| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-02-05 09:16:04
Temat: Trwałość alkoholiCzy alkohole (wódki, whisky, martini, likiery itp. lub nalewki własnej
roboty) mogą się "zepsuć"? Powiedzmy że kupuję sobie jakiś "droższy"
alkohol i piję go okazjonalnie, zakręcam mocno nakrętkę i odstawiam. Po
pół roku/ roku znowu łyczek i zakręcam. Przypuszczam że mocniejszym
alkoholom nic się nie stanie ewentualnie mogą stracić moc. Czy
oryginalne nakrętki są wystarczające by temu zapobiec? I co ze słabszymi
alkoholami i nalewkami własnej produkcji?
Może to banalne pytania ale wolę dopytać bo chcę na wiosnę zrobić
nalewkę z pędów sosny. Trochę się namęczę, trochę zainwestuje w spirytus
i nie chciałbym żeby się zepsuła do sezonu grupowego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-02-05 10:24:29
Temat: Re: Trwałość alkoholiDnia 05.02.2011 GKa <Bezmaila> napisał/a:
> Czy alkohole (wódki, whisky, martini, likiery itp. lub nalewki własnej
> roboty) mogą się "zepsuć"? Powiedzmy że kupuję sobie jakiś "droższy"
> alkohol i piję go okazjonalnie, zakręcam mocno nakrętkę i odstawiam. Po
> pół roku/ roku znowu łyczek i zakręcam. Przypuszczam że mocniejszym
> alkoholom nic się nie stanie ewentualnie mogą stracić moc. Czy
> oryginalne nakrętki są wystarczające by temu zapobiec? I co ze słabszymi
> alkoholami i nalewkami własnej produkcji?
> Może to banalne pytania ale wolę dopytać bo chcę na wiosnę zrobić
> nalewkę z pędów sosny. Trochę się namęczę, trochę zainwestuje w spirytus
> i nie chciałbym żeby się zepsuła do sezonu grupowego.
Nalewki mają to do siebie, w zdecydowanej większości, że im starsze tym
lepsze. Taka dereniówka najlepsza po 7 latach leżakowania ;) Należy
tylko zapewnić im odpowiednie warunki, zminimalizować naświetlenie,
zachować niezbyt wysoką temperaturę, mam w piwnicy około 20^C i
generalnie nic złego się nie dzieje, choć lepiej byłoby 14-18^C.
Kolejnym czynnikiem jest dostęp tlenu, czyli jak masz ochotę rzadko
korzystać z kieliszeczka to po prostu lej w mniejsze butelki. W
przypadku wina mówi się jeszcze o wilgotności w pomieszczeniach, myślę
że dla nalewek nie ma to większego znaczenia.
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-02-05 22:57:31
Temat: Re: Trwałość alkoholi> alkoholom nic się nie stanie ewentualnie mogą stracić moc. Czy oryginalne
> nakrętki są wystarczające by temu zapobiec? I co ze słabszymi alkoholami i
> nalewkami własnej produkcji
Tlen znajdujący się w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a wynikiem
reakcji jest ocet.
Każde otwarcie butelki z alkoholem powoduje "wpuszczenie" ileś tlenu..
__________ Informacja programu ESET NOD32 Antivirus, wersja bazy sygnatur wirusow
5849 (20110205) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET NOD32 Antivirus.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-02-06 12:56:07
Temat: Re: Trwalosc alkoholiDnia 05.02.2011 Jurek J. <j...@p...onet.eu> napisał/a:
>> alkoholom nic sie nie stanie ewentualnie moga stracic moc. Czy oryginalne
>> nakretki sa wystarczajace by temu zapobiec? I co ze slabszymi alkoholami i
>> nalewkami wlasnej produkcji
>
> Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a wynikiem
> reakcji jest ocet.
> Kazde otwarcie butelki z alkoholem powoduje "wpuszczenie" iles tlenu..
>
Ocet to wytwarzają bakterie kwasu octowego w procesie fermentacji
octowej! Bajek nie opowiadaj!
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-02-07 11:48:30
Temat: Re: Trwalosc alkoholiW dniu 06.02.2011 13:56, panta_rei pisze:
> Dnia 05.02.2011 Jurek J.<j...@p...onet.eu> napisał/a:
>>> alkoholom nic sie nie stanie ewentualnie moga stracic moc. Czy oryginalne
>>> nakretki sa wystarczajace by temu zapobiec? I co ze slabszymi alkoholami i
>>> nalewkami wlasnej produkcji
>>
>> Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a wynikiem
>> reakcji jest ocet.
>> Kazde otwarcie butelki z alkoholem powoduje "wpuszczenie" iles tlenu..
>>
>
> Ocet to wytwarzają bakterie kwasu octowego w procesie fermentacji
> octowej! Bajek nie opowiadaj!
>
> Pozdrawiam!
Alkohole od 20% są trwałe. Wina mogą zaoctować po otwarciu.
--
MrKyllyan
--- news://freenews.netfront.net/ - complaints: n...@n...net ---
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-02-07 14:01:39
Temat: Re: Trwalosc alkoholiMrKyllyan wrote:
>>> Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a
>>> wynikiem reakcji jest ocet.
>>> Kazde otwarcie butelki z alkoholem powoduje "wpuszczenie" iles
>>> tlenu..
>>>
>>
>> Ocet to wytwarzają bakterie kwasu octowego w procesie fermentacji
>> octowej! Bajek nie opowiadaj!
>>
>> Pozdrawiam!
>
>
> Alkohole od 20% są trwałe. Wina mogą zaoctować po otwarciu.
>
Fermentacja octowa ? biochemiczny proces powstawania kwasu octowego z
alkoholu etylowego w rozcieńczonym roztworze wodnym z udziałem
*bakterii*
Samo otwarcie i dostęp tlenu nie powoduje zaoctowania, ocet wytwarzają
_bakterie_ Nie pisz więc że:
"Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a
wynikiem reakcji jest ocet."
Bo to nie jest prawda!
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-02-07 14:25:45
Temat: Re: Trwalosc alkoholiDnia Mon, 07 Feb 2011 15:01:39 +0100, panta_rei napisał(a):
> Fermentacja octowa ? biochemiczny proces powstawania kwasu octowego z
> alkoholu etylowego w rozcieńczonym roztworze wodnym z udziałem
> *bakterii*
>
> Samo otwarcie i dostęp tlenu nie powoduje zaoctowania, ocet wytwarzają
> _bakterie_ Nie pisz więc że:
>
> "Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a
> wynikiem reakcji jest ocet."
>
> Bo to nie jest prawda!
Dokładnie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-02-07 16:54:57
Temat: Re: Trwałość alkoholi
Użytkownik "Jurek J." <j...@p...onet.eu> napisał w wiadomości
news:iikkl4$rj7$1@news.onet.pl...
>> alkoholom nic się nie stanie ewentualnie mogą stracić moc. Czy oryginalne
>> nakrętki są wystarczające by temu zapobiec? I co ze słabszymi alkoholami
>> i nalewkami własnej produkcji
>
> Tlen znajdujący się w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a wynikiem
> reakcji jest ocet.
> Każde otwarcie butelki z alkoholem powoduje "wpuszczenie" ileś tlenu..
Granat przywiązać do butelki i przestanie "octować " , może ktos z rodzinki
podpiją i wody dolewa i dlatego sprawia to wrażenie utraty mocy :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-02-07 20:15:54
Temat: Re: Trwalosc alkoholiIkselka brought next idea :
> Dnia Mon, 07 Feb 2011 15:01:39 +0100, panta_rei napisał(a):
>
>> Fermentacja octowa ? biochemiczny proces powstawania kwasu octowego z
>> alkoholu etylowego w rozcieńczonym roztworze wodnym z udziałem
>> *bakterii*
>>
>> Samo otwarcie i dostęp tlenu nie powoduje zaoctowania, ocet wytwarzają
>> _bakterie_ Nie pisz więc że:
>>
>> "Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a
>> wynikiem reakcji jest ocet."
>>
>> Bo to nie jest prawda!
>
> Dokładnie!
Dokładnie co?
Ciagle czekam na odpowiedzi w innych wątkach ;-)
>>(ikselka) Np Żyje w zgodzie z naturą, nie krzyżuje konia z kurą.
>
>(Witek) A Ty swoje, jak mantre, uogólniając bez zrozumienia - jak traktować
> twoje wypowiedzi inaczej niż bełkot ogólników. GMO to nie krzyżowanie różnych
> gatunków!!!
>
>A przy okazji towjego przykładu żyjących z naturą biednych rolników
>- o krzyżówkach konia i osła słyszała?
>O kurcze, toż to korporacje zrobiły te muły.
>
>Witek
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-02-07 21:04:55
Temat: Re: Trwalosc alkoholiDnia Mon, 07 Feb 2011 21:15:54 +0100, Witek napisał(a):
> Ciagle czekam na odpowiedzi w innych wątkach ;-)
Za dużo do odpowiadania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |