« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-27 19:30:19
Temat: KolacjaWitam!
Mam nadzieję że mi pomożecie. Szukam propozycji potraw, które ułożyłyby się
w miłą kolację. Ale żeby nie było tak prosto to są pewne warunki. Kolacja
jest dla gościa którego odbieram z lotniska, więc chciałbym aby było to coś
co można podać w ok 15 minut. Same dania mogą być praco/czasochłonne ale
muszą być możliwe do przygotowania wcześniej. Po powrocie trzeba je podać w
15-20 minut.
W kuchni radzę sobie nawet dobrze ale bez szaleństw proszę.
Do waszej informacji: nie mam mikrofalówki do odgrzewania, ale mam
piekarnik, który można ustawić tak że sam się włączy. Chociaż wolałbym z tej
funkcji nie korzystać bo jak lot się opóźni to może być nieciekawie.
Z góry dziękuję za dobre rady.
Paliwoda
PS Przepisy mile widziane chociaż wystarczą propozycje potraw.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-28 13:12:00
Temat: Re: Kolacja> Witam!
> Mam nadzieję że mi pomożecie. Szukam propozycji potraw, które ułożyłyby się
> w miłą kolację. Ale żeby nie było tak prosto to są pewne warunki. Kolacja
> jest dla gościa którego odbieram z lotniska, więc chciałbym aby było to coś
> co można podać w ok 15 minut. Same dania mogą być praco/czasochłonne ale
> muszą być możliwe do przygotowania wcześniej. Po powrocie trzeba je podać w
> 15-20 minut.
> W kuchni radzę sobie nawet dobrze ale bez szaleństw proszę.
> Do waszej informacji: nie mam mikrofalówki do odgrzewania, ale mam
> piekarnik, który można ustawić tak że sam się włączy. Chociaż wolałbym z tej
> funkcji nie korzystać bo jak lot się opóźni to może być nieciekawie.
>
> Z góry dziękuję za dobre rady.
>
Patrz temat "Kopytka"
Tapta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-28 13:18:34
Temat: Re: Kolacja
Użytkownik "Tapta" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:5728.0000004a.47248aa0@newsgate.onet.pl...
>> Kolacja
>> jest dla gościa którego odbieram z lotniska, więc chciałbym aby było to
>> coś
>> co można podać w ok 15 minut.
Zamów catering na lotnisku
Jaksa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-28 19:26:52
Temat: Re: Kolacja> Patrz temat "Kopytka"
Dziękuję. Zaglądnę.
Paliwoda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-28 19:29:10
Temat: Re: Kolacja> Zamów catering na lotnisku
>
> Jaksa
Nie zrozumiałaś/eś pytania. Niektórzy tak mają. Ale dziękuję że się
starałaś/eś.
Paliwoda.
PS No i nie było brzydkich słów. Jeszcze raz dziękuję.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-28 19:34:42
Temat: Re: KolacjaPaliwoda pisze:
>> Patrz temat "Kopytka"
> Dziękuję. Zaglądnę.
Nie warto.
Lepiej podaj więcej danych, może coś się wymyśli.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-28 21:13:47
Temat: Re: Kolacja> Nie warto.
> Lepiej podaj więcej danych, może coś się wymyśli.
Szczerze mówiąc jestem zaskoczony taką odpowiedzią. Dzięki.
Właściwie nie mam nic do dodania. Chcę zorganizować miłą kolację dla kogoś
kto wraca z dalekiej podróży.
Po kilku przesiadkach na różnych lotniskach pewnie nawet nie jest się
głodnym, ale po długim "niewidzeniu się" jest tyle tematów do obgadan ia że
może się przeciągnąć na długie godziny. Fajnie byłoby coś przekąsić.
Właściwie jedyny warunek to ten żebym nie musiał mówić "zaraz wrócę tylko
coś przygotuję" , po czym wracam z kuchni po dwóch godzinach.
Paliwoda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-28 21:40:10
Temat: Re: Kolacja
Użytkownik "Paliwoda" <p...@g...pll> napisał w wiadomości
news:fg2u2a$ltu$1@inews.gazeta.pl...
> Właściwie jedyny warunek to ten żebym nie musiał mówić "zaraz wrócę tylko
> coś przygotuję" , po czym wracam z kuchni po dwóch godzinach.
>
> Paliwoda
nie wiem czy Cie to zainteresuje, ale moze cos takiego:
1 podwojna piers z kurczaka (srednia lub duza, w zaleznosci czy ma byc mocno
czy tylko troche miesne ;) )
1 puszka (czerwonej) fasolki w sosie cayene (bonduelle, czy jak to sie tam
pisze)
2 lyzki koncentratu pomidorowego
piersi pokroic w kostke, przyprawic wedle uznania (u nas to sol, pieprz,
troche ziol prowansalskich (sypiemy je wszedzie :) ), czasem zabek czosnku),
usmazyc. jak juz mieso gotowe, dodac zawartosc puszki, mozna kapke wody, i 2
lyzki koncentratu... wszystko dobrze wymierzac i chwile podusic (wlasciwie
do "zagotowania", zeby fasolka sie zagrzala). do tego grzanki nawet ze
zwyklego chleba z serem zoltym, czosnkiem i butelka wina...
moze nie brzmi przekonywujaco, ale naprawde niezle i ekspresowo sie robi...
tym bardziej ze mieso mozesz usmazyc wczesniej i tylko podgrzac i dorzucic
reszte (mozna tez calosc wczesniej zrobic i potem podgrzac - przegryzie sie
miedzyczasie). grzanki tez mozesz przygotowac wczesniej a potem do
piekarnika w czasie kiedy bedzie sie grzalo "danie glowne" :)
pozdrawiam
Berta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-10-28 21:47:16
Temat: Re: Kolacja
> 1 puszka (czerwonej) fasolki w sosie cayene (bonduelle, czy jak to sie tam
> pisze)
zapomnialam napisac, ze to ostre jest... znaczy sie ten sos... wiec nie
nalezy przesadzac z doprawianiem samego miesa, chyba ze ktos lubi ogien w
paszczy ;)
Berta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-10-29 00:29:32
Temat: Re: Kolacja
Le samedi 27 octobre 2007 ŕ 20:30:19, dans <fg03kh$4vj$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :
> Witam!
> Mam nadzieję że mi pomożecie. Szukam propozycji potraw, które ułożyłyby się
> w miłą kolację. Ale żeby nie było tak prosto to są pewne warunki. Kolacja
> jest dla gościa którego odbieram z lotniska, więc chciałbym aby było to coś
> co można podać w ok 15 minut. Same dania mogą być praco/czasochłonne ale
> muszą być możliwe do przygotowania wcześniej. Po powrocie trzeba je podać w
> 15-20 minut.
> W kuchni radzę sobie nawet dobrze ale bez szaleństw proszę.
> Do waszej informacji: nie mam mikrofalówki do odgrzewania, ale mam
> piekarnik, który można ustawić tak że sam się włączy. Chociaż wolałbym z tej
> funkcji nie korzystać bo jak lot się opóźni to może być nieciekawie.
> Z góry dziękuję za dobre rady.
Wszystkie potrawy w sosie ktore wystarczy pozniej odgrzac : gulasze,
chili con carne, wolowina po burgundzku... Do tego zaopatrzyc sie w
torebke ryzu paraboiled (szybciej sie gotuje), i problem z glowy.
Alternatywnie moze byc zupa (z tych gestszych, jezeli ma wystapic w
charakterze dania glownego).
Alternatywnie wszystkie wariacje na temat pokrojonych w paski filetow
z drobiu (kura, indyk, kaczka), to sie smazy blyskawicznie. Nie tak
dawno przelotem w Berlinie (miedzy dwoma lotami, u jednego z
bywajacych tu grupowiczow) zrobilam potrawe z filetow kurczaka w ok.
10 minut :).
Ewcia
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |