Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krem maślany z jajkami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Krem maślany z jajkami

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 145


« poprzedni wątek następny wątek »

111. Data: 2011-02-10 19:34:13

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 10 Feb 2011 19:49:31 +0100, Witek napisał(a):

> Moje zapędy "dydaktyczne" w stosunku do Ciebie dawno sie wyczerpały.

No wiesz, słusznie - Twoja metoda "uczył Marcin Marcina" na mnie nie robi
wrażenia. Bardziej mnie cieszy fakt nieco bardziej stonowanego charakteru
wypowiedzi.


> Jednak - zastanów się co to jest osmoza,

:-D

> a w szczególności czy jak może
> osmozie uledz ściana komórkowa!

Nie ściana moze "uledz" osmozie, tylko komórka. Osmoza ODBYWA SIĘ przez
ścianę i błonę komórkową.

> Przecież osmoza to przenikanie przez
> błonę półprzepuszczalną, a ściana jest zewnętrzną warstwą w stosunku do
> błony!

Ściana komórkowa nie jest nieprzepuszczalna, podobnie jak błona (która jest
półprzepuszczalna). W dodatku nie wszystkie bakterie mają ścianę komórkową.

http://infobakterie.cba.pl/budowa_komorki.html
"Szczególną właściwością ścian jest ich przepuszczalność. Różnice w
przepuszczalności ścian komórkowych różnych gatunków bakterii umożliwia ich
identyfikację na podstawie barwienia metodą Grama. Używając tej metody
rozróżniania, bakterie podzielono na Bakterie Gram-dodatnie i Bakterie
Gram-ujemne. Zakwalifikowanie badanej bakterii do jednej z tych grup,
ułatwia jej identyfikację" itd.
I nie czepiaj się przypadkiem kurczowo s-layera, bo nawet on nie jest
całkowicie odporny na osmozę. Osmoza to potężny mechanizm.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


112. Data: 2011-02-10 19:57:10

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Witek <j...@p...p.lodz.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pretended :
> Dnia Thu, 10 Feb 2011 19:49:31 +0100, Witek napisał(a):
>
>> Moje zapędy "dydaktyczne" w stosunku do Ciebie dawno sie wyczerpały.
>
> No wiesz, słusznie - Twoja metoda "uczył Marcin Marcina" na mnie nie robi
> wrażenia. Bardziej mnie cieszy fakt nieco bardziej stonowanego charakteru
> wypowiedzi.

Przeży sobie moje wypowiedzi, choćby w wątku o GMO, odpowiadam
rzetelnie, a nie używam wylgaryzmów. A co do metody - no cóż skoro nie
jestes wstanie zaakceptować faktu swoich pomyłek, to nie jesteś wstanie
nabyć nowych informacji.
>
>> Jednak - zastanów się co to jest osmoza,
>

> Nie ściana moze "uledz" osmozie, tylko komórka. Osmoza ODBYWA SIĘ przez
> ścianę i błonę komórkową.
>
>> Przecież osmoza to przenikanie przez
>> błonę półprzepuszczalną, a ściana jest zewnętrzną warstwą w stosunku do
>> błony!
>
> Ściana komórkowa nie jest nieprzepuszczalna, podobnie jak błona (która jest
> półprzepuszczalna). W dodatku nie wszystkie bakterie mają ścianę komórkową.
>
ściana komórkowa jest CAŁKOWICIE PRZEPUSZCZALNA, dlatego niepodlega
rozwarzaniom o osmozie! Nie wszystkie mają - a jakiś przykład?
Ściana komórkowa jest NIROZPUSZCZALNA w wodzie, podobnie jak błona
komórkowa. można najwyżej je strawić enzymatycznie lub rozmuścić
rozpuszczalnikami niepolarnymi.
Gdyby ściana komórkowa była rozpuszczalna w wodzie - to nie byłoby
żeglarstwa, bo drewno by się w tej wodzie rozpuszczało!


> http://infobakterie.cba.pl/budowa_komorki.html
> "Szczególną właściwością ścian jest ich przepuszczalność. Różnice w
> przepuszczalności ścian komórkowych różnych gatunków bakterii umożliwia ich
> identyfikację na podstawie barwienia metodą Grama. Używając tej metody
> rozróżniania, bakterie podzielono na Bakterie Gram-dodatnie i Bakterie
> Gram-ujemne. Zakwalifikowanie badanej bakterii do jednej z tych grup,
> ułatwia jej identyfikację" itd.
> I nie czepiaj się przypadkiem kurczowo s-layera, bo nawet on nie jest
> całkowicie odporny na osmozę. Osmoza to potężny mechanizm.

Super link - jedynie udowadnia to co juz ci wczesniej zarzuciłem -
opieranie wiedzy na informacjach zawartych na stronach www tworzonych
przez gimnazjalistów (może i pasjonatów, ale niezawsze potrafiących
ominąc uproszczeń, podczas kopiowanie z wikipedi!) prowadzi na manowce.

Dlaczego ? Bo biedaczek/biedaczka użyła okreslenia "różnice w
przepuszczalności" i to cię ujeło - ale te różnice powstają po
zastosowaniu wysokoprocentowego roztworu etanolu.
Na dodatek na utrwalonym (całkowiecie wysuszonym - odwodnionym)
preparacie!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwienie_metod%C4%85_G
rama

Idziesz w zaparte, brnąc coraz bardziej.
Swego czasu Panslawista, zarzucił mi agresywne udowadnianie ci braku
wiedzy, że czeka i punktuje twoje byki. Ale ty sama w to brniesz :o)
Witek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


113. Data: 2011-02-10 21:28:35

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 10 Feb 2011 19:58:14 +0100, Witek napisał(a):

> Ikselka was thinking very hard :
>> Dnia Thu, 10 Feb 2011 19:20:51 +0100, Witek napisał(a):
>>
>
>>>
>>> Niewątpliwie ;-)
>>> Ale jak dotąd, nietrafiłaś, a sama obnażasz swoje. Choćby z ta
>>> nietrafioną osmozą ;-)
>>
>> Jak najbardziej trafioną. Bakterie wrzucone do wody (w szcz. destylowanej)
>> ulegną w końcu osmozie. Jak wszystko, co ma komórki, a wiec i scianę
>> komórkową.
>
> Jeszcze jedno - zjawisko osmozy będzie, szczególnie w wodzie
> destylowanej, prowadzić do napełniania bakterii wodą, bo przez błonę
> nie wyjdą białka (mające charakter wielkocząsteczkowy).
> W komórkach zwierzecych doprowadza to do lizy komórek (ciśnienie
> rozrywa je). Ale ściana komórkowa chroni przed rozerwaniem - sprawdź -
> google czy podrecznik biologi (kiedys to były pierwsze lekcje liceum (w
> systemie szkolnym 8+4, teraz nie wiem w jakiej klasie).
>
> Uważnie przeczytaj, bo znowu uzyłaś terminu nieopacznie.

Nieopacz... jak?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


114. Data: 2011-02-10 21:31:01

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 10 Feb 2011 20:03:02 +0100, Witek napisał(a):

> Ikselka formulated on czwartek :
>> Dnia Thu, 10 Feb 2011 19:26:35 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>
>>>
>>> Gdy zadziała jako rozpuszczalnik to będzie tak oczekiwany przez Ciebie
>>> roztwór......... czyli podstawowa na Ziemi postać wody.
>>
>> Gdy zadziała jak rozpuszczalnik, to nadal BĘDZIE WODĄ.
>> Woda to nie roztwór - to jednorodna co do składu substancja będąca
>> związkiem chemicznym. Piszesz bzdury. Zupełnie jakbyś napisał, że alkohol
>> to roztwór, benzen to roztwór itp. To są inne rozpuszczalniki, prócz wody,
>> będące związkami chemicznymi. Nie są to roztwory, tylko substancje
>> jednorodne.
>> Nie odróżniasz roztworu od rozpuszczalnika.
>
> Generalnie prawda, ale zły przykład z alkoholem, bo etanol i metanol
> tzw absolutny są roztworami wodnymi :-)

Mówię o zwiazkach chemicznych. A że w postaci NIE ZMIESZANEJ z wodą nie są
możliwe do uzyskania w praktyce, to zupełnie inna bajka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


115. Data: 2011-02-10 21:31:29

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 10 Feb 2011 20:11:36 +0100, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1oabu6ya6i9dk$.mreydo1hgg22.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 10 Feb 2011 19:26:35 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:1rydv2j2kruow$.v9eygyk8rfca$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Thu, 10 Feb 2011 18:26:21 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>>
>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>> news:h0mnzn8i3deg.1c1l688qmhf05$.dlg@40tude.net...
>>>>>> Dnia Thu, 10 Feb 2011 14:06:27 +0100, Misiek napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Pewnie woda to roztwor... wodoru w tlenie (albo na odwrot) ? hehehe
>>>>>>
>>>>>> Woda to produkt reakcji chemicznej, syntezy wodoru i tlenu.
>>>>>> Roztwór to mieszanina związków_chemicznych.
>>>>>> Woda nie jest roztworem niczego. Jest WODĄ.
>>>>>
>>>>> Jako ch.cz. a ogólnie jest to najuniwersalnieniuniejszy rozpuszczalnik
>>>>> /
>>>>> rozcieńczalnik, cbdo.
>>>>
>>>> Ale nie ROZTWÓR.
>>>
>>> Gdy zadziała jako rozpuszczalnik to będzie tak oczekiwany przez Ciebie
>>> roztwór......... czyli podstawowa na Ziemi postać wody.
>>
>> Gdy zadziała jak rozpuszczalnik, to nadal BĘDZIE WODĄ.
>> Woda to nie roztwór - to jednorodna co do składu substancja będąca
>> związkiem chemicznym. Piszesz bzdury. Zupełnie jakbyś napisał, że alkohol
>> to roztwór, benzen to roztwór itp. To są inne rozpuszczalniki, prócz wody,
>> będące związkami chemicznymi. Nie są to roztwory, tylko substancje
>> jednorodne.
>> Nie odróżniasz roztworu od rozpuszczalnika.
>
> Coś Ci się walory z cebulą pomieszali.

Nie odróżniasz roztworu od rozpuszczalnika.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


116. Data: 2011-02-10 21:31:52

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 10 Feb 2011 20:12:37 +0100, Panslavista napisał(a):

> "Witek" <j...@p...p.lodz.pl> wrote in message
> news:ij1cp9$at9$1@inews.gazeta.pl...
>> Ikselka formulated on czwartek :
>>> Dnia Thu, 10 Feb 2011 19:26:35 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>
>>
>>>>
>>>> Gdy zadziała jako rozpuszczalnik to będzie tak oczekiwany przez Ciebie
>>>> roztwór......... czyli podstawowa na Ziemi postać wody.
>>>
>>> Gdy zadziała jak rozpuszczalnik, to nadal BĘDZIE WODĄ.
>>> Woda to nie roztwór - to jednorodna co do składu substancja będąca
>>> związkiem chemicznym. Piszesz bzdury. Zupełnie jakbyś napisał, że alkohol
>>> to roztwór, benzen to roztwór itp. To są inne rozpuszczalniki, prócz
>>> wody,
>>> będące związkami chemicznymi. Nie są to roztwory, tylko substancje
>>> jednorodne.
>>> Nie odróżniasz roztworu od rozpuszczalnika.
>>
>> Generalnie prawda, ale zły przykład z alkoholem, bo etanol i metanol tzw
>> absolutny są roztworami wodnymi :-)
>
> Szczała baba kole płota...

Nie odróżniasz roztworu od rozpuszczalnika.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


117. Data: 2011-02-10 21:41:38

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 10 Feb 2011 20:57:10 +0100, Witek napisał(a):

> ściana komórkowa jest CAŁKOWICIE PRZEPUSZCZALNA,

Przecież napisałam, że "nie jest nieprzepuszczalna". O co chodzi?

> dlatego niepodlega
> rozwarzaniom o osmozie! Nie wszystkie mają - a jakiś przykład?

Akurat mi sie chce szukać Ci przykładu.

> Ściana komórkowa jest NIROZPUSZCZALNA w wodzie,
> podobnie jak błona
> komórkowa.

Ale komu/czemu tutaj zaprzeczasz? - chyba własnemu niezrozumieniu moich
słów. Nigdzie nie pisałam, aby którakolwiek z nich się ROZPUSZCZAŁA. Znowu
zaczynasz, jak z tym niby "moim" JEDNYM białkiem?

> można najwyżej je strawić enzymatycznie lub rozmuścić
> rozpuszczalnikami niepolarnymi.
> Gdyby ściana komórkowa była rozpuszczalna w wodzie - to nie byłoby
> żeglarstwa, bo drewno by się w tej wodzie rozpuszczało!


Pisałam o PRZEPUSZCZALNOŚCI, nie o rozpuszczalności. Co Ty tutaj klecisz?
Skoro Ci się te dwa pojęcia mylą, to może rzeczywiście daj już sobie
ostatecznie spokój z nauczaniem mnie.
Ja kończę z Tobą dyskusję, bo nie jesteś w stanie zrozumieć tego, co PO
POLSKU i gramatycznie piszę. No cóż mogę więcej zrobić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


118. Data: 2011-02-10 22:05:09

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:5r9c6lwu10z1$.15xr65lsz23nq.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 10 Feb 2011 20:11:36 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:1oabu6ya6i9dk$.mreydo1hgg22.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Thu, 10 Feb 2011 19:26:35 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:1rydv2j2kruow$.v9eygyk8rfca$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Thu, 10 Feb 2011 18:26:21 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>>>
>>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>>> news:h0mnzn8i3deg.1c1l688qmhf05$.dlg@40tude.net...
>>>>>>> Dnia Thu, 10 Feb 2011 14:06:27 +0100, Misiek napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> Pewnie woda to roztwor... wodoru w tlenie (albo na odwrot) ? hehehe
>>>>>>>
>>>>>>> Woda to produkt reakcji chemicznej, syntezy wodoru i tlenu.
>>>>>>> Roztwór to mieszanina związków_chemicznych.
>>>>>>> Woda nie jest roztworem niczego. Jest WODĄ.
>>>>>>
>>>>>> Jako ch.cz. a ogólnie jest to najuniwersalnieniuniejszy
>>>>>> rozpuszczalnik
>>>>>> /
>>>>>> rozcieńczalnik, cbdo.
>>>>>
>>>>> Ale nie ROZTWÓR.
>>>>
>>>> Gdy zadziała jako rozpuszczalnik to będzie tak oczekiwany przez Ciebie
>>>> roztwór......... czyli podstawowa na Ziemi postać wody.
>>>
>>> Gdy zadziała jak rozpuszczalnik, to nadal BĘDZIE WODĄ.
>>> Woda to nie roztwór - to jednorodna co do składu substancja będąca
>>> związkiem chemicznym. Piszesz bzdury. Zupełnie jakbyś napisał, że
>>> alkohol
>>> to roztwór, benzen to roztwór itp. To są inne rozpuszczalniki, prócz
>>> wody,
>>> będące związkami chemicznymi. Nie są to roztwory, tylko substancje
>>> jednorodne.
>>> Nie odróżniasz roztworu od rozpuszczalnika.
>>
>> Coś Ci się walory z cebulą pomieszali.
>
> Nie odróżniasz roztworu od rozpuszczalnika.

Zaczynasz kręcić ze mną tak jak zresztą?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


119. Data: 2011-02-10 22:40:15

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 10 Feb 2011 23:05:09 +0100, Panslavista napisał(a):


> Zaczynasz kręcić ze mną tak jak zresztą?

Skoro przyznajesz rację bzdurom... to w tym momencie nie różnisz się od
reszty. Więc o co chodzi?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


120. Data: 2011-02-11 07:18:16

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:19578ebdbe2a0$.1eefi162mvuej.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 10 Feb 2011 14:01:48 +0100, Misiek napisał(a):
>

(ciach)

>>>>>>>
>>>>>>> I pewnie tatara tez jesz bez zoltek?
>>>>>>
>>>>>> Jem z żółtkiem - jajka przed użyciem myję plłnem do mycia naczyń,
>>>>>> potem
>>>>>> parzę we wrzątku - białko lekko się ścina, zółtko pozostaje surowe.
>>>>>> Ponadto
>>>>>> używam tylko surowych jaj z pewnego źródła, jeśli już.
>>>>>> Czyli z zasady unikam.
>>>>>
>>>>> Nie unikasz. Albo unikasz jak ognia (czyli nie jesz, lub nie jesz
>>>>> prawie
>>>>> wcale), albo bierzesz tylko "z pewnego zrodla" (nie ma takowych
>>>>> niestety,
>>>>> zawsze moze zdarzyc sie nawet z "pewnego zrodla" zarazone salmonella
>>>>> czy
>>>>> innym swinstwem).
>>>>>>
>>>>>>> a jajko na mieko bez jajka? hehehe
>>>>>>
>>>>>> Ugotowane na półtwardo. Takie lubię. Nie jest surowe, jest bardzo
>>>>>> gorące,
>>>>>> nawet wewnątrz.
>>>>>
>>>>> A powinno byc surowe z "nazwy" nawet (zoltko oczywiscie). Jajko NA
>>>>> MIEKKO
>>>>> hehehe.
>>>>> W takim razie jak ugotujesz jajko na "jajko po Wiedensku"? hehehe Z
>>>>> zasady
>>>>> takowe wrzucone do szklanki, rozklocone z maslem, pozypane
>>>>> szczypiorkiem
>>>>> powinno miec plynne zoltko, a nie poltwarde.
>>>>>>
>>>>>>> Ze o sadzonych lekko scietych juz wogole nie wspomne...
>>>>>>
>>>>>> Nie wspominaj. Lubię wysmażone.
>>>>> Wysmazone jajko sadzone? Hmmmm fe :-)
>>>>
>>>> Nie ma jak świeże jajko na miękko w kieliszku.
>>>> Albo jajecznica z mlekiem lub śmietaną.
>>>> Albo jajecznica z cebulą, na pomidorach, na boczku, szynce, kiełbasie,
>>>> grzybach lub posypana szczypiorkiem...
>>>
>>> Wszystko to lubię porządnie ścięte, nie surowe.
>>
>> czyli nici z jajka na miekko, prawdzoiwego sadzonego i jajka po wiedensku
>> (wszystko prawidlowo powinno miec ledwo sciete zoltko-prawie calkiem
>> surowe,
>> mocno sciete bialko).
>
> Prawdziwe jajko na miękko, prawdziwe sadzone, prawdziwe jajko po wiedeńsku
> mam takie, jak lubię. Białka półsurowego nie tknę. To Twoje surowizny nie
> są prawdziwe. I co mi zrobisz?
> :-)

Kto wspominal o polsurowym bialku?
Ja caly czas pisze o prawie calkiem surowym... zoltku :-)
Moje "surowizny" sa jaknajbardziej prawdziwe i prawidlowe w gotowaniu :-)
Moze ty jajko na "miekko" gotujesz 15 minut i uwazasz ze nadal jest "na
mieko" hehehe

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 11 . [ 12 ] . 13 ... 15


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Stimeria w kombiwarze/piekarniku - czy i jak?
"Straganowe" warzywa - przechowywanie.
Trwałość alkoholi
Re: Stop GMO!
pyry sól i szybkowar

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »