
====
Biorąc pod uwagę, że ostatnie wojny trwały po pięć lat, więc 'należy spożyć
przed końcem' też wynosi miej więcej tyle? :-}}}
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-17 09:26:28
Temat: Re: Klarowanie maslaDzieki za wszystkie podpowiedzi, zrobilam, wyszlo mam wrazenie dobrze - i co
mnie zaskoczylo naprawde pachnie orzechami. Skusilam sie tez na smazona
cebulke*, zrobilam caly sloik choc nie mam pewnosci czy cebulka
przechowywana w sloiku w lodowce to dobry pomysl. Anja
* zdrobnienie odzwierciedla moj stosunek emocjonalny do przedstawionego
produktu ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |