« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-14 11:27:27
Temat: Klops - pomozecie?Witajcie!
Za tydzien czeka mnie wielki dzien - pierwsze urodziny mojego synka. Bedzie
dosc sporo gosci, ze 20 osob. Dla mnie to duzo, bo tak duzych imprez jeszcze
nie robilam. Musze upiec tort (tez mam niewielka wprawe) i pare ciast, poza tym
bedzie obiad i podwieczorek (na prawach kolacji). Tak sobie wymyslilam, ze
klops upiec - bedzie mniej roboty, niz przy kotletach mielonych, ale to bedzie
moj pierwszy raz i MUSI sie udac. Ogolne pojecie juz mam, przegoglowalam
archiwum. Licze na Wasze dobre rady, co zrobic, zeby byl dobry...
Miesko mielone juz mam w zamrazarce - wieprzowe. Trzeba je mieszac z wolowym
albo drobiowym? Dodac jakichs pieczarek na przyklad? Mysle tez o jajach na
twardo do tego klopsa - ale czy to mozna podac na goraco? Za rada Magdy Bassett
planuje dac plastry boczku na dno i do przykrycia.
Oprocz klopsa beda schabowe i karkowka duszona z pieczarkami, moze tez jakis
drob, a na podwieczorko-kolacje: bigos (juz jest), zeberka, salatki rozne, moze
zrobie buleczki pizzowe Adioli i nie wiem, co jeszcze wymysle...
Czekam na Wasze dobre rady, zarowno co do klopsa, jak i calej imprezy, ktora
chyba mnie przerasta...
Pozdrawiam,
AniaR - z 15 kg mies roznych w zamrazarce :)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-14 11:37:01
Temat: Re: Klops - pomozecie?> Czekam na Wasze dobre rady, zarowno co do klopsa, jak i calej imprezy,
ktora
> chyba mnie przerasta...
>
> Pozdrawiam,
> AniaR - z 15 kg mies roznych w zamrazarce :)
>
Ja polecam klopsa wg Maklowicza, przepis byl podawany niedawno. Zagoscil na
stale na moim stole, a ostatnio jak goscie byli nadzialam go jajkami na
twardo i podawalam na zimno jako przystawke. Na cieplo za to polecam z sosem
pomidorowym - pychota i zawsze wychodzi :)
--
Magda - Slonko (Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-14 12:56:13
Temat: Re: Klops - pomozecie?a...@p...onet.pl wrote:
(...)
> Czekam na Wasze dobre rady, zarowno co do klopsa,
Klopsa robie troche nietypowego - mieso mielone mieszam z utartymi
pieczarkami i rowniez utartym nieduzym selerem. Do tego przyprawy
i torebka suszonego koperku. W srodku moga byc jaja na twardo,
ale nie sa obowiazkowe :-) Z wierzchu posypuje roznymi przyprawami
(bazylia z tymiankiem, albo kminek, albo jakaś egzotyczna mieszanka.
No i pieke pod folia, a ostatnie 10 min. bez, zeby sie skorka chrupiąca
zrobila. Jesc mozna i na zimno i na goraco.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-14 13:55:03
Temat: Re: Klops - pomozecie?On 14 Feb 2003 12:27:27 +0100, a...@p...onet.pl wrote:
>Witajcie!
>
>Za tydzien czeka mnie wielki dzien - pierwsze urodziny mojego synka. Bedzie
>dosc sporo gosci, ze 20 osob. Dla mnie to duzo, bo tak duzych imprez jeszcze
>nie robilam. Musze upiec tort (tez mam niewielka wprawe) i pare ciast, poza tym
>bedzie obiad i podwieczorek (na prawach kolacji). Tak sobie wymyslilam, ze
>klops upiec - bedzie mniej roboty, niz przy kotletach mielonych, ale to bedzie
>moj pierwszy raz i MUSI sie udac. Ogolne pojecie juz mam, przegoglowalam
>archiwum. Licze na Wasze dobre rady, co zrobic, zeby byl dobry...
>AniaR - z 15 kg mies roznych w zamrazarce :)
Ty naprawde wierzysz, ze 20 osob przerobi to wszystko????? o
rety.... u mnie kops albo wychodzi cudo albo sie rozlatuje, nie
wiedziec dlaczego. moze zrob klopsiki.....albo ponadziewaj
pparyki - polowki mielonym, dobre na cieplo i na letnio
;)))pieczone w piekarniku kartofelki zrob. czerowna kapuste -
coleslaw z niej, surowek dorob roznych, coby zrownowazyc te
miesna ciezkosc ;)))a na deser wielgachny tort bezowy oraz
Hiszpan (biszkopty, bita smietana, owoce rozne itepe, do bezowego
krem budyniowy, wierzch dokladnie oryzgac ciagla cienka struzka
rpozouszczonej czekolady)
nic mi innego nie przychodzi do glowy, poza...piklami, nie wiem
dlaczego ;)) moze dlatego, ze z natury lubie
Pierz, kobieta najedzona i juz nie zmarznieta (u nas prawdziwy
przymrozek do minus 5!)
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-14 20:55:57
Temat: Odp: Klops - pomozecie?
Użytkownik <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:7...@n...onet.pl..
.
> AniaR - z 15 kg mies roznych w zamrazarce :)
Córkę za mąż wydajesz? M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-15 08:23:58
Temat: Re: Klops - pomozecie?>
> Użytkownik <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:7...@n...onet.pl..
> .
> > AniaR - z 15 kg mies roznych w zamrazarce :)
>
> Córkę za mąż wydajesz? M.
Na razie mam tylko syna. Sama nie tak dawno sie wydalam :)
AniaR
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-15 08:29:26
Temat: Re: Klops - pomozecie?
> Ty naprawde wierzysz, ze 20 osob przerobi to wszystko????? o
> rety....
Krysiu, ja ich troche znam... A jak nie dadza rady, to moj maz da :)
u mnie kops albo wychodzi cudo albo sie rozlatuje, nie
> wiedziec dlaczego. moze zrob klopsiki.....albo ponadziewaj
> pparyki - polowki mielonym, dobre na cieplo i na letnio
> ;)))pieczone w piekarniku kartofelki zrob. czerowna kapuste -
> coleslaw z niej, surowek dorob roznych, coby zrownowazyc te
> miesna ciezkosc ;)))a na deser wielgachny tort bezowy oraz
> Hiszpan (biszkopty, bita smietana, owoce rozne itepe, do bezowego
> krem budyniowy, wierzch dokladnie oryzgac ciagla cienka struzka
> rpozouszczonej czekolady)
Z tym tortem bezowym to pomysl genialny! Szkoda ze truskawek swiezych nie ma,
ale i tak bedzie super.
Dziekuje wszystkim Wam za rady, moj klops bedzie zawieral pieczarki i selera,
gotowane jajka i bedzie oblozony boczkiem. Dam Wam znac, czy ta kompilacja
jest zjadliwa :). Mam nadzieje, ze nie rozpadnie sie na czynniki pierwsze...
> nic mi innego nie przychodzi do glowy, poza...piklami, nie wiem
> dlaczego ;)) moze dlatego, ze z natury lubie
Albo grzybki w occie... Ale mam tylko jeden sloik i trzymam na specjalna
okazje.
> Pierz, kobieta najedzona i juz nie zmarznieta (u nas prawdziwy
> przymrozek do minus 5!)
Nie ma zartow! Moze czas zaczac budowac igloo?
Pozdrawiam,
AniaR
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-15 08:31:25
Temat: Re: Klops - pomozecie?
>Z tym tortem bezowym to pomysl genialny! Szkoda ze truskawek swiezych nie ma,
>ale i tak bedzie super.
>Dziekuje wszystkim Wam za rady, moj klops bedzie zawieral pieczarki i selera,
>gotowane jajka i bedzie oblozony boczkiem. Dam Wam znac, czy ta kompilacja
>jest zjadliwa :). Mam nadzieje, ze nie rozpadnie sie na czynniki pierwsze...
>
Ja bym Ci radzila przecwiczyc tego klopsa z raz teraz, juz od
razu, jakby co to wtedy bedziemy dalej radzic (pisze to bo moje
jednak maja tendencje do rozlatania sie...)
>> Pierz, kobieta najedzona i juz nie zmarznieta (u nas prawdziwy
>> przymrozek do minus 5!)
>
>Nie ma zartow! Moze czas zaczac budowac igloo?
>
>Pozdrawiam,
>AniaR
kaloryfery musialam podkrecic, bo w kuchni, jak w stajni jakiejs
- dzis 17 stopni, mnie to nie przeszkadza, tylko musze pamietac o
szlafroku i kapciach albo skarpetkach ;))
Pierz - a za oknem ani chmurki ;))))
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-15 09:35:30
Temat: Re: Klops - pomozecie?<a...@p...onet.pl> wrote:
> Witajcie!
> Tak sobie wymyslilam, ze
> klops upiec - bedzie mniej roboty, niz przy kotletach mielonych, ale to bedzie
> moj pierwszy raz i MUSI sie udac. Ogolne pojecie juz mam, przegoglowalam
> archiwum. Licze na Wasze dobre rady, co zrobic, zeby byl dobry...
> Miesko mielone juz mam w zamrazarce - wieprzowe. Trzeba je mieszac z wolowym
> albo drobiowym?
Zasadniczo klopsa robis sie z miesa wolowego z dodatkiem wieprzowego.
> Dodac jakichs pieczarek na przyklad?
Sos do klopsa robi sie z dodatkiem grzybow -- wiec pieczarki do miesa
nijak.
> Mysle tez o jajach na
> twardo do tego klopsa - ale czy to mozna podac na goraco?
Przeciez o to wlasnie codzi, ze na goraco.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-15 10:59:10
Temat: Re: Klops - pomozecie?a...@p...onet.pl wrote:
> (...)
> Dziekuje wszystkim Wam za rady, moj klops bedzie zawieral pieczarki i selera,
> gotowane jajka i bedzie oblozony boczkiem. Dam Wam znac, czy ta kompilacja
> jest zjadliwa :). Mam nadzieje, ze nie rozpadnie sie na czynniki pierwsze...
To nie zapomnij dać jajek i do miesa (surowych do surowego).
Jajka w proporcji 2szt/1 kg miesa mielonego powinny zapewnic
mu spoistosc :-)
(...)
> Albo grzybki w occie... Ale mam tylko jeden sloik i trzymam na specjalna
> okazje.
Inne w occie tez - gruszki, sliwki, fasoli, buraczki i sama nie wiem
co jeszcze :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |